14 apr. 2022 | 18:41

De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale. Ce problemă au sesizat medicii (exclusiv)

News
De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale. Ce problemă au sesizat medicii (exclusiv)
De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale

Deși în noul pachet de măsuri economice aprobat de oficial este prevăzută și creșterea normei de hrană de a 11 lei la minim 22 de lei, se pare că problema de fond a mâncării din spitale nu este rezolvată, spun medicii, care explică și motivul: pacienții ar trebui să aibă meniuri diversificate, în funcție de nevoi și de afecțiuni.

De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale

Mâncarea oferită bolnavilor în spitale este un subiect care, de-a lungul timpul, a stârnit controverse, mai ales că pacienții au avut deseori fie alimente ce cu greu puteau fi consumate, fie că erau insuficiente pentru nevoile celor în suferință.

Spre exemplu, micul dejun este o variantă destul de sărăcăcioasă în spitalele din țară, iar medicii susțin că nu aduce niciun aport unui bolnav care, oricum, ar avea nevoie de alimente diferite și de un meniu personalizat, în funcție de nevoi. Astfel că varianta ideală ar fi ca fiecare pacient, în funcție de nevoi și de diagnostic, să poată beneficia de o masă personalizată, lucru imposibil însă de pus în practică.

„Este foarte bine că a fost decisă această măsură, respectiv să crească norma de hrană pentru bolnavii din spitale. Ne ajută, normal, orice majorare este bine venită. Atenție, însă, această sumă trebuie flexibilizată în funcție de patologie. În cazul celor care au HIV, spre exemplu, este nevoie de proteină animală crescută.

Evident, în cazul unui spital pot fi obținute avantaje la licitație, dacă le putem numi așa, atunci când se negociează cu firmele de catering. Sumele normal că ar putea să fie mai mari, astfel încât pacienții să aibă un aport caloric mai mare, acolo unde este cazul, la neoplazii, spre exemplu”, a explicat medicul Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, în exclusivitate pentru Impact.ro.

„Este ilogic să faci normă de hrană”

De asemenea, nici reprezentanții pacienților nu consideră că majorarea normei de hrană din spitale ar putea rezolva problema bolnavilor. Ei spun că astfel de măsuri ar trebui să fie gândite diferite, cântărite pentru fiecare spital sau de pacient în parte, în funcție de tipul de nevoi.

„Nu se îmbunătățește nimic, spitalele nu respectau această normă. Bugetul le permite să completeze anumite goluri, luau de la venituri pe care le aveau și completau nevoia pentru achiziția de hrană.

Printr-o analiză făcută de noi am constatat că nici nu este necesară această normă. Managerii trebuie să fie lăsați să bugeteze hrana ca unele achiziții. Este ilogic să faci normă de hrană când prețurile alimentelor sunt variabile, sunt în dinamică în funcție de sezon și nu pot fi respectate.

Există și alte prevederi legale, astfel încât dieta să fie stabilită de specialist. Lucrurile nu sunt chiar așa, pe zona gastroenterologie sunt mai multe variante de meniuri, în spitale sunt și oameni alergici, oameni care poate au fost internați pe cod de cardiologie, dar au și diabet.

Ce facem cu acești oameni? Toate aceste cheltuieli ar trebui lăsate la mâna managerului. Trebuie promovată calitatea astfel încât să nu încalce alte norme. De multe ori, familia aduce mâncăruri care nu sunt conform dietei, care nu se pot conserva pe o perioadă de mai multe zile. Siguranța, igiena sunt foarte importante”, a declarat și Vasile Barbu, reprezentantul Asociației Pacienților, conform sursei citate.

Amintim că miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege conform căruia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de suma de 22 lei/zi de spitalizare. Proiectul de lege a trecut cu 190 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Deputații au stabilit că legea va intra în vigoare la data de 1 iulie 2022.

Parteneri
Iubita lui Silviu Prigoană, dezvăluiri incendiare după moartea milionarului. Ce decizie au luat copiii afaceristului
Redactia.ro
Unde se află comuna din România unde se spune că au fost ascunse tone de aur. Tunelurile duceau la cea mai mare comoară
Click.ro
Mesajul Germaniei pentru Putin: Retrageți-vă trupele din Ucraina și începeți negocierile cu Kievul
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Care au fost ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană. Prietenii lui au crezut că le face o farsă
Unica.ro
Vești foarte proaste de la Netflix. Românii vor plăti mai mult
EVZ.ro
Probleme în familia Ancăi Serea! Unul dinte băieții ei a ajuns la spital: ”Dureri mari în piept” | FOTO
Spynews
Ordin pentru proprietarii de apartamente. Statul te taxează. Dai declarație în 30 zile
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
LOVITURĂ pentru SENIORI! NU și-au PRIMIT PENSIA! Casa de Pensii a EXPLICAT EXACT!
Mediaflux
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Primele declarații ale Mihaelei Botezatu după moartea lui Silviu Prigoană. Ce se întâmplă cu fiii: ”Știm ce i-ai făcut lui tati”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro