Este unul dintre cele mai iubite preparate tradiţionale româneşti şi nu lipseşte niciodată de pe mesele de sărbătoare. Dar ce ai zice de o reţetă fără carne sau ouă, perfectă pentru Postul Crăciunului?! Iată cum faci acasă cea mai bună salată de boeuf.
În timpul postului nu ai voie să mănânci carne, ouă sau produse lactate, lucru care se poate dovedi foarte dificil pentru cei mai mulţi dintre noi. Dacă îţi este poftă de alimente de “dulce”, reţeta de mai jos este perfectă pentru Postul Crăciunului. Iată cum faci acasă cea mai bună salată de boeuf, unul dintre preparatele tradiţionale extrem de iubite de români.
De ce ingrediente ai nevoie:
Ingrediente pentru maioneza de post:
Cartofii şi mazărea se pun la fiert. Între timp, curăţăm morcovii, ţelina şi păstarnacul şi le punem şi pe acestea la fiert. Până fierb legumele, castraveţii şi gogoşarii se taie cubuleţe, apoi se scurg de zeamă. Lăsăm legumele la răcorit, apoi la tocăm şi pe acestea cât mai mărunt. Le punem pe toate într-un bol mai mare şi ne apucăm de maioneza de post.
Maioneza de post/vegetală se prepară mai simplu decât ai fi crezut vreodată. Tot ce ai de făcut este să pui toate ingredientele într-un bol adânc şi să omogenizezi cu ajutorul unui blender până ce capătă aspect de maioneză.
Acum este momentul să amestecăm legumele cu maioneza şi sarea. Puneţi câte puţin, apoi gustaţi pentru a fi siguri că este pe gustul vostru. Păstraţi o lingură de maioneză pentru a orna salata, la final. De asemenea, puteţi decora cu măsline, castraveţi tăiaţi fideluta, boabe de mazăre sau felii de morcov.
Un lucru mai puţin cunoscut despre salata de boeuf este faptul că, în ciuda numelui, nu are origini franţuzeşti, ci ruseşti. Mai exact, inventatorul ei a fost bucătarul Belgian Lucien Olivier, care, la jumătatea secolului XIX, era chef în bucătăria hotelului Hermitage, din Moscova. Rapid, a fost preluată de mai toate ţările europene.
Mai mult, era numită, iniţial, “Vânat în maioneză”, tocmai pentru că avea carne de vânat. În timp, însă lucrurile s-au simplificat. Inovaţia adusă de români este adăugarea murăturilor: castraveţi sau gogogari în oţet.