Gospodinele se pregătesc în această perioadă să pună în cămară toate bunătățile. Majoritatea românilor adoră să aibă pe tot parcursul iernii produse tradiționale precum: zacuscă de legume, zacuscă de pește, dulceață, gem, zarzavat sau murături. Nelipsită este varza murată din care se prepară sarmalele pentru Crăciun. Cu toate astea, puține doamne știu cum să o prepare ca la carte. Ce trebuie să pui în butoi pentru ca frunza să nu se rupă?
Românii adoră să se bucure de o cămară plină cu bunătăți pentru toată iarna. Cei mai mulți pun la butoi varza murată chiar în această perioadă. Bătrânii spuneau în popor că această legumă se pune la fermentat de Sfântul Dumitru, adică pe 26 octombrie. Tradiția mai arată că ea nu se va strica niciodată dacă este pregătită atunci.
Desigur că poate fi pusă la murat în orice zi, dar dacă dorești să fie bună pentru sarmalele de Crăciun nu trebuie să o bagi în saramură mai târziu de 5 noiembrie. Ea are nevoie de timp pentru fermentat și pentru a lua aromele din condimentele adăugate. Bucătarii profesioniști știu că o varză cu foi crocante și delicioase se prepară cu hrean și cimbru. Aceste două ingrediente nu trebuie să lipsească din butoiul tău.
Un alt truc este să alegi verze medii. Frunzele lor trebuie să fie mai mari decât o palmă pentru sarmale delicioase și generoase cu multă carne. Experții recomandă să alegi din piață legume care sunt românești și care au cotorul mai tare. De asemenea, mijlocul lor trebuie să fie alb și crocant. Aceste detalii îți arată că varza este proaspătă. Ai mai jos cantitățile potrivite de care ai nevoie pentru un butoi mare.
Nu este indicat să faci saramura prea sărată pentru că foile se vor strica rapid. Mai mult decât atât, este nevoie să adaugi pentru gust condimente precum boabe de muștar sau boabe de piper. Acestea vor oferi o aromă incredibilă preparatelor pe care le vei face.
Adaugă verzele tăiate și curățate, saramura, condimentele și pune înainte să închizi capacul câteva crenguțe de cimbru și patru felii de hrean. Lasă legumele la fermentat pentru cel puțin două săptămână, timp în care nu trebuie să le verifici.
15 verze albe de mărime medie
50 linguri sare grunjoasa mare, neiodata
5 rădăcini de hrean
6 crenguțe uscate de mărar
10 crenguțe de cimbru
1 știulete de porumb