14 apr. 2022 | 18:41

De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale. Ce problemă au sesizat medicii (exclusiv)

News
De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale. Ce problemă au sesizat medicii (exclusiv)
De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale

Deși în noul pachet de măsuri economice aprobat de oficial este prevăzută și creșterea normei de hrană de a 11 lei la minim 22 de lei, se pare că problema de fond a mâncării din spitale nu este rezolvată, spun medicii, care explică și motivul: pacienții ar trebui să aibă meniuri diversificate, în funcție de nevoi și de afecțiuni.

De ce meniul de 22 de lei nu rezolvă problema mâncării din spitale

Mâncarea oferită bolnavilor în spitale este un subiect care, de-a lungul timpul, a stârnit controverse, mai ales că pacienții au avut deseori fie alimente ce cu greu puteau fi consumate, fie că erau insuficiente pentru nevoile celor în suferință.

Spre exemplu, micul dejun este o variantă destul de sărăcăcioasă în spitalele din țară, iar medicii susțin că nu aduce niciun aport unui bolnav care, oricum, ar avea nevoie de alimente diferite și de un meniu personalizat, în funcție de nevoi. Astfel că varianta ideală ar fi ca fiecare pacient, în funcție de nevoi și de diagnostic, să poată beneficia de o masă personalizată, lucru imposibil însă de pus în practică.

„Este foarte bine că a fost decisă această măsură, respectiv să crească norma de hrană pentru bolnavii din spitale. Ne ajută, normal, orice majorare este bine venită. Atenție, însă, această sumă trebuie flexibilizată în funcție de patologie. În cazul celor care au HIV, spre exemplu, este nevoie de proteină animală crescută.

Evident, în cazul unui spital pot fi obținute avantaje la licitație, dacă le putem numi așa, atunci când se negociează cu firmele de catering. Sumele normal că ar putea să fie mai mari, astfel încât pacienții să aibă un aport caloric mai mare, acolo unde este cazul, la neoplazii, spre exemplu”, a explicat medicul Carmen Dorobăț, fost manager al Spitalului de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva din Iași, în exclusivitate pentru Impact.ro.

„Este ilogic să faci normă de hrană”

De asemenea, nici reprezentanții pacienților nu consideră că majorarea normei de hrană din spitale ar putea rezolva problema bolnavilor. Ei spun că astfel de măsuri ar trebui să fie gândite diferite, cântărite pentru fiecare spital sau de pacient în parte, în funcție de tipul de nevoi.

„Nu se îmbunătățește nimic, spitalele nu respectau această normă. Bugetul le permite să completeze anumite goluri, luau de la venituri pe care le aveau și completau nevoia pentru achiziția de hrană.

Printr-o analiză făcută de noi am constatat că nici nu este necesară această normă. Managerii trebuie să fie lăsați să bugeteze hrana ca unele achiziții. Este ilogic să faci normă de hrană când prețurile alimentelor sunt variabile, sunt în dinamică în funcție de sezon și nu pot fi respectate.

Există și alte prevederi legale, astfel încât dieta să fie stabilită de specialist. Lucrurile nu sunt chiar așa, pe zona gastroenterologie sunt mai multe variante de meniuri, în spitale sunt și oameni alergici, oameni care poate au fost internați pe cod de cardiologie, dar au și diabet.

Ce facem cu acești oameni? Toate aceste cheltuieli ar trebui lăsate la mâna managerului. Trebuie promovată calitatea astfel încât să nu încalce alte norme. De multe ori, familia aduce mâncăruri care nu sunt conform dietei, care nu se pot conserva pe o perioadă de mai multe zile. Siguranța, igiena sunt foarte importante”, a declarat și Vasile Barbu, reprezentantul Asociației Pacienților, conform sursei citate.

Amintim că miercuri, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege conform căruia cuantumul alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se va actualiza anual în funcţie de rata inflaţiei şi nu poate fi mai mic de suma de 22 lei/zi de spitalizare. Proiectul de lege a trecut cu 190 voturi „pentru” şi 6 abţineri. Deputații au stabilit că legea va intra în vigoare la data de 1 iulie 2022.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro