30 oct. 2023 | 12:57

De ce încolțește ceapa. Cum și unde trebuie depozitată ca să nu se întâmple acest lucru

Diverse
De ce încolțește ceapa. Cum și unde trebuie depozitată ca să nu se întâmple acest lucru
Cum previi acest lucru

Ceapa, o legumă de bază în bucătărie, este cunoscută pentru gustul său unic și versatilitatea sa în numeroase rețete. Cu toate acestea, te poți întreba de ce încolțește ceapa atât de repede. Cu siguranță este frustrant să vrei să gătești și când te duci să iei o ceapă o găsești încolțită.

Ce înseamnă că încolțește ceapa?

Ce înseamnă când ceapa încolțește și de ce se întâmplă asta? Ceapa este, de fapt, o plantă bienală. Acest lucru înseamnă că ciclul său de viață se întinde pe parcursul a două sezoane de creștere. 

Ceapa încolțește când o ții mult timp în sezonul rece la temperatură ridicată. Dacă o depozitezi într-un mediu cald și umed, ceapa va începe să încolțească rapid. 

Citește și: Ai depozitat ceapa într-un mod greşit până acum. Unde se ţine pentru a rezista mai mult

Cel mai bine este să o pui într-un loc răcoros și într-un sac de rafie sau un coș care să permită ventilația. De asemenea, ceapa nu ar trebuie să stea la lumină sau la soare ca să nu încolțească.

Dacă ceapa putrezește, atunci sigur mediul nu e propice din punct de vedere al temperaturii. Dacă e prea frig sau prea cald, pe ceapă se va face condens, care duce la putregai.

Ceapa trebuie recoltată când frunzele sunt culcate la pământ și s-au veștejit, adică la final de august ori pe parcursul lunii septembrie.

Te-ar putea interesa și: Leguma care are gust de măr, cultivată şi în România. Aspectul e înşelător

Ceapa trebuie lăsată pe pământ câteva zile până se usucă bine. Trebuie să recoltezi ceapa în zile cu soare, când pământul e uscat. Lasă ceapa să se usuce și apoi depoziteaz-o la loc răcoros, lăsând-o la uscat până la o săptămână.

De ce încolțește ceapa și cum faci să nu se întâmple așa

Variatiile extreme de temperatură pot declanșa ca ceapa să încolțească. Pentru a evita acest lucru, lasă ceapa la uscat pe toate părțile, pune-o într-un loc răcoros și aerisit. Temperatura ideală ca să usuci ceapa este între 20 și 25 de grade.

Vezi și: De ce sunt rafturile cu legume şi fructe aşezate la intrare în magazinele Lidl, Kaufland sau Mega Image. Detaliul secret la care nu te-ai gândit

Apoi, ceapa se poate depozita pentru iarnă în lăzi de plastic ori lemn sau în cutii de carton cu guri de aerisire. Ceapa se lasă în loc răcoros cu umiditate scăzută.

Pentru că ceapa eliberează umiditate în aer, încăperea în care o păstrezi trebuie să fie bine ventilată. Într-un beci este ideal, dar dacă nu ai, o poți ține în balcon, într-un dulap. 

Pașii necesari ca ceapa să nu încolțească

După ce ai recoltat ceapa, las-o să se usuce în mod natural, în aer liber, timp de o săptămână. Acest lucru va ajuta la formarea unei coji exterioare uscate, care protejează bulbii și îi ajută să reziste mai bine în timpul depozitării.

Găsește un loc răcoros, întunecat și bine ventilat pentru depozitarea cepei. Temperatura ideală este în jur de 2-4 grade Celsius. Evită depozitarea în locuri calde sau în soare direct, deoarece căldura și lumina pot stimula încolțirea și putrezirea cepei.

Aranjează ceapa în coșuri sau pe rafturi într-un spațiu bine ventilat. Nu depozita ceapa împreună cu alte legume, deoarece eliberează umiditate și gaze care pot afecta calitatea altor produse.

Vezi și: Locul din frigider unde trebuie depozitată carnea. Greșeala pe care o fac mulți români

Verifică regulat ceapa depozitată pentru a identifica orice deteriorări sau cepe care se strică.Nu spălați ceapa înainte de a o depozita, deoarece umiditatea excesivă poate favoriza putrezirea. 

Folosește saci de iută sau plasă care permit circulația aerului dacă ai multă ceapă. Nu folosi saci de plastic sigilați, deoarece aceștia rețin umiditatea.

Dacă ai mai multe soiuri de ceapă, este recomandabil să le păstrezi separat pentru a menține aroma specifică a fiecărui soi.

În timpul depozitării, verifică periodic de orice muguri care încep să crească din bulbii de ceapă și îndepărtează-i cu grijă.

Vezi și: Câte luni trebuie să ținem carnea, legumele şi peştele în congelator, de fapt: „Nu durează pentru totdeauna”

Dacă păstrezi semințele și bulbii mai mici, așează-i separat de ceapă pentru consum. Acestea au tendința de a se usca sau deteriora mai repede decât bulbii mari.

Parteneri
Se schimbă regulile de călătorie în Marea Britanie. Cum vei intra de anul acesta în Anglia
Redactia.ro
Georgică Cornu o dă în judecată pe Marina Almășan, la început de an! Câți bani îi cere fostei iubite? Fiica afaceristului a dat-o si ea în judecată! Replica furibundă Marinei Almășan!
Click.ro
O femeie, fost ofițer de penitenciar, a fost condamnată la 15 luni de închisoare, după ce a fost filmată făcând sex cu un deținut
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum și-a amenajat Maurice Munteanu apartamentul de 117.000 de euro din București. Imaginile s-au viralizat pe internet! Wow, ce decor!
Unica.ro
Cel mai mare risc pentru România în 2025. Analiza care schimbă tot
EVZ.ro
Bănel Nicoliță, surprins de ziua lui de naștere! Cine l-a așteptat acasă, la miezul nopții
Spynews
Călin Georgescu, învins. Anunțul la care nu s-ar fi așteptat: Pentru schimbare..
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
CUTREMUR în POLITICA din ROMÂNIA! RĂSTURNARE MAJORĂ privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! AU DECIS!
Mediaflux
Marian Drăgulescu se căsătorește! Fostul sportiv a anunțat data la care va avea loc marele eveniment 
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Motivul pentru care Cuza de la Noaptea Târziu a refuzat să își viziteze părinții timp de 2 ani. Ce s-a întâmplat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro