În cursul zilei de marți, ANPC a controlat 3 spitale mari din Capitală, acolo unde au găsit nenumărate nereguli grave, mai ales în bucătării. Comisarii au descoperit mâncare expirată, gândaci în frigidere, mizerie și cuțite pline de rugină.
În urma controalelor care au avut loc astăzi, ANPC a suspendat activitatea în două spitale și la o firmă de catering care aducea alimente bolnavilor zilnic. Controalele au fost efectuate de către echipele Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București.
Comisarii au verificat dacă sunt respectate prevederile legale la blocurile alimentare ale Spitalului Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială Prof. Dr. Dan Theodorescu, Spitalul de Boli Cronice Sf. Luca și Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan. În urma controalelor, reprezentanții ANPC au constatat nereguli importante.
Comisarii au oprit temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor în cantinele a două dintre spitale și au dat amenzi în valoare totală de 32.000 de lei. De asemenea, în Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, a fost descoperit faptul că nu există bucătărie proprie.
Datorită acestui lucru, mesele servite de pacienți proveneau de la o firmă de catering. Comisarii au extins verificările mai departe către firma respectivă, acolo unde a fost, de asemenea, oprită temporar prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor.
Câteva dintre abaterile descoperite de ANPC sunt: lipsa autorizației de funcționare sanitar-veterinare pentru bucătăria Spitalului de Pneumoftiziologie Sf. Ștefan, produse alimentare expirate în spațiile de depozitare și tencuială căzută, tavan cu infiltrații, plăci de gresie lipsă, frigidere ruginite și piese de mobilier foarte uzate, în unul dintre blocurile alimentare.
„Acțiunile noastre de control sunt dictate de consumatori și atât! Până la multele teorii ale conspirației, hai să ne dăm în leagănele rupte și nefinanțate, cu toate că solicitări există de mult, hai să luăm tramvaiul către spital și, dacă nu ne îmbolnăvim așa, sigur o facem cum ajungem la destinație!
Păi, moare și boala în cantinele verificate de noi astăzi! Păi, moare bacteria și orice virus în paturile desfundate și învelite în păturica stră-stră bunicii!
Dacă scapă din pat în viață, moare boala mâncând din cantinele, din service sau cum s-or numi sursele de mâncare cu destinația, culmea, bolnavi!
Vizionare plăcută celor care ar trebui să aibă ca prioritate sănătatea și viața consumatorilor!
P.S.: Păi, când trebuia să umblăm cu mască și mănuși, să stăm la distanță unii de ceilalți, care era teama?
Că împărțim inegal infecția din tramvaie sau faptul că, odată ajunși în spitale, nu inspirăm bacteria și virusul potrivit?”, spune Horia Constantinescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).
De asemenea, comisarii au mai descoperit oale, tigăi și vesele cu uzură avansată, ustensile cu rugină, frigidere neigienizate în bucătării, camere frigorifice neigienizate, un sistem de ventilație neigienizat cu prelingerea condensului pe masa de lucru a bucătăriei și utilizarea unei hote din inox cu acumulări de grăsimi și arsuri.