20 feb. 2024 | 14:49

De ce mâncăm popcorn când ne uităm la filme. Istoria snack-ului popular din cinema

Diverse
De ce mâncăm popcorn când ne uităm la filme. Istoria snack-ului popular din cinema
Care este legătura

De ce mâncăm popcorn când ne uităm la filme? Cele două merg mână în mână, dar legătura dintre ele au o istorie cel puțin interesante. Știm cu toții că popcornul este gustarea ideală pentru o seară de filme, așa că nu e de mirare că îl vei vedea la orice cinema, negreșit.

Istoria popcornului

Până la mijlocul anilor 1800, popcornul era deja o gustare populară, vândută la circuri, târguri și pe străzi. Există un loc unde nu se vindea popcorn în acea perioadă, însă – în cinematografe. De fapt, cinema-ul nu fusese inventat încă.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci popcorn în fiecare zi, timp de o lună. Specialiștii au dat verdictul

Chiar și atunci când cinema-ul a început să devină din ce în ce mai comun în anii 1900, popcornul încă nu își găsise drumul în sălile de cinema. 

În primele zile ale cinematografului, proprietarii de cinematografe au încercat să recreeze luxul unui teatru tradițional. Cu scaune luxoase și covoare ca într-un teatru tradițional, nu se permitea mâncatul în cinematografele timpurii.

În primele zile, cinema-ul era o formă de artă pentru oamenii bine educați, bogați. Aceasta era în parte susținută de necesitatea de a ști să citești. 

De ce mâncăm popcorn când ne uităm la filme

În 1927 au apărut filmele cu sunet, lucru care a început să facă cinema-ul accesibil pentru mase și acestea doreau să-și aducă gustările cu ei în sala de cinema. 

Vezi și: La ce temperatură se face popcornul la microunde. Secretul ca să nu se ardă, mulți români greșesc

Vânzătorii ambulanți au observat această oportunitate și au început să vândă popcornul lor în afara cinematografelor. În cele din urmă, proprietarii cinematografelor au observat și ei aceasta ca o oportunitate de a face bani și au început să vândă popcornul ei înșiși.

Din punctul de vedere al proprietarului de cinema, era perfect. Popcornul este ieftin de produs la scară mare și nu sunt necesare abilități speciale pentru a-l face. 

De asemenea, mirosul tentant al popcornului în timpul gătitului este o reclamă mai eficientă decât orice panou. Pentru public, de asemenea, era ideal pentru a fi mâncat în timp ce urmăreau un film – îl puteai mânca cu mâinile și nu te distrăgea de la film.

Deci, de aceea oamenii mănâncă popcorn la cinema. Este o gustare simplă și practică pe care publicul o savurează și din care proprietarii de cinematografe pot obține un profit mare. A durat ceva timp până să ajungă în cinematograf, dar acum este acolo, popcornul este ceva fără de care nu ne-am putea imagina să urmărim un film.

Primele cinematografe aveau interioare sclipitoare și facilități fastuoase pentru a imita teatrul clasic. 

Din cauza acestui design interior, cinematografele descurajau spectatorii să aducă gustări murdare. În anii 1920, gustarea preferată a Americii, popcornul, crescuse enorm în popularitate la circ și pe stradă. 

Spectatorii doreau să se bucure de acest gust untos și la cinematografe. Acestea au refuzat și au plasat panouri la intrare solicitând spectatorilor să-și lase gustările împreună cu paltoanele.

Vezi și: Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci popcorn. Explicațiile specialiștilor

Pe măsură ce tehnologia filmului a avansat, sunetul a fost incorporat în producții, creând o audiență mai mare.

 În anii 1920, în loc de filme mute, „Filmele vorbitoare” erau cea mai mare invenție. 

Această creștere a audienței s-a întâmplat tocmai la timp pentru Marea Depresiune. Filmele au rămas populare ca o evadare de la stresul vieții zilnice. 

Din cauza dificultăților financiare ale anilor 1930, proprietarii cinematografelor căutau noi surse de venituri. 

Popcornul rămăsese gustarea preferată a Americii, în parte pentru că era ieftin de produs și de consumat. Nu a durat mult până când cinematografele au început să vândă popcorn ei înșiși.

A fost o oportunitate excelentă pentru proprietarii de teatre să-și mărească veniturile și să atragă o audiență mai mare. 

Inventarea mașinii de popcorn

Charles Cretor a inventat mașina electrică de popcorn, care a făcut mai ușoară prepararea popcornului la cinematograf. 

Cinematografele care nu puteau găzdui o mașină de popcorn permiteau vânzătorilor locali să vândă popcorn în lobby. După popcorn, a durat încă un deceniu până când alte gustări au intrat în cinematografe.

Această legătură între popcorn și filme a devenit din ce în ce mai puternică pe măsură ce anii au trecut. 

Unul dintre contribuitorii principali a fost al Doilea Război Mondial. Raționalizarea zahărului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a făcut producția de dulciuri mai scumpă și mai dificilă. 

Vezi și: Alimentele care te scapă de constipație. Te ajută să și slăbești, după Sărbători

Popcornul a rămas neatins și a rămas popular. Filmele au continuat fie și mai populare, oferind buletine informative cu imagini din război.

Până în anii 1950, popcornul devenise sinonim cu mersul la cinematograf. Până în ziua de azi, popcornul și filmele formează o pereche puternică de gust și divertisment. 

Parteneri
Ce a scris Florin Piersic junior în timp ce tatăl său este în spital. Mesajul său a stârnit un val de reacții
Redactia.ro
Regula care se va aplica în toate hotelurile. Schimbarea va afecta unitățile de cazare din România
Click.ro
VIDEO Ce se întâmplă când cazi într-o gaură neagră? Simulare realizată de un supercomputer NASA
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Ce a povestit Sebastian Țopescu, fiul regretatului Cristian Țopescu, la 6 ani de la moartea tatălui său
Unica.ro
Noi locuri de muncă în România. O fabrică nouă se va deschide în curând
EVZ.ro
Ce se întâmplă dacă un om cade într-o gaură neagră. Rezultatele NASA sunt uluitoare
Spynews
Se SCHIMBĂ destinația BANILOR. Devine obligatoriu în toată Europa
Capital.ro
Tiramisu delicios cu felii de cozonac. Așa poți salva dulcele tradițional rămas de la masa de Paște
Antena 3
A recunoscut că este din nou singură! Motivul pentru care vedeta noastră și iubitul ei și-au spus „Adio”. E prima dată când vorbește despre asta
Avantaje
STAREA lui Florin PIERSIC, tot mai GRAVĂ! DECIZIA RADICALĂ a medicilor
Mediaflux
Trei zodii pentru care luna mai va fi decisivă. Apar schimbări radicale în viața lor, la care nu s-ar fi așteptat
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Chefi la cuțite, 8 mai 2024. Cătălin Țociu și Iulia Creangă au fost eliminați. Ce reacții au avut Chef Orlando și Chef Sautner
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro