Bicarbonatul de sodiu este un agent puternic, utilizat atât în rețete de mâncare, dar și în curățare și în estetică.
Bicarbonatul de sodiu reacționează cu ingredientele lichide, pentru a produce dioxid de carbon gazos, fapt care duce la creșterea aluatului în cuptor. Însă ingredientele uscate au o perioadă de valabilitate limitată și s-ar putea să descoperi că îl folosești după ce a expirat. Bicarbonatul de sodiu se găsește de obicei la cutie și poate fi necesar să utilizezi și alte recipiente ca să-l depozitezi corect. Iată cum trebuie să păstrezi bicarbonatul de sodiu, de fapt.
Bicarbonatul de sodiu se păstrează în cutii separate și adesea sunt depozitate în frigider. Depozitat astfel, el își va pierde rapid eficacitatea. El poate fi însă stocat într-o cutie așezată într-o pungă de plastic, bine sigilată. Se păstrează cutia de bicarbonat de sodiu la loc uscat, iar adesea, dulapurile sunt de preferat, însă pentru o temperatură optimă și răcoroasă, asigură-te că dulapurile nu sunt situate lângă aragaz, cuptor cu microunde.
Bicarbonatul de sodiu se păstrează, de asemenea, departe de mirodenii și alte mirosuri puternice. Înainte de a-l utiliza, testează-l mirosindu-l și simțindu-i textura. După deschiderea pachetului de bicarbonat de sodiu, el va avea o perioadă de valabilitate aproximativ șase luni. Bicarbonatul de sodiu se mai poate păstra și în borcane de sticlă.
Bicarbonatul de sodiu este folosit este adesea utilizat pentru diverse întrebuințări practice. Spre exemplu, el curăță chiuveta. O poți face turnând peste ea acest praf și frecând cu un burete umed. În plus, acest praf alb poate să desfunde scurgerea chiuvetei. Pentru asta, se toarnă pe scurgere o cană de bicarbonat, apoi o ceașcă de oțet fierbinte și, după câteva minute, un litru de apă fierbinte.
De asemenea, bicarbonatul de sodiu crește puterea de curățare a detergentului de vase, dacă adaugi câteva picături în sticla de detergent.
În plus, bicarbonatul de sodiu înlătură petele din cești, dacă îl presari peste ele și le freci apoi cu o cârpă udă. Dacă pata persistă, se amestecă bicarbonat de sodiu cu apă caldă și se lasă în cană peste noapte. La fel, poți să scapi de petele din termos la fel de simplu: se pun 1-2 lingurițe de sodiu în vas, se umple cu apă clocotită, se pune capacul și se lasă câteva ore la răcit. Se scurge apoi termosul și se clătește bine.