22 ian. 2024 | 17:31

Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024. Ce tip de vehicule poți conduce 

Auto-moto
Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024. Ce tip de vehicule poți conduce 
Ce acte ai nevoie

Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024? Tinerii din România au posibilitatea de a obține permisul de conducere încă de la vârsta de 16 ani, dar trebuie să îndeplinească cerințe stricte. Legislația rutieră din România permite tinerilor să obțină permisul de conducere mai devreme de a fi majori, începând cu anul 2013. Acest permis le conferă dreptul de a conduce anumite tipuri de vehicule pe drumurile publice, inclusiv mașini de dimensiuni reduse.

Cum poți obține permisul de conducere la 16 ani în 2024

Pentru a obține permisul la această vârstă, cursanții trebuie să îndeplinească mai multe obligații și să treacă printr-un examen complex. În primul rând, aceștia trebuie să fi împlinit vârsta de 16 ani și să demonstreze că sunt apți psihologic și medical pentru a conduce un vehicul.

Citește și: Cât costă să faci școala de șoferi pe o mașină automată în 2023. Suma pe care trebuie să o scoți din buzunar

Un aviz psihologic și medical de la un specialist este obligatoriu înainte de a începe cursurile de șoferi. De asemenea, cazierul cursanților este verificat, fiind interzisă obținerea permisului de către cei condamnați pentru infracțiuni la regimul circulației pe drumurile publice sau infracțiuni grave.

Școlile de șoferi oferă cursuri practice și teoretice, iar tarifele variază în funcție de tipul de vehicul și numărul de ore efectuate. 

Citește și: Taxă permis auto 2023. Unde se plătește și câți bani trebuie să scoți din buzunar

Cursanții vor parcurge 14 ore de legislație rutieră, 2 ore de legislație specifică, 4 ore de conducere preventivă și ecologică, 2 ore de prim ajutor și 2 ore pentru cunoașterea și întreținerea autovehiculului. În plus, vor efectua 30 de ore de conducere practică.

Ce permis poți obține înainte de majorat

Permisul la 16 ani se aplică pentru categoriile B1, AM și A1, permițând conducerea mașinilor de mici dimensiuni, a mopedelor sau a scuterelor. De asemenea, acordul părinților este obligatoriu.

Examenul pentru obținerea permisului include o probă teoretică și o probă practică. Proba teoretică constă în rezolvarea unui chestionar cu 26 de întrebări pe calculator, cu un minim de 22 de răspunsuri corecte pentru a promova. 

Citește și: Devine obligatoriu pentru români. Schimbarea majoră de la examenul pentru permisul motocicliștilor

Proba practică presupune evaluarea abilităților de conducere pe drumurile publice în fața unui examinator din cadrul Direcției Regim de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Cât costă să dai de permis

Deși permisul la 16 ani oferă acces la conducerea anumitor tipuri de vehicule, acesta vine cu un preț. Tarifele școlilor de șoferi sunt cuprinse între 1.500 și 2.500 de lei, în funcție de tipul de vehicul și numărul de ore de pregătire efectuate.

Citește și: Ce a făcut un bărbat la examenul pentru permisul auto. Polițiștii l-au picat pe loc

Cursurile pentru categoriile B1, A1 și AM oferite de școlile de șoferi pentru tinerii de 16 ani au tarife de aproximativ 2.000 de lei, cu posibilitatea de a plăti în rate. Procesul de pregătire este la fel de exigent ca și pentru celelalte categorii de permis auto.

Cu toate că vârsta este redusă, procesul de pregătire este la fel de riguros precum cel destinat categoriilor de permis auto pentru vârste mai înaintate.

Cursanții, înainte de a începe pregătirea, trebuie să urmeze procedura de înscriere la școala de șoferi. Aceasta presupune prezentarea cărții de identitate în original și copie, avize psihologice și medicale, certificat de cazier judiciar și acordul părinților. Ei trebuie să aibă acest dosar complet.

Pregătirea pentru obținerea permisului la 16 ani durează cel puțin 4 săptămâni și include atât ore de legislație rutieră, cât și ore de conducere în trafic și pe poligon. Pe parcursul acestei perioade, cursanții vor parcurge 24 de ore de teorie și 20 de ore de practică pentru a fi pregătiți corespunzător pentru examenul final.

Citește și: Cât durează examenul auto la traseu. Greșeli pe care să le eviți ca să treci cu brio proba practică

După finalizarea cursurilor, urmează etapa de întocmire a dosarului pentru examen, care include fișa de școlarizare, cererea de examinare, cazierul judiciar, chitanța de plată a contravalorii permisului de conducere (89 de lei) și copia cărții de identitate.

Parteneri
Igor Cuciuc, declarații sfâșietoare după ce și-a pierdut fiica:” De ce Doamne…”
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spune Rusia despre atacul Ucrainei cu rachete americane ATACMS
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Scandal monstruos între Adriana Bahmuțeanu și Gabriela Lucuțar! Incredibil ce schimb de replici a avut loc între ele! 'Să vă fie rușine!'
Unica.ro
Vânt, ploaie și ninsoare până sâmbătă seara, inclusiv în București
EVZ.ro
De ce nu a avut Natalia Mateuț succes în relațiile de iubire! Prezentatoarea TV își dorește să aibă o familie: ”Puteam să am deja un copil”
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
RUSIA, PREGĂTIRI de RĂZBOI ATOMIC! Au început să deschidă adăposturile
Mediaflux
Silviu Prigoană ar fi avut probleme financiare în ultima perioadă din viața lui! Ar fi cerut împrumut 30.000 euro: ”L-a sunat pe un prieten”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro