Dacă vrei să reduci considerabil facturile la energia electrică, poți să îți produci chiar și singur curentul. Pentru asta, lumina solară este cea mai populară sursă de energuie alternativă care se poate folosi la producerea apei calde menajere, dar și la încălzirea locuinței sau a anexelor dintr-o gospodărie.
Panourile solare se pot împărți în două categorii: panouri fotovoltaice care generează energie electrică şi panourile solare termice care transformă energia soarelui în căldură.
Un panou solar are în componenţa un boiler din inox de aproximativ 150 litri şi un colector solar cu o suprafaţă de circa 2 metri pătraţi. Panourile solare fotovoltaice te pot ajuta să produci energie electrică de la soare şi să o consumi pentru gospodăria ta.
În plus, dacă produci mai mult decât îţi e necesar poţi să trimiți curent chiar şi în sistemul centralizat de energie electrică. Este necesar un metru pătrat de panou solar pentru o persoană. Este bine ca panourile să fie orientate către sud, la o pantă de minim 15 grade și nu uita de circuitul de împământare. Iată trei invenții creative pentru energie durabilă:
GravityLight este un dispozitiv ce generează lumină din gravitate, care își propune să ofere oamenilor lumină sigură și să elimine necesitatea lămpilor cu kerosen. Funcționarea sa nu costă nimic și își auto-acoperă cheltuielile în doar câteva săptămâni.
Infinity Bakery este acel cuptor care se bazează pe puterea soarelui ca să producă căldura. Utilizând un vas mare parabolic reflectorizant, dispozitivul captează razele solare și le stochează în aparatul de gătit. Acest cuptor este făcut din materiale reciclate, preponderent din tobe de ulei aruncate.
Free Electric Bike este o bicicletă personalizată care alimenteze 24 de ore cu numai o oră de pedalat. Poate să ofere energie electrica pentru 24 de becuri, un telefon, ventilator și un încărcător de tabletă. Proiectul este dezvoltat de Manoj Bhargava, un indian ce vrea să aibă un impact pozitiv pentru umanitate. Mașinăria este creată din componente asemănătoare uneia standard, câteva greutăți, un alternator, dar și o baterie de 12 V.
Amintim că Camera Deputaţilor a adoptat recent proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă în ce privește compensarea creşterii preţurilor la energie. A stabilit pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022 o schemă de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru clienţii casnici, IMM-uri, cabinetele medicale individuale şi alte profesii liberale, spitale, unităţi de învăţământ, de cult, ONG-uri.