Ce termen de valabilitate are, de fapt, bicarbonatul de sodiu. Cu toții îl folosim dar nu știm după cât timp expiră

Ce termen de valabilitate are, de fapt, bicarbonatul de sodiu. Cu toții îl folosim dar nu știm după cât timp expiră
Ce termen de valabilitate are, de fapt, bicarbonatul de sodiu. Cu toții îl folosim dar nu știm după cât timp expiră

Te pregătești să faci prăjituri și te întrebi dacă bicarbonatul tău de sodiu este încă bun? Cum poți afla dacă bicarbonatul de sodiu mai poate fi folosit sau nu

Bicarbonatul de sodiu se strică?

Bicarbonatul de sodiu este bun la nesfârșit, dar își poate pierde din proprietăți. Poți utiliza o regulă generală – doi ani pentru un pachet nedeschis și șase luni pentru un pachet deschis, dacă vrei să folosești bicarbonatul de sodiu în prăjituri sau alte preparate. În timp ce bicarbonatul de sodiu vechi poate să nu producă la fel de multă acțiune de dospire, este totuși sigur pentru consum. Este posibil ca rețetele să nu aibă rezultate la fel de bune, dar orice ai face, rezultatele sunt comestibile, fără niciun fel de risc.

Spre deosebire de praful de copt, bicarbonatul de sodiu are nevoie de un acid pentru a se activa. Simpla absorbție a umezelii din aer nu va declanșa reacția sa.

Cum îți dai seama dacă bicarbonatul de sodiu mai e bun

Bicarbonatul de sodiu nu are de obicei o dată de expirare pe ambalaj. Bicarbonatul de sodiu s-ar putea deteriora dacă a fost expus la umezeală acidă. Poate l-ai lăsat pe masă și s-a udat cu apă care conținea oțet, suc de lămâie sau alt acid. Poate că apa ta este puțin acidă sau poate colecta reziduuri acide de pe blatul de bucătărie.

În acest caz, bicarbonatul de sodiu se activează și formează o spumă.

Praful de copt este diferit; are componenta acidă inclusă în pulbere. În timp, ingredientele se vor descompune, mai ales dacă recipientul a fost deschis și expus la aer, din care poate prelua umezeala. Trebuie să fii atent la data de expirare a prafului de copt. E bine să etichetezi praful de copt cu data la care l-ai deschis.

Cum să testezi dacă bicarbonatul de sodiu încă este bun

Pentru a afla dacă bicarbonatul de sodiu s-a stricat, vei avea nevoie de acid, cum ar fi oțetul. Bicarbonatul de sodiu reacționează cu ingredientele acide din rețetele tale pentru a produce dioxid de carbon gazos. Aceste bule de gaz sunt cele care acționează pentru a face aluatul să crească. Drojdia și praful de copt produc, de asemenea, dioxid de carbon gazos pentru a crește aluatul.

Pune o lingură de bicarbonat de sodiu într-un castron. Adaugă un strop de oțet sau suc de lămâie sau alt lichid acid.

Dacă amestecul se umflă puternic, bicarbonatul de sodiu este încă bun.

Dacă nu există prea multe bule, bicarbonatul tău de sodiu nu mai e bun.

Folosește bicarbonatul de sodiu care nu mai face prea multe bule pentru a curăța diverse suprafețe.

Cum să depozitezi bicarbonatul de sodiu

Păstrează bicarbonatul de sodiu uscat. Dacă dulapul tău este aproape de aragaz sau deasupra mașinii de spălat vase sau a chiuvetei, elementele din ea ar putea fi expuse la abur atunci când gătești sau folosești mașina de spălat vase.

Ar fi bine să pui punga cu bicarbonat de sodiu într-o pungă de plastic cu fermoar sau într-un recipient de depozitare pentru a evita umezeala.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI