Legătura dintre salamuri şi riscul de cancer, confirmată, ceea ce este o lovitură pentru industrie. Datele publicate, susținute de autoritatea franceză sanitară, susțin la rândul lor datele OMS referitoare la acest aspect. După publicarea acestor noi informații, atât OMS, cât și guvernul francez promit să reducă aditivii din șuncă și cârnați.
Autoritățile franceze din domeniul sănătății spun că au confirmat o legătură între nitrații adăugați în carnea procesată și cancerul de colon. Prin această confirmare dă o lovitură industriei de șuncă și cârnați din această țară.
Anses a declarat că studiul său asupra datelor publicate pe această temă a susținut concluziile similare din 2015 ale OMS.
Anses „recomandă reducerea consumului din gama de nitrați și nitriți prin limitarea deliberată a expunerii prin consumul de alimente”.
Nitrații sunt adăugați la o serie de produse alimentare pentru a le îmbunătăți durata de depozitare și aroma și pentru a contribui la conferirea nuanței roz a produselor pe bază de carne de porc.
Franța este unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din lume, cunoscute sub numele de charcuterie, care sunt adesea consumate ca gustări sau la băuturile de la începutul serii.
Guvernul a anunțat imediat că va lansa un plan de acțiune pentru a reduce utilizarea aditivilor în cursul acestui an.
„Este vorba despre limitarea utilizării lor la strictul necesar. Reducerea trebuie să se facă într-un mod echilibrat.
Demersul trebuie să garanteze securitatea alimentară a consumatorului.”, a precizat o declarație comună a miniștrilor sănătății și agriculturii.
Avertismentul din 2015 al OMS a provocat titluri în întreaga lume. Mai ales, după ce Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului din ONU a concluzionat că, „fiind procesată, carnea ar trebui să fie clasificată ca fiind cancerigenă din grupa 1”.
Avertismentul se aplica tuturor cărnurilor procesate, de la slănina consumată în cantități mari în SUA și Marea Britanie, la salamul italian, chorizo spaniol, bratwurst german și mezelurile franceze.
Anses a precizat în comunicatul său că reducerea nitraților ar duce la creșterea riscurilor de îmbolnăviri grave. În comunicat se făceau referiri la boli, precum botulismul, listeria sau salmonela.
Dar aceste pericole ar putea fi gestionate prin reducerea datei limită de consum. Dar și prin modificarea proceselor de fabricație, se adaugî în comunicatul Anses.
„În fața faptelor științifice, clasa politică trebuie să ia măsuri”, au afirmat într-o declarație comună grupul de campanie Foodwatch, Liga împotriva cancerului și aplicația de monitorizare a sănătății Yuka.
Chiar dacă legătura dintre salamuri şi riscul de cancer era confirmată de Anses, guvernul francez declara că „O interdicție totală nu era justificată”. Reacția oficialilor francezi venea după ce Anses publica comunicatul.
Un alt aspect relevă că 99% din populația franceză nu a depășit dozele zilnice admise pentru toate expunerile la nitriți sau nitrați.
Oficialii au declarat că în toamnă va fi prezentat parlamentului un plan menit să le reducă sau să le elimine atunci când este posibil.
Măsura vine în urma unui proiect de lege al parlamentului francez din februarie. Proiectul vizează reducerea treptată a utilizării nitriților în mezeluri.
În cadrul aceluiași proiect de lege s-a cerut guvernului să acționeze în funcție de rezultatul analizei Anses, scrie Le Figaro.