Ce poți să faci cu uleiul folosit? Există câteva trucuri utile și extrem de simple pentru această problemă. Cu siguranță ele vor deveni un obicei de nădejde în bucătărie după ce termini de gătit. Nici măcar nu te-ai fi gândit la ele.
Mulți dintre români nu oferă mai multă atenție acestui lucru și aruncă uleiul uzat în chiuvetă sau la canalizare. Din păcate, acest obicei deloc bun provoacă în cele din urmă nenumărate efecte nocive mediului, dar și sănătății celor din jur.
Există câteva sfaturi utile și rapide care să te ajute în acest sens, după ce termini de gătit și consideri că uleiul nu mai este bun. Nu este bine să arunci uleiul în chiuvetă pentru că în modul acesta ai putea să înfunzi țevile de canalizare și să produci defecțiuni în sistemele din stațiile de epurare.
Toată lumea trebuie să știe că un litru de ulei alimentar aruncat în canalizare poluează un milion de litri de apă, aproximativ canitatea de care ar putea să se folosească un adult pentru a supraviețui timp de 14 ani.
Gătește cu cap
Folosește ulei solid
Folosește mai puțin ulei
Amestecă uleiul uzat cu cel nou
Folosește-te de proiectul ‘Uleiosu’
Colectează uleiul și du-l la stațiile SIGUREC
a. După ce ai gătit, lasă uleiul să se răcească complet. Apoi, toarnă-l într-un recipient non-reciclabil, așa cum sunt cele de lapte sau suc (Tetra Pak, făcute din carton, aluminiu și plastic) și apoi aruncă-l la gunoi. De asemenea, ai mai putea să folosești recipientele de plastic de unică folosință, în care vine ambalată mâncarea pe care o comanzi acasă sau la birou.
b. Pune uleiul într-o conservă veche și bagă-l la congelator până îngheață. Aruncă conținutul la gunoi odată ce devine destul de solid, astfel încât să iasă dintr-o dată din conservă.
c. Aruncă uleiul, după ce s-a răcit complet, direct în punga de gunoi, după ce s-a îmbibat în resturi de mâncare, șervețele sau alt material absorbant. Dacă ai pisică, poți să amesteci uleiul uzat cu nisipul folosit al animalului tău de companie, înainte să-l arunci. (Sursa: green.report.ro)
Respiră Verde este organizația care va colecta și procesa uleiul folosit pentru a-l transforma în biocombustibil şi alte derivate. Carrefour îți oferă la schimb 1 litru de ulei proaspăt marca proprie în schimbul a 3 litri de ulei folosit.