Cum se pune, corect, varza la murat. Secretul gospodinelor din Ungaria
Când vine vorba de pusul verzei la murat, după cum bine știm există anumite rețete tradiționale. Așa am aflat, de fapt, cum se pune, corect, varza la murat, dar și care este secretul gospodinelor din Ungaria.
Care este secretul gospodinelor din Ungaria
Fiecare gospodină din Ungaria asociază varza murată de înaltă calitate cu Vecsés. Acest orășel se află în partea de sud-est a aglomeratei capitale, Budapesta.
Cercetările au arătat că aici se produce varză încă din secolul al XVIII-lea. În 1786, proprietarul local a stabilit aproape 50 de familii de varză din satele suprapopulate din apropiere pentru a cultiva pământurile locale.
La sfârșitul secolului al XIX-lea, capitala a devenit metropolitană, iar locuitorii nu mai aveau timp să își facă propria varză, care este o parte importantă a bucătăriei maghiare, astfel încât cererea a crescut din ce în ce mai mult.
Varza Vecsés a depășit varza normală chiar și în ceea ce privește gustul, prospețimea, astfel că are o cerere foarte mare nu numai în capitală, ci în întreaga țară, și acesta este, de fapt, secretul gospodinelor din Ungaria până în zilele noastre.
Cum se pune, corect, varza la murat în Ungaria
Rețeta gospodinelor din Ungaria, deși ai putea crede că este la fel cu cea românească, în realitate nu este chiar așa. Conform acestora, frunzele tăiate de varză și cele întregi sunt acrite prin metode diferite.
Spre exemplu, gospodinle maghiare pun varza tocată într-un butoi de lemn cu sare și o condimentează cu foi de dafin, piper, ardei iute și uneori chimen. Apoi gospodinele presează varza, pentru a lăsa să curgă cât mai multă apă, pentru a acoperi totul.
Butoaiele se închid cu discuri de lemn, se cântăresc cu pietre și se pun într-o încăpere cu temperatură constantă. După două săptămâni de fermentare cu acid lactic, varza este încă „crocantă”, dar va avea un gust acru plăcut.
Aceleași gospodine spun că adevărata pricepere constă în acrirea verzei întregi. Pentru aceasta, se cultivă un tip special de varză, cu căpățână puternică, lată, dar nu atât de groasă și frunze subțiri.
Deoarece nu toate căpățânile sunt potrivite pentru acritul în întregime, alegerea celor potrivite începe atunci când varza este încă pe câmp și sunt culese printr-o metodă diferită.
Ingredientele pentru varza la murat făcută de gospodinele din Ungaria
- Varza Vecsés
- Sare grunjoasă
- Cimbru
- Boabe de piper
- Mărar uscat
- Frunze de dafin
- Chimen
- Mere / gutui
- Ardei iute sau ardei kapia
Bucătăria de iarnă din Ungaria este bogată în preparate picante
Acestea ar fi fost mai greu de digerat și ar fi fost mai puțin delicioase fără murături. Dacă aveți de gând să cumpărați câteva în lunile reci, de iarnă, de la comercianți, cu siguranță veți găsi castraveți murați, ardei, sfeclă și multe alte amestecuri de legume diverse în sucuri acre.
În timpul verii, ofertele sunt complet diferite, acele zile sunt sezonul salatelor și legumelor proaspete. Singura excepție este castravetele murat, care este acrit cu fermentație naturală a acidului lactic, fără a folosi oțet. Acestea sunt pentru consum imediat.
Murăturile au o mare varietate pe piețe. Legumele pot fi folosite fie întregi, fie tocate. Unele borcane pot fi umplute cu un singur tip, iar altele cu legume diferite.
Legumele sunt puse în borcane atunci când sunt crude, dar cu o ordine spectaculoasă. Borcanele sunt umplute cu apă amestecată cu oțet, sare, uneori zahăr și condimente, cum ar fi hrean, piper, foi de dafin, chimen sau mărar.