Există mai multe situații în care este necesară plata unei taxe de permis auto, de exemplu, cea pentru obținerea primului permis auto, după ce ați promovat examenele teoretice și practice. Se mai pot adăuga și situațiile neplăcute în care permisul a fost pierdut sau distrus și este necesară eliberarea unui document nou. Din 2020, valoarea taxei de permis a fost majorată de către Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Iată cât este acum taxa permis auto 2023 și unde anume o poți achita, fără prea multe bătăi de cap!
Orice șofer care dorește să-și schimbe permisul de conducere, trebuie să plătească o taxă la DRPCIV pentru a putea intra în posesia altui document. În plus, conducătorul auto este nevoit să facă și o vizită la la o clinică autorizată care eliberează fișa medicală, din care să reiasă că persoana respectivă este aptă pentru a conduce vehiculul cu pricina.
Din vara lui 2020, Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) a majorat taxa pentru permise auto. Ce valoare are acum taxa pentru permis auto în 2023 și unde trebuie achitată, aflați în materialul de mai jos.
Trebuie amintit faptul că această taxă se aplică indiferent de motivul pentru care se face solicitarea la DRPCIV, astfel că tariful pentru permis auto este neschimbat pentru oricare dintre situațiile următoare:
Persoanele care vor să achite taxa pentru permis auto 2023 trebuie să știe că există mai multe modalități de achitare a contravalorii acestei taxe. Pot folosi și Sistemul Național Electronic de Plată (SNEP) – Ghișeul.ro, POS-uri, care sunt amplasate de către Regia Autonomă pentru Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) la sediile serviciilor publice emitente, la poștă sau prin alte mijloace legale.
Dacă vreți să plătiți numerar, acest lucru se poate face la Trezoreria Statului şi la ghişeele DRPCIV din șoseaua Pipera, nr. 49. Dacă optați pentru achitarea taxei pentru permis prin Internet Banking, trebuie să știți că procesul de plată poate dura uneori și mai bine de 24 de ore.
Până în iunie 2020, taxa pentru eliberarea permisului auto era 68 de lei. În prezent, acest tarif a crescut la 89 de lei. Mai mult de atât, în cazul în care permisul de conducere este expirat, pe lângă taxa de eliberare, cetățenii vor mai trebui să achite și controalele medicale în vederea întocmirii fișei medicale obligatorii, care poate costa între 150 și 200 de lei, asta în funcție de clinică.
În plus, nu uitați de fotografiile cu dimensiunea de 35×38,5 mm pe care este necesar să le faceți, acestea vor costa circa 10 de lei. Copiile documentelor solicitate de DRPCIV vor costa tot cam atât.
Cei care au achitat deja taxa pentru permisul auto trebuie să știe că taxa pentru primul document eliberat are valabilitate nelimitată. Însă, în cazul preschimbării sau al solicitării unui nou document, taxa este valabilă până în momentul ridicării noului document.
Citește și: Devine obligatoriu pentru români. Schimbarea majoră de la examenul pentru permisul motocicliștilor