După multe discuții și reveniri asupra proiectului, Parlamentul României a aprobat măsurile de plafonare a prețurilor la gaze și energie electrică. Măsura ar trebui să intre în vigoare de luni, 1 noiembrie, beneficiind de ea peste 15 milioane de consumatori casnici. Dar până atunci, facturile emise au ajuns la sume enorme, în unele cazuri la aproximativ 1190 de lei pentru un megawatt, tot de la 1 noiembrie.
Prețurile gazelor naturale au crescut în Europa, alimentând o criză care afectează deja companiile și facturile consumatorilor. Potrivit operatorului financiar ICE, prețul gazelor naturale este de șase ori mai mare decât anul trecut.
Cele mai mari prețuri la energie electrică din UE sunt de fapt plătite în Grecia, urmată de Italia, Slovenia și Croația, cu aproximativ 230 MWh. La celălalt capăt se află Germania și Polonia, urmate de Cehia și Slovacia, cu aproximativ 75 MWh.
Multe țări cer acum UE să lucreze la o soluție comună pentru a face față crizei, dar diferite țări propun soluții diferite. Spania, Franța, Italia, Grecia, Cehia și România solicită un program comun de achiziții de gaze în UE.
În România, guvernul intermiar emitea reglemeătri menite să compenseze costul la facturile pentru gze și energie, dar s-a dovedit a fi insuficiente. Ulterior, Parlemntrul României emitea decizia de a plafona prețurile, atât la gaze, cât și la energia electrică, proiectul de lege fiind votat cu 285 de voturi. Nou lege va intra în vigoare de la 1 noiembrie anul curent și efectele se vor vedea pe facturile consumatorilor finali.
Plafonarea propusă prin noua lege va fi la prețul anului 2020, spune legea, pe o perioadă de 6 luni. Prețul va fi de 1 leu/kWh/oră plafonat la 0,85 de bani/kWh/oră, pentru energie electrică, iar pentru consumul de gaze naturale prețul plafonat va fi de 0,25 de bani/kWh/oră. De noua lege vor beneficia, timp de 6 luni, cei aproape 15 milioane de consumatori casnici din România. Ministrul de resort, Virgil Popescu declara referitor la noua lege de plafonare:
„CET-urile au propuneri de plafonare a prețului la gaze, iar diferența între prețul de piață și plafon va fi suportată de buget. Am spus că românii nu vor plăti mai mult decât în decembrie anul trecut.
Plafonarea cu compensare – am dat ca exemplu plafonarea de un leu pe kilowatt cu toate taxele impuse, din care scădem 29,1 bani, iese un preț de 71 bani, cât se plătea anul trecut”.
Deși efectele noii legi vor fi resimțite de la 1 noiembrie, sunt consumatori ale căror facturi vor crește, tot de la 1 noiembrie. Așa se face că un consumator care plătea pentru un megawatt, cu un an în urmă, 119 lei, anul acesta, conform înștiințărilor trimise de furnizor, va plăti 1,190 lei pentru același megawatt/oră. Nu se știe cu cât va scădea o astfel de factură, după ce va intra legea în vigoare, dar ceea ce este cert, este că valoarea a crescut de 10 ori, în raport cu prețul anului trecut.