Începutul acestui an vine în vigoare cu lucruri noi în țările europene. Dacă în Austria se va interzice accesul în țară și spațiile unde este nevoie de certificatul verde pentru cei vaccinați cu serul Johnson & Johnson, o altă țară din Europa va introduce noi reguli. Care este țara care interzice ambalajele din plastic pentru fructe și legume din acest an?
Ianuarie vine cu o serie de schimbări în întreaga Europă. Franța intră și ea în rândul țărilor care propune o nouă lege. De la 1 ianuarie se interzice ambalarea cu produse din plastic pentru majoritatea fructelor și legumelor. Castraveții, lămâile și portocalele se numără printre produsele care nu vor mai putea fi ambalate în plastic, notează BBC.
Plasticul este nociv pentru natură, iar mulți oameni nu aruncă mereu ambalajele la gunoi pentru a fi reciclate. Președintele Franței Emmanuel Macron a spus că interdicția este „o adevărată revoluție”.
Peste o treime din fructele și legumele din Franța sunt vândute în ambalaje de plastic, iar materialul poate fi înlocuit cu alte materiale reciclabile. Ministerul Mediului a declarat că noua lege dată „vizează reducerea utilizării plasticului care este aruncat la gunoi și se stimulează înlocuirea acestuia cu alte ambalaje făcute din materiale reciclabile”.
Încercarea înlăturării materialelor din plastic în Franța a fost ideea guvernului lui Macron, care vor încerca să elimine toate ambalajele din acest material până în 2040. Încă din anul 2021, conducerea a interzis paiele, paharele și tacâmurile din plastic, precum și cutiile din polistiren pentru împachetarea alimentelor de la take-away.
Restaurantele sunt și ele vizate în acest an. Utilizarea sticlelor din plastic pentru servirea apei și băuturilor carbogazoase vor fi interzise, iar restaurantele de tip fast-food nu vor mai putea oferi jucării din plastic în mod gratuit.
La scurt timp după ce comunicarea a fost făcută de președintele Franței au apărut și primele nemulțumiri din partea unor persoane.
Philippe Binard, membru al Asociației Europene a Produselor Proaspete, a declarat că „înlăturarea ambalajelor din plastic într-un termen atât de scurt nu permite testarea și introducerea în timp util a alternativelor și eliminarea stocurilor de ambalaje existente”.
Din cauza schimbărilor climatice care iau o turnură neplăcută, conferința de la Glasgow, COP26 a avut un impact asupra acestor decizii privind folosirea plasticului în orice domeniu de activitate. Începând din anul 2023 și Spania va introduce interdicții privind vânzarea fructelor și legumelor în ambalaje din plastic.
În curând se vor conforma și alte state europene pentru a putea micșora utilizarea plasticului în cantități enorme ce dăunează mediului.