Experții în energie au spus care este aparatul din casă care „fură” cel mai mult curent. Acest electrocasnic poate consuma şi de 6 ori mai multă energie electrică de cât este normal. Așadar, ce trebuie să faceți, dacă vreți să plătiți mai puțin la factura de curent, vedeți un pic mai jos.
Există două electrocasnice, care se regăsesc în casele tuturor românilor, care pot mări substanțial factura de energie electrică dacă nu sunt corect exploatate, conform experților în energie.
Acestea sunt frigiderul și mașina de spălat. Aceste două electrocasnice consumă foarte mult curent, mai ales dacă sunt de fabricație mai veche, adică au mai mult de 10 ani. Sunt fabricate cu ceva ani în urmă, atunci când nu se punea mare preț pe costul energiei, iar măsurile împotriva poluării erau la început.
Înlocuirea acestor electrocasnice cu unele mai performante este una foarte costisitoare, însă avantajul final va fi unul cât se poate de evident.
Altfel, indiferent de câtă economie se încearcă să se facă la factura de curent, rezultatele nu vor fi unele satisfăcătoare, fiindcă electrocasnicele vechi consumă foarte mult.
„După standardele europene, o clasă cea mai puţin eficientă energetic poate consuma până la 100-130% mai mult decât cea mai eficientă clasă eficientă energetic”, a spus Olivian Savin, specialist în energie.
Astfel, înlocuirea electrocasnicelor vechi se va vedea imediat în costurile facturii de curent. Aceasta va scădea cu aproape jumătate din sumă.
„Dacă optăm pentru cea mai eficientă clasă putem economisi până la mai bine de jumătate de preţ din factura aferentă acestui aparat electrocasnic”, mai precizează Olivian Savin.
Un fridiger care are o capacitate de 330 de litri, mai vechi de 10 ani, consumă în medie anual peste 300 de kwh, iar pe lună în medie 25-30 de kwh. Acelaşi electrocasnic, dar din clasa energetică A, consumă lunar aproximativ 15 de kwh, ceea ce înseamnă un consum pe jumătatea electrocasnicului vechi.
Diferențele dintre electrocasnicele vechi, de clasă energetică inferioară și cele noi, de clasă energetică superioară, pot fi și mai mari
„Avem produse eficiente energetic cu un consum de 60-70 de kwh pe an. În acelaşi timp un produs similar cu aceleaşi caracteristici, dar cu o tehnologie veche care este într-o clasă energetică mai de la coada clasamentului, poate ajunge la un consum de 300 de kwh pe an.
Avem o diferenţă de undeva de 6 ori în consumul energetic al acestor produse”, spune şi Cristian Pocol, preşedinte Asociaţie de Reciclare.