18 oct. 2023 | 15:58

Cum se conservă frunzele de viță pentru la iarnă. Așa o să ai cele mai bune sarmale de Crăciun

Diverse
Cum se conservă frunzele de viță pentru la iarnă. Așa o să ai cele mai bune sarmale de Crăciun
Cum se conservă frunzele de viță pentru la iarnă. Așa o să ai cele mai bune sarmale de Crăciun

Majoritatea gospodinelor folosesc varză pentru sarmale, dar frunzele de viță au un gust de-a dreptul special. Textura lor transformă complet preparatul, dar ce facem dacă nu găsim foile în toiul iernii? Află că le poți conserva și se vor păstra mult timp în stare perfectă.

Cum putem conserva foile de viță pentru iarnă

Dacă iubești sarmalele în frunze de viță, află cum le poți conserva pentru iarna. Este tot mai greu să le găsești în magazine, așa că le poți pregăti chiar tu acasă. Nu ai nevoie de prea multe ingrediente și nici de pregătire specială.

Cea mai simplă metodă este congelarea frunzelor. După ce ai ales frunzele de viță, spală-le bine, pe fiecare în parte, sub jetul de apă și lasă-le la uscat până când nu mai au urme de apă pe ele. Apoi, rulează-le cu atenție sau fă-le chită și așază-le într-o pungă specială, pe care să o poți pune la congelator.

O altă modalitate în care poți păstra frunzele de viță este așezare lor în borcane. Dacă vrei să le scoți de Crăciun în stare naturală, dar doar puțin mai moi și deshidratate, tot ce trebuie să faci este să le așezi în borcane uscate și să le închizi bine, astfel încât să nu prindă aer.

Opțional, poți pune mărar în interiorul fiecărei frunze și chiar printre rulourile din borcan. Apoi, vei folosi și mărarul pentru a obține cele mai bune sarmale.

Frunze de viță murate. Cea mai simplă rețetă

Prepararea frunzelor de viță murate pentru iarnă este o modalitate excelentă de a le păstra pentru sezonul rece și pentru a le folosi apoi la sarmale. Iată o rețetă simplă de conservare, cu care nu vei da greș. Ai nevoie de:

  • Frunze de viță
  • Apă
  • Sare
  • 1-2 lămâi (opțional, pentru a da o notă acră)
  • Borcane de sticlă cu capac

Pentru a face saramura, amestecați apă cu sare într-un vas. Adăugați sare în apă în proporție de aproximativ 60-70 g de sare la un litru de apă. Dacă doriți, puteți adăuga și sucul de lămâie în saramură, ca să fie gata acre pentru sarmale.

Te-ar putea interesa și: Cum trebuie să fie varza perfectă pentru pus la murat. Detaliul care îţi arată că foile vor fi bune pentru sarmale

Puneți frunzele de viță în borcane, aranjându-le strâns. Puteți chiar să le legați cu o ață după ce le-ați rulat, ca să vă asigurați că nu se desfac. Asigurați-vă că borcanele sunt curate și uscate.

Turnați saramura sărată peste frunzele din borcane, asigurându-vă că acestea sunt complet acoperite. Este important ca frunzele să fie sub nivelul apei, pentru a se păstra proaspete și murate.

Așezați borcanele într-un loc răcoros și întunecat, de preferință într-o pivniță sau o cămară. Temperatura optimă de depozitare este între 4 și 15 grade Celsius. Frunzele de viță murate vor fi gata pentru consum după câteva săptămâni sau chiar zile.

Cum alegem foile de viță pentru iarnă

Când alegeți foi de viță pentru conservare, primul pas este să selectați unele sănătoase. Optați pentru cele perfect verzi, fără uscăciuni, pe care să le puteți rula perfect atunci când le puneți în borcan sau în orice alt vas de depozitare.

Vezi și: Secretul celor mai bune sarmale în foi de viţă. Ingredientele care le dau un gust desăvârşit

Foile de viță pentru conservare ar trebui să fie de dimensiune medie, nu prea mici sau prea mari. Cele prea mici sunt dificil de rulat, în timp ce cele prea mari pot conține o cantitate disproporționată de nervuri dure.

Înainte de a culege foi de viță, verificați textura lor. Acestea ar trebui să fie elastice, dar nu prea tari sau prea moi. Dacă sunt prea tari, nu vor putea fi rulate cu ușurință, iar dacă sunt prea moi, se pot rupe în timpul preparării.

După ce ați cules foi de viță corespunzătoare, este important să le spălați cu atenție sub apă rece pentru a elimina orice urme de praf. Dacă nu intenționați să le folosiți imediat, este important să le păstrați într-un loc răcoros și uscat.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Serialul numărul, 1 pe Netflix. E inspirat din evenimente reale și a oprit planeta în loc!
Click.ro
Influencerul Makaveli, amenințări din Parlament cu limbaj suburban: „Ascundeți-vă soțiile”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Meghan despre viața cu Harry: Totul a început să se înrăutățească
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Adi Nartea, despre finalul de sezon Iubire cu parfum de lavandă și Crăciunul în familie. Ce tradiții respectă an de an | Exclusiv
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro