24 oct. 2023 | 11:24

Cea mai bună varză pentru murat. Cum trebuie să fie frunzele, de fapt

Diverse
Cea mai bună varză pentru murat. Cum trebuie să fie frunzele, de fapt
La ce să te uiți când alegi ce varză sa pui pentru la iarna

Varza murată este delicioasă, fie că o folosești la sarmale, la varză călită sau o servești tocată mărunt alături de o bucată de carne. Dar care e cea mai bună varză pentru murat?  Atunci când vine vorba despre pregătirea varzei pentru a fi murată, există câteva sfaturi de la cunoscători care pot face diferența între o varză murată bună și una mai puțin reușită.

La ce să te uiți când alegi varza pentru murat

Varza potrivită pentru murat trebuie să îndeplinească câteva cerințe esențiale. Alegerea corectă a varzei este cheia pentru a obține un preparat delicios, care să se potrivească perfect la sarmale, ciorbe sau alte mâncăruri tradiționale. Iată câteva sfaturi de la experți pentru a alege și a pregăti cea mai bună varză pentru murat:

Vezi și: La ce temperatură trebuie ținută varza murată, de fapt. De-asta se strică sau iese acră

Varza destinată muratului ar trebui să provină din recolta de toamnă. Frunzele acestei varietăți sunt mai subțiri și mai fine decât cele de vară, ceea ce le face mai potrivite pentru murat.

Cea mai bună varză pentru murat are frunze subțiri și fine, cu nervuri cât mai mici. Aceste caracteristici permit rularea compoziției din carne în jurul frunzelor. Așa vei avea varză fragedă la sarmale.

Alege varze cu căpățânile îndesate și pline, acest lucru indică o varză coaptă și sănătoasă.

Asigură-te că frunzele verzei sunt ferme și neafectate de boli sau de insecte. Frunzele deteriorate sau afectate ar putea compromite calitatea varzei murate.

Căpățâna varzei ar trebui să aibă între 10 și 20 de centimetri în diametru. Acest interval asigură dimensiunea potrivită pentru rularea sarmalelor.

Cea mai bună varză pentru murat

Marii bucătari spun că varza pentru murat trebuie să aibă frunze subțiri și nervurile cât mai fine, iar pentru asta trebuie să alegi varză din recolta de toamnă. Frunzele trebuie să fie curate, nu mâncate de insecte.

Pentru cea mai bună varză murată, unii bucătari recomandă să tai cotorul varzei pentru a facilita procesul de murare.

Află și: Ingredientul banal care face varza călită foarte gustoasă. Puține gospodine știu trucul

Odată ce ai ales varza potrivită, pregătirea acesteia pentru murat este esențială. Iată cum puteți face acest lucru:

Pentru saramură, pune 500 de grame de sare grunjoasă la fiecare 10 litri de apă. Folosește doar sare specială pentru murături.

Curăță și spală bine butoiul în care vei mură varza.. Se recomandă opărirea butoiului și clătirea acestuia în apă clocotită pentru a-l curăța de impurități.

La fundul butoiului trebuie să adaugi condimente precum cimbru și piper

Morcovii și rădăcinile de țelină trebuie tăiate în felii rotunde și puse în butoi.

Pentru a prelungi durata de păstrare a varzei murate, adaugă periodic bucăți de zahăr în butoi. De asemenea, poți arunca acolo o bucată de lemn de mesteacăn pentru a preveni acidifierea excesivă a saramurii.

Mută butoiul într-un loc la temperatura camerei și asigură-te că-l vânturi o dată sau de două ori pe zi. După aproximativ două săptămâni, când varza a început să se acrească bine, dizolvă în puțină zeamă din butoi un plic de conservant și toarnă-l peste varză pentru a preveni formarea florei.

Te-ar putea interesa și: Ce să presari pe fundul butoiului înainte de a pune varza la murat. Trucul bătrânilor care o va păstra crocantă până primăvara

După fermentare, mută butoiul la rece. Din când în când, vântură varza pentru a menține zeama limpede.

Varza murată și beneficiile sale

Varza murată nu este doar un acompaniament delicios la la mâncărurile tradiționale, ci și o sursă valoroasă de nutrienți. 

Varza este bogată în vitamine precum provitamina A, vitaminele C, E, și complexul B, precum și minerale esențiale cum ar fi calciu, magneziu, și fier. 

Fibrele din varză ajută la menținerea sănătății celulelor, iar vitamina C din varza roșie este un antioxidant puternic. 

Vezi și: În cât timp se acrește varza murată. Secretele pe care puțini le știu

Să mănânci regulat de varză crudă sau murată poate contribui la menținerea unei diete echilibrate și sănătoase.

Fie că este murată sau crudă, varza este o adevărată sursă de vitamine și minerale. 

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Cod galben de ploi, vânt puternic, lapoviță și ninsori, în România
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro