De ce a devenit roșie apa lacului IOR. Cum se explică acest fenomen bizar, de fapt

De ce a devenit roșie apa lacului IOR. Cum se explică acest fenomen bizar, de fapt
Motivul pentru care a devenit roșie apa lacului IOR

De mai bine de trei săptămâni, apa lacului IOR are o culoare neobișnuită, roșie. Autoritățile au făcut cercetări pentru a afla cărui fapt se datorează acest fenomen. Astăzi au transmis că de vină este prezența unei alge roșii. Nu este de natură toxică.

Misterul lacului IOR, elucidat! Motivul pentru care apa a devenit roșu-maroniu

Fenomen ciudat în București. Lacul IOR, cel mai mare lac din parcurile Capitalei, a căpătat o culoare roșiatică începând din luna februarie. O Organizație pentru Protecția Mediului a susținut că apa este poluată cu dejecții și că există analize care dovedesc acest lucru. Apele Române au transmis că testele premilinare arată că indicatorii de calitate și biologici sunt în jurul valorilor normale.

Astăzi este caz închis. Autoritățile au identificat sursa care a condus la acest aspect. De vină e o algă roșie care a invadat apa. Aceasta nu este toxică și nu afectează calitatea apei sau fauna acvatică.

„Colegii de la Apele Române ne informează că au identificat prezența unei alge roșii pe nume Crysococcus, conform ultimelor rezultate de analiză ale apei lacului IOR din București. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu, atunci când temperatura apei este până la 13 grade”, au informat reprezentanții Ministerului Mediului.

Garda de Mediu transmitea anterior că a fost găsit un posibil poluator 

Pe de altă parte, Garda de Mediu transmitea, înainte de a fi descoperit motivul colorării apei, că un posibil poluator a fost identificat. „Controlul se află în desfășurare. Au fost prelevate probe din lacul IOR. Rezultatele au venit și ne indică un potențial poluator, având în vedere rezultatele.

Sunt implicați în control absolut toți factorii din parc: deținătorul, operatorul care asigură mentenanța parcului, cât și alți potențiali factori”, declara Andrei Corlan, comisar Garda de Mediu București, la Digi 24. Tot atunci reprezentanții instituției au spus că după finalizarea controlului vor fi luate măsuri și date sacțiuni.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI