17 iul. 2024 | 12:24

Cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat. Trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor

Utile
Cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat. Trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor
Trucul nu este atât de costisitor, dar merită încercat

Deși soarele de vară poate fi minunat, acesta poate, de asemenea, face dificil să menținem casa răcoroasă fără ventilator sau aer condiționat. Dar, cu toate astea, pentru a evita sufocarea și canicula din aceste zile, poate ar fi bine să folosești trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor, și-ți explică cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat.

Este din ce în ce mai greu să rezistăm la caniculă în luna lui Cuptor

Luna iuie și iulie au adus valori termice record în termometre, vorbind despre temperaturi de peste 40 de grade la umbră, ceea ce a dus la situații de disconfort termic pentru toată lumea. Cu extrem de multe avertizări de cod roșu de caniculă, ventilatoarele și aerul condiționat nu prea mai fac față temperaturilor de afară.

Astfel că, fie că nu aveți curent electric, fie că îndurați căldura extremă sau încercați să economisiți bani, există modalități de a vă simți confortabil fără ventilator sau aer condiționat, și de a avea răcoare în casă la costuri mici.

Căldura poate favoriza activitățile distractive de vară, dar organismul nu ar trebui să fie prea fierbinte pentru prea mult timp, deoarece căldura excesivă poate afecta creierul și alte organe, potrivit specialiștilor.

Transpirația este sistemul natural de răcire al organismului, dar atunci când aceasta nu este suficientă, există un risc crescut de apariție a hipertermiei, o boală legată de căldură. Semnele unor astfel de situații includ crampele de căldură, edemul de căldură și accidentul vascular cerebral.

„Căldura combinată cu umiditatea ridicată exacerbează acest risc, deoarece nivelul de saturație al aerului face ca transpirația să se acumuleze pe piele, împiedicând răcirea naturală a organismului.”, explică specialiștii.

Cum sa faci racoare in casa fara ventilator sau aer conditionat. Trucul genial care te ajuta sa infrunti canicula in luna lui Cuptor

Cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat

Deși suntem tentați să folosim cele două dispozitive, în ambele cazuri vorbim de un consum de energie electrică, relativ mare, și atunci mulți au încercat alte metode, mai puțin convenționale de a face răcoare în casă, când canicula își face simțită prezența.

Deși unele metode par a nu funcționa aproape deloc, există totuși trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor, și-ți explică cum să faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat. O metodă recent întâlnită și care a ajuns să fie folosită de multă lume, mai ales de cei care stau la casă, sunt „acoperișurile reci”.

Conform specialiștilor în construcții, un „acoperiș rece” este proiectat să reflecte mai multă lumină solară decât un acoperiș convențional, absorbind mai puțină energie solară. Acest truc genial scade temperatura clădirii la fel cum purtarea de haine deschise la culoare vă menține răcoros într-o zi însorită.

Trucul genial care te ajută să înfrunți canicula în luna lui Cuptor

Acoperișurile convenționale pot atinge temperaturi de 65 de grade sau mai mult într-o după-amiază însorită de vară, la soare. În aceleași condiții, un acoperiș reflectorizant ar putea rămâne mai rece cu peste 28 de grade.

Acest lucru poate economisi energie și bani în clădirile cu aer condiționat sau poate îmbunătăți confortul și siguranța în clădirile fără aer condiționat, prin reducerea fluxului de căldură de la acoperiș în spațiul ocupat.

Cum sa faci racoare in casa fara ventilator sau aer conditionat. Trucul genial care te ajuta sa infrunti canicula in luna lui Cuptor

Din punct de vedere al parametrilot tehnici, specialiștii spun că majoritatea acoperișurilor reci au o „emitanță termică” ridicată, aceasta fiind de fapt capacitatea de a evacua căldura prin emiterea de radiații infraroșii termice. Aproape orice tip de clădire poate beneficia de un acoperiș răcoros și astfel ai răcoare în casă, dar trebuie luat în considerare clima și alți factori înainte de a decide instalarea lor.

Care sunt beneficiile unui „acoperiș rece”

Deși sunt ceva mai scumpe, acest tip de acoperișuri au și anumite beneficii. Un acoperiș rece poate aduce beneficii unei clădiri și ocupanților acesteia prin:

  • Reducerea facturilor de energie prin diminuarea nevoilor de aer condiționat
  • Ajutând aparatele de aer condiționat mai vechi, ineficiente (sau subdimensionate) să asigure suficientă răcire pentru verile mai calde din zilele noastre
  • Calificarea pentru reduceri de bani de la utilități sau programe guvernamentale
    făcând posibilă reducerea dimensiunii echipamentelor de aer condiționat noi sau de înlocuire, economisind bani și crescând potențial eficiența răcirii
  • Îmbunătățirea confortului interior și a siguranței pentru spațiile care nu sunt climatizate
  • Scăderea temperaturii acoperișului, ceea ce poate prelungi durata de viață a acoperișului
  • Acoperișurile reci pot fi produsul care poate înlocui aerul condiționat

Faci răcoare în casă fără ventilator sau aer condiționat cu acoperișurile reci, benefice pentru mediu

Dincolo de clădirea în sine, acoperișurile reci pot fi, de asemenea, benefice pentru mediu, în special atunci când mai multe clădiri dintr-o comunitate le au. Acoperișurile reci pot:

  1. să reducă temperaturile locale ale aerului exterior, diminuând astfel efectul de insulă de căldură urbană
  2. încetinirea formării smogului din cauza poluanților atmosferici, care depind de temperatură, prin răcirea aerului exterior
  3. să reducă cererea de energie electrică de vârf, ceea ce poate contribui la prevenirea întreruperilor de curent
  4. diminuarea emisiilor centralelor electrice prin reducerea cererii de energie pentru răcirea clădirilor.
  5. contribuie la reducerea încălzirii globale prin reflectarea unei cantități mai mari de lumină solară în spațiul cosmic.

Deși procesul de achiziție, montare și ulterior de întreținere poate fi relativ costisitor, odată montate aceste tipuri de acoperișuri, pe perioada verii vom scăpa de valorile termice ridicate și vom menține răcoarea în casă, fără a avea costurile ridicate la consumul de energie electrică, prin folosirea unor sisteme de aer condiționat sau ventilatoare. Cu alte cuvinte vei economisi mulți bani, atât vara, cât și iarna.

Dar, conform specialiștilor, un „acoperiș rece” nu costă neapărat mai mult decât un acoperiș clasic, mai ales dacă se instalează un acoperiș nou sau se înlocuiește unul existent. Cu toate acestea, transformarea unui acoperiș standard care este în stare bună într-un acoperiș rece poate fi costisitoare.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Clătite de post. Sunt mai bune decât cele tradiționale. Care e secretul
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Statul verifică banii românilor! Riscă pedepse cu închisoarea de până la 6 ani
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
ACORD de PACE în UCRAINA! Vladimir Putin, DISCUȚII cu Donald Trump (SURSE)
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro