Cum scapi de bolile castraveților din seră. Iată metodele care îți rezolvă problemele. Castravetele este o plantă legumicolă din familia Cucurbitaceae, care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben și pepenele verde, fiind cultivat foarte mult. Ca și proveniență, castravetele vine din India, fiind intens cultivat și în regiuni tropicale și temperate.
În primul rând, dacă ai plantat castraveți, trebuie să știi că planta este slăbită din cauza încălcării regulilor tehnologiei agricole. Udarea necorespunzătoare poate fi un fapt ce poate duce la afectarea plantelor. Nici fluctuațiile puternice de temperatură nu sunt recomandate. De asemenea, trebuie să mai ai grijă la infecția plantelor cu dăunători, la lipsa substanțelor minerale și organice din sol, precum și la epuizarea lor.
Atunci când frunzele castraveților se usucă sau se îngălbenesc se poate semnala prezența bolilor la castraveții din seră. Cauza este o udare insuficientă. Ca și sfat, se toarnă apă caldă de cel puțin trei ori pe săptămână, din belșug, sub fiecare tufiș. Când este caniculă, castraveții se udă zilnic. Solul din seră trebuie schimbat și el, la fiecare doi-trei ani, actualizând stratul superior cu un amestec de pământ și bălegar.
Dacă ai respectat procedeul de udare dar frunzele tot s-au ofilit, probabil că planta este infectată cu dăunători. Castraveții din seră sunt adesea atacați de afide și acarieni.
Dacă afidele au ocupat planta, ele vor începe să se înmulțească și să se hrănească cu mineralele sale. Lipsa de nutrienți duce la o schimbare a momentului de înflorire și a maturării fructelor. Este important să observi infecția la timp și să o elimini. Pentru a scăpa de această problemă, se folosesc metode alternative sau se folosesc produse de protecție a plantelor chimice.
Cel mai simplu mod de a trata este să speli frunzele infectate cu o soluție cu săpun. Se mai recomandă și să pregătești o infuzie de coji de ceapă, usturoi (500 g cuișoare măcinate fin în 5 l de apă), frunze și tulpini de rostopască, apoi să presari pe castraveții infectați.
Și un acarian păianjen duce la boli ale plantelor, îngălbenirea și uscarea masei verzi, apoi ofilirea. Un acarian de păianjen poate să fie recunoscut de un mic arbust ce înconjoară planta și creează o berieră împotriva luminii solare și a oxigenului, fapt care perturbă procesul de fotosinteză.
Dăunătorul mănâncă suc din lăstari și frunze și împiedică dezvoltarea în continuare a culturii și la ofilirea și moartea plantei. Este necesar să scapi de acest dăunător pentru a nu distruge plantele. În acest sens, trebuie să rupi și să arunci frunzele infectate, să speli tufișul cu apă și cu săpun.
Mucegaiul praf este tot o boală fungică a castraveților de seră și se manifestă printr-o pulverizare cenușie albicioasă pe frunze, a cărei zonă crește treptat. Infecția duce la moartea plantei.
Ca să tratezi problema, se recomandă organizarea unei udări corecte, o aerrisire regulată a serei, precum și introducerea îngrășămintelor cu fosfat-potasiu în sol.