Varza murată este delicioasă, fie că o folosești la sarmale, la varză călită sau o servești tocată mărunt alături de o bucată de carne. Dar care e cea mai bună varză pentru murat? Atunci când vine vorba despre pregătirea varzei pentru a fi murată, există câteva sfaturi de la cunoscători care pot face diferența între o varză murată bună și una mai puțin reușită.
Varza potrivită pentru murat trebuie să îndeplinească câteva cerințe esențiale. Alegerea corectă a varzei este cheia pentru a obține un preparat delicios, care să se potrivească perfect la sarmale, ciorbe sau alte mâncăruri tradiționale. Iată câteva sfaturi de la experți pentru a alege și a pregăti cea mai bună varză pentru murat:
Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră
Varza destinată muratului ar trebui să provină din recolta de toamnă. Frunzele acestei varietăți sunt mai subțiri și mai fine decât cele de vară, ceea ce le face mai potrivite pentru murat.
Cea mai bună varză pentru murat are frunze subțiri și fine, cu nervuri cât mai mici. Aceste caracteristici permit rularea compoziției din carne în jurul frunzelor. Așa vei avea varză fragedă la sarmale.
Alege varze cu căpățânile îndesate și pline, acest lucru indică o varză coaptă și sănătoasă.
Asigură-te că frunzele verzei sunt ferme și neafectate de boli sau de insecte. Frunzele deteriorate sau afectate ar putea compromite calitatea varzei murate.
Căpățâna varzei ar trebui să aibă între 10 și 20 de centimetri în diametru. Acest interval asigură dimensiunea potrivită pentru rularea sarmalelor.
Marii bucătari spun că varza pentru murat trebuie să aibă frunze subțiri și nervurile cât mai fine, iar pentru asta trebuie să alegi varză din recolta de toamnă. Frunzele trebuie să fie curate, nu mâncate de insecte.
Pentru cea mai bună varză murată, unii bucătari recomandă să tai cotorul varzei pentru a facilita procesul de murare.
Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul
Odată ce ai ales varza potrivită, pregătirea acesteia pentru murat este esențială. Iată cum puteți face acest lucru:
Pentru saramură, pune 500 de grame de sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Folosește doar sare specială pentru murături.
Curăță și spală bine butoiul în care vei mură varza.. Se recomandă opărirea butoiului și clătirea acestuia în apă clocotită pentru a-l curăța de impurități.
La fundul butoiului trebuie să adaugi condimente precum cimbru și piper
Morcovii și rădăcinile de țelină trebuie tăiate în felii rotunde și puse în butoi.
Pentru a prelungi durata de păstrare a varzei murate, adaugă periodic bucăți de zahăr în butoi. De asemenea, poți arunca acolo o bucată de lemn de mesteacăn pentru a preveni acidifierea excesivă a saramurii.
Mută butoiul într-un loc la temperatura camerei și asigură-te că-l vânturi o dată sau de două ori pe zi. După aproximativ două săptămâni, când varza a început să se acrească bine, dizolvă în puțină zeamă din butoi un plic de conservant și toarnă-l peste varză pentru a preveni formarea florei.
Te-ar putea interesa și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara
După fermentare, mută butoiul la rece. Din când în când, vântură varza pentru a menține zeama limpede.
Varza murată nu este doar un acompaniament delicios la la mâncărurile tradiționale, ci și o sursă valoroasă de nutrienți.
Varza este bogată în vitamine precum provitamina A, vitaminele C, E, și complexul B, precum și minerale esențiale cum ar fi calciu, magneziu, și fier.
Fibrele din varză ajută la menținerea sănătății celulelor, iar vitamina C din varza roșie este un antioxidant puternic.
Vezi și: În cât timp se acrește varza murată. Secretele pe care puțini le știu
Să mănânci regulat de varză crudă sau murată poate contribui la menținerea unei diete echilibrate și sănătoase.
Fie că este murată sau crudă, varza este o adevărată sursă de vitamine și minerale.