Pentru că sezonul rece se apropie cu pași rapizi, gospodinele se ocupă de toate pregătirile pentru lunile de iarnă. Murăturile ocupă un loc foarte important pe lista lor. Pe lângă castraveți, gogoșari și gogonele, varza murată este esențială pentru a prepara cele mai bune sarmale. Iată secretul celor mai gustoase foi de varză.
Atunci când vrei să pregătești varza pentru sarmale, iată câteva sfaturi utile de la gospodine, despre cum să păstrezi foile de varză la borcan, pentru a prepara cele mai gustoase sarmale de sărbători.
Pentru început, este esențial să alegi verzele cu frunze subțiri. Se îndepărtează cotorul, după care se pun la opărit într-o cratiță, pentru aproximativ două minute. Vei vedea că frunzele vor începe să se desfacă foarte ușor de la bază, cu ajutorul unui cuțit, ele rămânând întregi.
Ulterior, frunzele de varză trebuie tăiate în 2-3 bucăți, depinde de cât de mari sau mici vrei să fie sarmalele. Pe măsură ce frunzele devin din ce în ce mai mici, se pot păstra și întregi.
Mai departe, le vei pune în teancuri și vei forma rulourile, pe care le vei așeza ulterior în borcane. În continuare, vei adăuga saramura.
Saramura se pregătește din apă, sare grunjoasă specială pentru murături, în care se adaugă, după gust și preferințe, bețe de mărar și de cimbru, semințe de mărar și de chimen, frunze de vișin, frunze de leuștean.
Apoi, vei aranja frumos rulourile de foi de varză, înghesuite, pentru că ele vor scădea cu timpul. După 2-3 straturi de rulouri, tot ce trebuie să faci este să torni saramură și să apeși ușor cu polonicul, pentru ca aerul să iasă.
Vei continua cu alte rulouri, până când vei umple borcanul. La final, acestea se acoperă pentru 24 de ore cu capace proviziorii, urmând mai apoi să fie sigilate și depozitate într-un loc răcoros, departe de lumina soarelui.
Dacă vrei să le păstrezi pentru mai mult timp, după ce ai desfăcut borcanul, frunzele de varză se pot congela fără probleme, atâta timp cât le pui în pungi de plastic.
Ulterior, când vei dori să le decongelezi, trebuie să ții pungile, mai întâi, la frigider. În acest fel vei putea prepara rapid, oricând ți-e poftă, sarmale în frunze de varză.