18 oct. 2023 | 15:40

Cum faci cele mai bune castane coapte. Trucul ca să le decojești rapid

Diverse
Cum faci cele mai bune castane coapte. Trucul ca să le decojești rapid
Trucul prin care să le cureți super rapid

Coacerea este una dintre cele mai bune modalități de a savura castanele. Dar știi cum faci cele mai bune castane coapte? Acestea au un gust delicat și ușor dulce, cu o textură moale asemănătoare cartofilor dulci. Ele sunt mai ales populare toamna și sunt ușor de preparat acasă.

Cum se mănâncă castanele

Toamna aduce o mulțime de bogății, iar castanele fac parte dintre cele mai iubite alimente în această perioadă, alături de dovleac.

Vezi și: Fructele de toamnă care sunt aur pentru sănătate. Toți românii trebuie să le consume ca supă

Castanele sunt ideale pentru a fi coapte pe cărbuni aprinși sau pe plită, dar le poți face la fel de bine în cuptor. Mulți aleg le prăjesc pe aragaz, pe flacăra unui arzător cu gaz, ori într-o tigaie de fontă.

Nu este nevoie de echipament special pentru a le prăji în cuptor și vei obține castane delicioasă, iar întreaga casă îți va mirosi a toamnă.

Castanele coapte pot fi savurate ca atare, drept gustare, ca desert după cină sau sub formă de piure. Acest piure poate fi consumat cu feluri de mâncare sărate sau îl poți adăuga în deserturi.

Castanele se potrivesc bine cu o sticlă de vin tânăr. 

Cum faci cele mai bune castane coapte

Ca să faci cele mai bune castane coapte, ai nevoie de următoarele ingrediente:

1/2 kilogram de castane, necurățate, necoapte

Pași pentru preparare:

Citește și: Alimentele perfecte pentru toamnă. Trebuie să le consumi, nu îngrașă deloc

Încinge cuptorul la 220°C. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, fă o tăietură în formă de „X” pe partea rotundă a fiecărei castane. 

Acest pas crucial previne explozia lor sub presiune internă când sunt încălzite și face mai ușor decojirea după prăjire.

Așează castanele pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Pune-le în cuptor și prăjește-le până când coaja se retrage de la tăietură și miezul s-a înmuiat. 

Timpul exact necesar va depinde de castane, dar va fi de cel puțin 15-20 de minute.

Scoate-le din cuptor și le pune-le pe o cârpă sau un prosop curat. Înfășoară-le bine și strânge-le puternic – castanele ar trebui să pocnească. Lasă-le la odihnit și apoi îndepărtează cojile și scoate castanele coapte. 

În timp ce decojești castanele, eliminăa și pielea dintre coajă și miez.

Când alegi castanele, caută-le pe cele mai mari pe care le poți găsi, cu coji strălucitoare și cât mai grele. Castanele sunt în sezon aproximativ din septembrie până în ianuarie și sunt deosebit de populare toamna.

Te-ar putea interesa și: Alimentul pe care să nu-l mai consumăm toamna. Sfatul vital al doctorului Vlad Ciurea

Dacă mergi în Italia, Spania sau Portugalia, vei găsi o mulțime de standuri de castane coapte la orice colț, alături de o aromă inconfundabilă care te atrage spre ele.

Lucruri interesante despre castane

Există numeroase specii de castane, dar două dintre cele mai cunoscute și cultivate sunt castanele europene (Castanea sativa) și castanele americane (Castanea dentata). Cu toate acestea, există și alte specii, cum ar fi castanele japoneze și castanele chineze, care sunt folosite în mod tradițional în bucătăria asiatică.

Castanele sunt originare din zona mediteraneeană și Asia Mică, dar au fost răspândite în întreaga lume. Ele au fost un aliment de bază în multe culturi, inclusiv în Roma antică, unde erau denumite „pâinea săracilor” datorită valorii lor nutriționale.

Castanele sunt bogate în nutrienți esențiali, cum ar fi vitamina C, vitamina B6, fibre dietetice și minerale precum potasiu, magneziu și fier. Ele sunt, de asemenea, o sursă bună de carbohidrați complecși, ceea ce le face o sursă de energie durabilă.

Citește și: Cele mai bune 7 alimente de consumat la final de toamnă. Au zeci de beneficii

În trecut, castanele au fost folosite pentru a ține de cald în sezonul rece. Ele puteau fi plasate după coacere în buzunare sau mănuși pentru a menține mâinile calde.

Prăjirea castanelor este o tradiție populară în multe țări, mai ales în sezonul de toamnă și de iarnă. Prăjirea sau coacerea se poate face peste foc sau în cuptoare, și sunt gătite până când coaja se desprinde, iar miezul devine moale și aromat.

În unele culturi, castanele glazurate sunt o delicatesă. Ele sunt fierte în sirop de zahăr, apoi acoperite cu un strat de caramelt. În acest fel, ele capătă o crustă crocantă și un gust dulce.

Parteneri
"Nu mai dați de pomană pentru morți. Mortul nu mănăncă, nu bea." Detalii neștiute oferite de un preot. Ce înseamnă, de fapt, când spui bogdaproste
Redactia.ro
Cătălina Toma, Andra Gogan și Andreea Antonescu, prinse în incendiile apocaliptice din Los Angeles! Mărturii terifiante din infern! „E panică, aerul este foarte toxic”
Click.ro
Ucraina se declară gata să înlocuiască Ungaria în UE și NATO
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Așa nu a mai fost văzută niciodată! Este mereu o femeie elegantă, cochetă, însă acum s-a fotografiat în costum de baie! Wow, toți au dat ZOOM! Nu ai spune că are 52 de ani
Unica.ro
Umilință uriașă pentru Putin. Ipostazele în care a fost pus
EVZ.ro
Stațiunea cu peisaje spectaculoase, care se află la mai puțin de 200 de kilometri de București. Este considerată mai frumoasă decât Poiana Brașov sau Sinaia
Spynews
Victorie pentru Călin Georgescu. Anunț despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Cum arată și cât te costă să dormi în casa lui Tudor Chirilă, la Porumbacu de Sus. Imaginile sunt idilice: iubita lui a pus murături pentru turiști, el face tabere de creație, iar copiii se bucură de natură
Avantaje
RĂSTURNARE de SITUAȚIE privind PENSIILE. ANUNȚ de ULTIMĂ oră al CASEI DE PENSII pentru toți seniorii
Mediaflux
„Mă gândeam la ea, dar te voiam pe tine”. Mario Fresh, mesaj subtil după ce a dat de înțeles că se afla în același loc cu Nadd Hu
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 9 ianuarie 2025. Numerele câștigătoare joi la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro