09 mart. 2023 | 19:19

Cum reduci consumul de energie în 2023. Așa vei plăti mai puțini bani la factură

Utile
Cum reduci consumul de energie în 2023. Așa vei plăti mai puțini bani la factură
Cum reduci consumul de energie în 2023

Află cum reduci consumul de energie în 2023. Reprezentanți ai unuia dintre principalii furnizori de electricitate și gaze naturale de la noi din țară au oferit sfaturi importante pentru români. Ce mici schimbări trebuie să faci pentru a plăti mai puțini bani la factură.

Cum reduci consumul de energie în 2023

În contextul creșterii facturilor pe care românii trebuie să le plătească, lună de lună, la electricitate și gaze, reprezentanții unuia dintre cei mai mari furnizori de la noi din țară au oferit câteva sfaturi celor care caută soluții pentru a-și reduce consumul.

„Eficienţa energetică acoperă un ansamblu vast de măsuri, dar un prim pas, simplu de aplicat şi cu efect imediat în consum, este să evităm risipa de energie. Adică să fim atenţi la acele activităţi din gospodărie care duc la un consum inutil de electricitate.

Pentru o gospodărie cu dotări moderne, în care locuiesc trei persoane, consumul anual de energie electrică este de aproximativ 3.400 kWh, conform unor estimări realizate de instituţii internaţionale. Este însă posibil să reducem simţitor consumul, chiar cu până la 30%, dacă aplicăm câteva măsuri”, a transmis E.ON Energie România.

Bucătăria este unul dintre principalele surse de consum de electricitate – aproape 30% din necesarul energiei domestice. Într-un an, aragazul electric are un consum de aproximativ 445kWh. Dacă facem anumite schimbări, putem economisi până la 120 kWh pe an.

„Foloseşte întotdeauna un capac, va reduce consumul de energie cu până la două treimi, echivalentul a 60 kWh salvaţi; evită, dacă este posibil, să preîncălzeşti cuptorul şi găteşte cu căldură reziduală. Astfel, vei economisi 60 kWh; alege întotdeauna oala potrivită pentru dimensiunea zonei de gătit”, se arată în comunicatul companiei.

Citește și: Reducere cu 50% a facturilor la energie electrică. Ce români vor beneficia de acest ajutor

Sfaturile specialiștilor

Și becurile din locuință contribuie semnificativ la factura de energie electrică. „Înlocuieşte becurile clasice cu becurile economice, care consumă cu 75% mai puţină energie şi astfel poţi economisi până la 250 kWh; foloseşte prize de alimentare cu comutatoare pentru a opri complet dispozitivele electronice”, se mai arată în documentul E.ON.

Într-un interval de 12 luni, mașina de spălat vase consumă 245 de kWh. Pentru a menține consumul cât mai mic, se recomandă să fie încărcată complet și să nu se folosească programele de prespălare.

„Televizorul consumă anual 190 kWh. Dacă alegi un TV cu diagonala peste 100 cm, verifică să se încadreze în clasa energetică A, iar pentru un ecran mai mare alege clasa A+; porneşte televizorul doar atunci când te uiţi cu adevărat; vizionează în format HD, va consuma mai puţină energie decât în Ultra HD sau 4K; televizoarele LED consumă chiar şi de trei ori mai puţin decât televizoarele de tip plasmă. Routerul WLAN pentru internetul wireless consumă anual 135 kWh. Opreşte routerul WLAN dacă nu eşti acasă pentru o perioadă mai lungă de timp sau când pleci în vacanţă”, se mai arată în comunicatul citat.

Citește și: Facturi mai mici la încălzire cu 90% pentru acești români. Ce soluție unică în țară au găsit autoritățile

Parteneri
Câți bani a obținut Alex Delea la Survivor după 15 săptămâni la Survivor. Postul Pro TV, pus la zid după eliminarea favoritului
Redactia.ro
„O suspectam pe soția mea de infidelitate, dar ce am aflat a fost mult mai rău”. Un bărbat a fost în stare de șoc când a descoperit adevărul
Click.ro
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear care a marcat omenirea
Digi24
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o sumă mare în cont și i-au furat 140.000 €
Digi24
Loredana, apariție provocatoare, în brațele lui Cătălin Botezatu! Ce ținută a purtat artista la Premiile Unica
Unica.ro
Mulți pensionari s-au retras aici. Orașul din România care atrage ca un magnet
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Simona Halep a fost RESPINSĂ. Decizia oficială a fost luată CHIAR ACUM în tenis
Capital.ro
Horoscop 29 aprilie - 5 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. Peștii merg pe un drum nou cu câștiguri financiare mari. Săgetătorii trec prin furtună
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
A început PLATA PENSIILOR, se DAU și în WEEKEND! ANUNȚUL Poștei
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce mai face și cum arată acum fosta ispită masculină de la Insula Iubirii, Sorin. S-a căsătorit și pare mai fericit ca niciodată
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro