Specialiștii în nutriție recomandă salatele pentru menținerea sănătății și a siluetei, iar roșiile sunt niște legume excelente. Dacă vrei să fii sigur/ă de calitatea roșiilor, însă nu locuiești la curte ca să le plantezi acolo, le poți planta în ghiveci, chiar în balcon.
Ca să faci asta, trebuie să ții cont de niște sfaturi simple. Ai nevoie de răsaduri, care pot fi achiziționate primăvara de la cultivatorii care le vând în piețe. Apoi, câteva ghivece de mici dimensiuni sau cutii de plastic, în funcție de numărul de răsaduri. Ai nevoie de pământ achiziționat de la magazinele de specialitate, câteva ghivece adânci cu un diametru de cel puțin 30 cm, ca să muți răsadurile odată ce acestea s-au dezvoltat. Pe fundul fiecărui ghiveci trebuie să faci un orificiu prin care să se scurgă apa în exces, fiind necesar să pui o farfurie sub fiecare vas.
Ai nevoie și de fertilizator, obținut din urzici, care are, în același timp și rolul de insecticid. Acest fertilizator se prepară: se pun 200 gr de urizici într-un vas, se așază o piatră mai grea deasupra plantelor, în așa fel încât să fie presate, după care se toarnă apa și se lasă la macerat vreme de o lună. După care lichidul obținut se diluează cu apa, amestecându-se o parte din macerat de urzici cu zece părți apă.
Odată ce, în luna februarie, ai cumpărat răsadurile, ele trebuie ținute la lumină, într-un loc călduț și trebuie udate periodic. În lunile aprilie sau mai, ele se pot muta în ghivece mari.
Aceste ghivece trebuie umplute cu pământ în proporție de 3/4. Se scot apoi tulpinile tomatelor din răsadnițe și se încorporează în pământul din ghiveci. După plantare, ele se pot uda, adăugând în apă și maceratul urzică, care are rol fertilizator.
După ce ai plantat roșiile în ghiveci, o să trebuiască să le uzi periodic, pentru ca solul să fie mereu umed. Nu trebuie nici exces de apă, însă nici un sol uscat nu este benefic pentru tomate. De asemenea, roșiile au nevoie de lumina măcar șase ore pe zi, așa că trebuie să plasezi ghivecele strategic în balcon.
Apoi, pentru o cultură bogată, trebuie să îndepărtezi frunzulițele care cresc la baza ramurilor pe care se află fructele
Pe măsură ce tulpina se înalță o să fie necesar să folosești araci de mici dimensiuni, în ideea ca planta să rămână în poziție verticală. Se leagă planta de arac fără a o agresa. Iar odată ce tulpina a atins înălțimea de 60 cm, se poate stopa creșterea prin ruperea periodică a vârfurilor.