De câte ori poți refolosi uleiul de floarea soarelui, de fapt. Cum se păstrează corect

De câte ori poți refolosi uleiul de floarea soarelui, de fapt. Cum se păstrează corect

În România, uleiul de floarea soarelui este printre cele mai folosite uleiuri din bucătărie, dacă nu chiar cel mai întrebuințat de gospodine. Totuși, de câte ori poate fi utilizat acesta înainte de a râncezi și a dezvolta compuși toxici pentru organism? În continuare, am pregătit pentru tine câteva sfaturi utile care te vor ajuta să-l păstrezi în siguranță. Tot în rândurile de mai jos vei găsi și părerea bucătarilor cu experiență în ceea ce privește refolosirea uleiului de floarea soarelui.

De câte ori poți refolosi uleiul de floarea soarelui

Înainte de a ajunge în tigaia și preparatele noastre, limpede și curat, uleiul de floarea soarelui trece printr-un întreg proces. El este extras din semințe de floarea soarelui la temperaturi ridicate, cuprinse între 160 și 200 de grade Celsius. Următorul pas este rafinarea, care constă în filtrare și albire. Mirosul greu de ulei încins și reziduuri vegetale este și el îndepărtat, majaoritatea producătorilor folosind diverși solvenți chimici pentru a obține în cele din urmă un ulei curat, bun pentru gătit.

Întrucât este un produs perisabil care poate râncezi în câteva zile, uleiul de floarea soarelui trebuie păstrat corespunzător. Specialiștii recomandă transferarea uleiului de floarea soarelui din sticlele de pastic în care l-ai cumpărat în unele de sticlă, de preferat de culoare închisă, maronie sau verde, cum, de altfel, ar trebui păstrate toate uleiurile vegetale, presate la rece sau cald. De asemenea, pentru a nu permite pătrunderea bacteriilor în lichid, sticla trebuie să se închidă ermetic.

Important de precizat că expunerea la lumină, în special la lumina soarelui, grăbește procesul de râncezire. Prin urmare, specialiștii recomandă păstrarea uleiului proaspăt cumpărat la întuneric, într-o cămară rece.

Uleiul de floarea soarelui crud este indicat a fi folosit în special la salate, pentru aportul său mare de acizi Omega 6. Când vine vorba de prăjit, lucrurile se schimbă puțin. Bucătarii cu experiență îndeamnă la refolosirea uleiului de floarea soarelui de două, cel mult trei ori.

Citește și: A frecat geamul cu ulei de gătit și apoi a rămas uimită de rezultat. Ce descoperire a făcut o gospodină

Cum se păstrează corect. Sfatul bucătarilor cu experiență

De asemenea, trebuie să știi că, după ce l-ai prăjit odată, proprietățile benefice ale uleiului se pierd. În cazul în care vrei totuși să-l păstrezi pentru mai mult timp, tot ce trebuie să faci este să îl treci printr-o strecurătoare foarte fină în care se pune pânză de tifon. Procedând astfel, vei curăța uleiul de impurități și resturi de alimente.

Dacă ai prăjit cartofi, de exemplu, se lasă la răcit uleiul, se strecoară și se depozitează într-un borcan închis care se pune la frigider (astfel dezvoltarea bacteriilor este încetinită). De reținut că îl mai poți folosi o dată, cel mult de două ori.

Înainte de a-l întrebuința a doua oară, miroase uleiul. Dacă mirosul este unul natural, poți refolosi uleiul.

Refolosirea uleiului nu este recomandată în cazul în care ai prăjit carne, întrucât va râncezi mai repede și va dezvolta compuși chimici toxici pentru organism.

Urmăriți Playtech.ro și pe