Vrea PNL să introducă plata impozitului pe venit și la IT-iști? Ce scrie în programul de guvernare

Vrea PNL să introducă plata impozitului pe venit și la IT-iști? Ce scrie în programul de guvernare

PNL s-a angajat în programul de guvernare că nu va crește taxele și nici nu va introduce taxe noi. Dar oare chiar așa să fie?

PNL caută să câștige detașat alegerile din luna decembrie, iar partidul e ajutat intens în această perioadă și de președintele Klaus Iohannis, care pare că s-a trasformat în agent electoral. Așa cum face fiecare partid, liberalii și-au prezentat programul de guvernare, în care au promis că nu vin cu taxe noi și nici nu le cresc pe cele actuale.

Numai că adevărul s-ar putea să fie altul, pentru că unul dintre paragrafe ridică multe semne de întrebare, după cum observă economica.net.

Se vorbește, la un moment dat, de promisiunea de a “elimina distorsiunile ce permit minimizarea poverii fiscale”. E o exprimare care lasă loc de multe interpretări, iar principalele domenii vizate ar putea fi construcțiile sau veniturile din IT. Cei care lucrează în domeniu sunt scutiți de plata impozitului pe venit.

Va introduce PNL impozit pe venit pentru sectorul IT?

În programul de guvernare al PNL nu se menționează taxe noi, dar paragraful referitor la distorsiuni ridică semne de întrebare, iar ministrul Finanțelor nu a dorit să-l explice.

“România are una dintre cele mai reduse ponderi ale veniturilor fiscale în PIB din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, PNL nu va majora sau introduce noi impozite și taxe. În etapa actuală, principalul efort va fi făcut pentru îmbunătățirea colectării veniturilor, prin: I) eliminarea distorsiunilor și lacunelor ce permit minimizarea poverii fiscale, asigurându-se corectitudinea și echitatea în sistem – program de guvernare PNL.

Economica.net crede că cea mai probabilă țintă a acestei formulări ar fi veniturile lucrătorilor din IT. Pentru că premierul Ludovic Orban s-a exprimat de mai multe ori împotriva exceptării lor de la plata impozitului pe venit.

Iată ce spunea la un moment dat premierul:

“Mie nu mi se pare normal ca IT-iştii să fie scutiţi de plata impozitului pe venit. IT-iştii câştigă cel mai bine în România. A fost o perioadă în care să stimulezi, ca oamenii să se ducă spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal”, a spus premierul.

A doua “distorsiune” majoră ar fi în dreptul angajaților din construcții, care, de asemenea, nu plătesc impozit pe venit. A treia excepție de la plata impozitului pe venit din Codul fiscal ar fi în munca sezonieră din restaurante și baruri.  Cota de impozit pe venit este acum de 10% și se aplică asupra tuturor veniturilor persoanelor fizice, afară de categoriile menționate, plus cercetătorii și lucrătorii cu handicap sever.

Pot fi vizate și firmele

De precizat că diferențe de impozitare sunt și la persoanele juridice. Impozitul pe profit e de 16%, dar există unele derogări. Una ar fi impozitul specific din turism, care există prin derogare de la regulile privind impozitul pe profit pe care îl plătesc celelalte firme. Hotelurile, restaurantele, barurile, campingurile și altele de acest gen plătesc un impozit funcție de mărime, număr de clienți și rangul localității.

Este un impozit complicat de calculat, dar funcționează per total ca o facilitate fiscală.

“Contribuabilii care desfășoară activități de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, inclusiv persoanele juridice care realizează aceste venituri în baza unui contract de asociere, și în cazul cărora impozitul pe profit datorat pentru activitățile prevăzute în acest articol este mai mic decât 5% din veniturile respective, sunt obligați la plata impozitului în cotă de 5% aplicat acestor venituri înregistrate”, scrie în Codul fiscal.

Microîntreprinderile au de asemenea statut special și plătesc impozit de 1% din venituri dacă au unul sau mai mulți salariați. Microîntreprinderile fără salariați plătesc 3% din venit.

Citește și: