Îți trebuie autorizație de construcție pentru panourile solare? Măsura luată recent de autorități

Îți trebuie autorizație de construcție pentru panourile solare? Măsura luată recent de autorități
Panourile solare aveau nevoie de autorizație de construcție

Mai ai nevoie de autorizație de construcție pentru panourile solare? Est eo întrebare pe care nu și-o pun mulți români, dar cei care vor să facă totul legal trebuie să știe că a apărut o modificare în legea care reglementează acest aspect.

În mod normal, îți trebuie autorizație de construcție pentru multe lucruri, doar că în România nu prea se respectă această lege. Fără să mai menționăm că aceste nereguli se petrec cu bunăvoința anumitor primari, viceprimari etc.

Nu mai ai nevoie de autorizație de construcție pentru panourile solare

Îți trebuie autorizație de construcție pentru panourile solare? Măsura luată recent de autorități

Dacă până acum ai vrut să-ți montezi panouri solare, dar te-ai lovit de birocrația românească pentru că ți se cerea autorizație de construcție, există o veste bună. Administrația Fondului pentru Mediu a inițiat un act normativ prin care s-a eliminat, din legea nr. 50/1991, obligativitatea de a obține autorizație de construcție pentru panourile solare, potrivit Adevărul.

Noua măsură se aplică din 27 iunie 2019. Totuși, chiar dacă nu îți mai trebuie autorizație, trebuie să înștiințezi primăria cu privire la modificările aduse locuinței. A durat cam mult luarea acestei decizii, dar e binevenită și acum. Desigur, mai sunt necesare numeroase acte normative pentru reglementare.

Cei din Administrația Fondului pentru Mediu și-au dat, în sfârșit, seama că oamenii întâmpină anumite dificultăți chiar dacă li se dau bani pentru a-și pune panouri fotovoltaice. Banii nu sunt suficienți. e nevoie și de un sistem clar și mai simplificat pentru a înlesni montajul unei surse alternative de electricitate. Pentru că acesta va fi și viitorul, de altfel.

Instituția menționată a făcut asta pentru pentru a debloca Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională şi Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

Ce cheltuieli acoperă statul pentru panourile solare

1. Cheltuielile pentru achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă instalată de 3kWp, care are următoarele componente:

  • panouri fotovoltaice;
  • invertor;
  • materiale conexiuni;
  • structura de montaj a sistemului;
  • modul de comunicație;
  • contor inteligent care măsoară cantitatea de energie produsă de sistemul de panouri fotovoltaice și care permite colectarea și transmiterea datelor relevante de la distanță, în format electronic;
  • tablou electric pentru curent continuu/curent alternativ.

2. Cheltuieli cu montajul și punerea în funcțiune a sistemului de panouri fotovoltaice, reprezentând maximum 15% din costurile echipamentelor și instalațiilor electrice.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI