08 iun. 2023 | 08:34

Cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință. Secretul prin care economisești bani la factura de curent

Utile
Cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință. Secretul prin care economisești bani la factura de curent
Aerul condiționat te poate îmbolnăvi?! Care este adevărul, de fapt, explicația specialiștilor

După cum știm, factura de electricitate a crescut vertiginos, cu atât mai mult acum va crește, în timpul verii. Consumul de energie al aparatului de aer condiționat poate reprezenta un cost mare și imprevizibil. Pentru a încerca să înțelegi costurile, poți începe cu puterea nominală a unității de aer condiționat, mai exact să verifici eticheta de pe unitatea de condensare, care îți va spune câtă energie consumă în condiții perfecte. În viața reală, condițiile sunt rareori atât de consistente. Dar, ne-am gândit să-ți spunem cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință, acesta fiind, de fapt, secretul prin care economisești bani la factura de curent. Citește mai departe și află care este acest secret.

Consumul de energie al aparatului de aer condiționat

Când vine vorba de aparatul de aer condiționat, există mulți factori care influențează cât de eficient este și câtă energie consumă, inclusiv vârsta și starea unității, dispunerea spațiului, designul conductelor de aer, cât de etanș este spațiul și, bineînțeles, vremea. De aceea, calcularea cheltuielilor nu este niciodată o știință exactă.

Vezi și: Cum reduci consumul de energie în 2023. Așa vei plăti mai puțini bani la factură

Cu toate acestea, dacă dorești să-ți faci o idee generală despre câtă energie folosește, există instrumente online care te pot ajuta să calculezi costul energiei electrice pentru aparatul de aer condiționat. Dacă obiectivul este să reduci consumul de energie electrică al aparatului de aer condiționat, acest lucru este de fapt mai ușor decât să îl măsori! Iată câteva strategii despre cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință.

Cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință

Există o mulțime de moduri în care poți fi creativ atunci când vine vorba de a sta la răcoare și de a economisi bani. Dar atunci când căldura verii lovește cu adevărat, uneori cel mai bine este să pornești aerul condiționat. Învățând cum să economisești bani cu aparatul de aer condiționat te poate ajuta să-ți păstrezi calmul și să nu îți faci gaură în bugetul familiei.

Vezi și: Reducere cu 50% a facturilor la energie electrică. Ce români vor beneficia de acest ajutor

Deși costă ceva mai mult decât un ventilator de gheață obișnuit, lucruri precum închiderea gurilor de ventilație și rearanjarea mobilierului sunt eficiente și destul de ușoare pentru portofel. Pentru a te ajuta să începi să fii isteț în timpul verii, am adunat 12 sfaturi simple pentru a te folosi de aparatul de aer condiționat în cele mai economice moduri posibile.

1. Ai grijă la termostatul aparatului de aer condiționat

Sigur, unitățile centrale de aer sunt destul de inteligente, dar nu știu ce cauzează căldura, știu doar că este cald. Potrivit specialiștilor, obiecte precum lămpi, televizoare sau alte electronice se încălzesc, iar faptul că le ai în apropierea unui aparat de aer condiționat sau a unui termostat poate face ca aparatul de aer condiționat să creadă că încăperea este mai caldă decât este.

2. Acoperă unitatea de aer condiționat și reduci consumul aparatului de aer condiționat

Dacă aparatul de aer condiționat se află afară, prăjindu-se în soare, nu va funcționa la fel de bine ca și când ar fi într-o zonă umbrită. Specialiștii recomandă, de asemenea, folosirea unui cort sau a unei alte forme de acoperire pentru a-l împiedica să se supraîncălzească.

3. Curăță filtrul aparatului de aer condiționat și reduci consumul aparatului de aer condiționat

Filtrele de AC murdare pot contribui la un sistem care lucrează peste program. Specialiștii spun că înlocuirea și curățarea filtrului de aer condiționat este esențială pentru un sistem sănătos și bine întreținut, ceea ce economisește bani pe termen lung.

Vezi și: Obiceiurile care îți măresc factura la energie. Cum să plătești mai puțin cu două trucuri simple

4. Abține-te de la activitățile care produc căldură

Există destul de multe lucruri care contribuie la căldură suplimentară în casa ta, iar potrivit acelorași experți, gătitul și coacerea sunt o sursă principală. O altă modalitate de a vă menține casa răcoroasă fără a forța aparatul de aer condiționat să lucreze peste program este să limitezi utilizarea cuptorului.

Încearcă să mânânci alimente care nu necesită gătire, astfel încât să nu fie creată căldură în spațiul de locuit unde se află și aparatul de aer condiționat, recomandă experți. Dacă trebuie să gătești sau să faci lucruri precum călcatul sau să folosești mașina de spălat vase, încearcă să eviți aceste sarcini până seara, care este de obicei momentul în care temperatura se va răci afară.

