Un număr semnificativ de pacienți care au fost infectați cu coronavirus în China, iar autoritățile erau convinse că s-au vindecat, acum sunt din nou bolnavi.
După ce au urmat un tratament intens, au încetat să mai prezinte simptome și au fost externați din spital, nu mai puțin de 14% dintre pacienții vindecați de coronavirus din provincia Guaghzhou au ieșit din nou pozitivi, când a fost testată prezența virusului în organism. Partea ciudată este că, după toate referințele, ei par sănătoși. Fenomenul este atât de ciudat încât nu este clar pentru autorități dacă forma virusului care a ieșit la test mai poate fi transmisă sau a fost dată de anticorpii care s-au format în organism.
În prima fază, conform unei evaluări preliminare, experţii chinezi presupun că aceşti pacienţi încă nu s-au recuperat în urma infecţiilor pulmonare.
Ca referință, există un set complex de reguli pentru ca un bolnav de coronavirus să fie considerat vindecat. În conformitate cu ultimele criterii elaborate de Comisia Naţională de Sănătate chineză, un pacient poate fi considerat recuperat dacă două probe consecutive de exudat faringian sau nazal dau un rezultat negativ, iar tomografia computerizată nu indică leziuni pulmonare. Nu în ultimul rând, pacientul nu prezintă simptome evidente ale bolii, cum ar fi febra.
În opinia oficialilor din ministerul Sănătății de la Beijing, este foarte important ca pacienții externați să-și monitorizeze atent starea de sănătate și să-și limiteze activitățile în aer liber pentru aproximativ două săptămâni din momentul externării. Chiar și așa, în săptămânile următoare, ei sunt monitorizați prin noi teste de coronavirus.
Conform celor mai recente date comunicate miercuri de autorităţile din China, numărul infecţiilor cu noul coronavirus în această ţară a ajuns la 78.064 de persoane, din care 2.715 au decedat. Aceasta continuă să fie cea mai afectată țară de noul virus, urmată la distanță foarte mare de Coreea de Sud și, din păcate, de Italia.