Foarte multe persoane nu acordă atenția necesară curățării frigiderului și a modului de aranjare a alimentelor în el, punând produsele la întâmplare pe rafturi. Totuși, acest aspect nu ar trebui neglijat, întrucât este vorba de sănătatea noastră, de bugetul familiei și până la urmă, de confortul fiecăruia. Află în continuare cum să-ți organizezi frigiderul pentru a avea la îndemână totul.
Când vine vorba de o alimentație sănătoasă, un frigider curat și bine organizat poate reprezenta punctul de plecare. Dacă alimentele sunt puse laolaltă în frigider sau înghesuite pe rafturi, există posibilitatea să renunți să cauți ceva sănătos și să întinzi mâna după produsele care îți pot periclita silueta.
În cazul în care credeai că nu contează prea mult cum arată interiorul frigiderului, atunci poate ar trebui să știi părerea specialiștilor. În opinia acestora, vei reuși să ai greutatea la care visezi numai dacă înveți cum să-ți organizezi corect frigiderul. Prin urmare, înainte de a da startul unei diete, este important să regândești modul în care sunt aranjate și repartizate diferitele categorii de alimente. Procedând astfel, nu vei mai fi tent/ă să consumi batoane de cereale cu mult zahăr pentru simplul fapt că sunt primele pe care le vezi când deschizi frigiderul.
Astfel, este indicat să așezi preparatele pe care nu este nevoie să le gătești pentru a le consuma, împreună cu cele deja gătite sau cu ce a rămas de la prânz ori cine, pe rafturile de sus ale frigiderului. Restul alimentelor vor fi aranjate în funcție de temperatura la care trebuie preparate, având grijă ca pe ultimele rafturi să fie depozitate produsele din carne.
Dacă vei organiza astfel alimentele, vei evita contaminarea dintre acestea și chiar dacă uneori se va întâmpla asta, cel mai probabil va fi între alimente care trebuie gătite la o temperatură similară. În cazul în care au loc accidente minore (cum ar fi picuratul) acestea nu vor reprezenta o problemă majoră dacă alimentele de dedesubt trebuie preparate la o temperatură mai ridicată.
Citește și: De ce trebuie să ții făina în frigider, de fapt. Secretul pe care îl cunosc puține gospodine
Odată înțeles principiul de bază, se poate trece la următorul pas și anume acțiunea practică de așezare a tuturor alimentelor. Potrivit specialiștilor, ar trebui să începi prin a goli frigiderul, după care să-l speli și să-l ștergi cu o cârpă moale, pentru ca mai apoi să pui în practică noua variantă de aranjare pe rafturi.
Iată cum îți poți organiza frigiderul în mod eficient:
1. Pe rafturile de sus
Acesta reprezintă locul ideal pentru acele alimente care nu au nevoie de o prelucrare termică de amploare, poate doar de încălzire. Prin urmare, aici pot sta feliile de pizza rămase de aseară, tocănița, supe sau ciorbe, paste, legume fierte la aburi, ș.a.m.d. Totodată, aici pot fi depozitate băuturile precum limonada, ceaiul ori sucurile carbogazoase.
Tot pe rafturile de sus trebuie aranjate și produse care pot fi consumate ca atare, precum: iaurtul, brânza, smântâna, laptele, șunca presată, peștele afumat sau marinat.
2. Pe rafturile de jos
Specialiștii recomandă să depozitezi ingredientele crude, care trebuie gătite înainte de a fi consumate, pe rafturile de jos ale frigiderului. Prin urmare, acesta este locul ideal pentru carnea crudă de pui, curcan, vită, porc sau vânat, dar și ouă. Este indicat să ai un singur tip de carne pe fiecare raft, iar cel mai jos să fie așezat peștele. Motivul este unul simplu: în caz că picură poate afecta aroma celorlalte sortimente de carne.
Pe rafturile de jos pot fi păstrate și amestecurile pentru diferite umpluturi pentru plăcinte.
3. Ușa frigiderului
În caz că nu știai, aceasta este zona cu cea mai ridicată temperatură din frigider, astfel că aici ar trebui să păstrezi numai condimentele. Deși pare comod și mulți dintre noi s-au obișnuit așa, evită să pui cutia de lapte sau ouăle pe ușa frigiderului pentru că trebuie păstrate la o temperatură mai scăzută.
4. Sertarele frigiderului
În sertarele frigiderului trebuie păstrate fructele și legumele proaspete, iar dacă ai două ar fi bine să rezervi unul pentru fructe și unul pentru legume pentru a nu se amesteca aromele.