5. Nu te juca cu termostatul aparatului de aer condiționat

Experții spun că a rămâne la o singură temperatură este o mișcare inteligentă atunci când vine vorba de răcirea economică a unei camere. Trebui doar să setezi termostatul la o temperatură confortabilă. S-ar putea să dureze ceva timp, dar se va răci în cele din urmă, iar tu vei fi avea în casă temperatura perfectă.

6. Verifică umiditatea din spațiul de locuit, așa reduci consumul aparatului de aer condiționat

Cei mai mulți oameni cred că unitatea lor va rezolva singură toate nevoile de încălzire și răcire din casă sau apartament, spun experții. Cu toate acestea, ar trebui să iei  în considerare și nivelul de umiditate din spațiul de locuit.

Umiditatea este o componentă critică a confortului. Soluția, în acest caz, este achiziționarea unui dezumidificator pentru a te ajuta să răcești mai bine spațiul.

Vezi și: Ce trebuie să faci pentru a fi facturat la consumul real. Aşa nu vei fi păcălit cu cel estimat

7. Nu exagera cu închiderea orificiilor de ventilație, nu așa reduci consumul aparatului de aer condiționat

În timp ce poate dorești să direcționezi aerul rece către părțile mai calde ale casei, închiderea orificiilor de aerisire poate avea un impact asupra sistemului. Unul dintre miturile despre reducerea facturilor de răcire este să blochezi o cameră pe care nu o folosești și să închizi orificiile de aerisire către această cameră.

Cu toate acestea, sistemul de răcire a fost proiectat pentru a satisface nevoile întregii case. Deși poate fi în regulă să închizi una sau două guri de aerisire, dacă închiți prea multe, sistemul devine mai puțin eficient și mai puțin eficace în general. În schimb, închide jaluzelele din camera nefolosită, asigurându-te că nu există mobilier deasupra gurilor de aerisire și închide ușa, este o altă recomandare a experților.

8. Verifică instalația și întreține unitatea. Te ajută să reduci consumul aparatului de aer condiționat

Vei vedea o diferență în factura de energie electrică dacă lucrezi cu o unitate întreținută corespunzător față de una neglijată. Cel mai simplu mod de a face să funcționeze ineficient un sistem de aer condiționat este să lași aerul rece să iasă din casă. Verificarea anuală a izolației poate economisi mult uzura sistemului de aer condiționat, ca să nu mai vorbim de reducerea facturii. Chiar și o mică scurgere poate avea un impact mare.

9. Montează un termostat programabil și reduci consumul aparatului de aer condiționat

Dacă ești plecat pentru perioade lungi de timp din zi, aceasta este o investiție excelentă. Menținerea unei case la o anumită temperatură necesită mult mai puțină energie decât dacă vii acasă și forțtezi întregul sistem pentru a-ți răci casa. Pentru a fi eficienți, specialiștii recomandă să lași sistemul de aer condiționat să se odihnească doar dacă vei fi plecat din casă pentru mai mult de 5 ore.

Vezi și: Ce soluție genială a găsit un român ca să scape de facturile mari la energie. Nu a încălcat legea

10. Inspectează sistemul conductele ale aparatului de aer condiționat

Dacă conductele sunt prăfuite, înfundate sau nu mai sunt izolate corespunzător, aerul rece nu va fi nici pe departe atât de rece pe cât ar putea fi. În majoritatea cazurilor, apelarea la specialiști va fi cel mai bun și mai sigur pariu.

11. Rearanjează-ți mobila. Te va ajuta să-ți reduci consumul aparatului de aer condiționat

Poate părea o prostie, dar fluxul de aer este un lucru la care ar trebui să te gândești atunci când te duci să aranjezi noua canapea sau noul cadru de pat. Verifică de două ori pentru a vedea dacă nu cumva vreun obiect de mobilier se află deasupra gurilor de aerisire centrale sau obstrucționează calea aparatului. Aceasta este o remediere rapidă care face o diferență imediat vizibilă.

12. Dacă nu ai termostat, nu-l lăsa pornit dacă pleci de acasă

Deși este plăcut să vii acasă într-un apartament răcorit, poate fi costisitor pentru portofelul tău dacă faci să funcționeze aerul condiționat atunci când ești plecat. Dacă oprești aerul condiționat atunci când pleci, încearcă să ții ferestrele închise și jaluzelele coborâte pentru a preveni ca locuința să se simtă ca un cuptor.

Vezi și: Aparatul din casă care „fură” cel mai mult curent. Poate consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică

Concluzie

Acum că ai aflat cum reduci consumul aparatului de aer condiționat din locuință, știi ce ai de făcut pe viitor, mai ales că temperaturile ridicate de vară încep să-și facă simțite prezența. Ai grijă la consum și, bineînțeles, la factura ta la energie electrică.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Ramona Olaru, imagini incendiare. A participat la celebrul show Magic Mike
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Verdict pentru Simona Halep. Veștile nu sunt bune deloc: Coșmarul continuă
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro