Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Vestea genială a zilei vine de la Nicolae Ciucă

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaze. Vestea genială a zilei vine de la Nicolae Ciucă
„Colacul de salvare” prin Ordonanță de Urgență

Românii sunt în momentul în care așteaptă „salvarea” din partea guvernaților, când vorbim de explozia prețurilor la energie electrică și gaze. Se pare că premierul Nicolae Ciucă este în măsură să aducă acest „colac de salvare”, prin emiterea unei Ordonanțe de Urgență menite să plafoneze toate prețurile la energie electrică și gaze naturale, după discuțiile avute în coaliția de guvernare și cu miniștrii din cabinetul său.

„Colacul de salvare” prin Ordonanță de Urgență

Că ne place sau nu, suntem într-o criză a prețurilor la energia electrică și la gaze, încă de anul trecut. La nivel parlamentar, PSD care se afla în opoziție la acel moment, reușea să introducă la vot în Parlamentul României un proiect menit să ajute românii cu plata facturilor imense, prin introducerea unui act normativ de compensare a acestora, atât pentru gaze, cât și pentru energie.

După intrarea la guvernare, alături de PNL și UDMR, Marcel Ciolacu anunța un nou pachet de măsuri sociale, punându-se accent pe plafonarea prețurilor la nivelul perioadei de vară din 2021, dar și măsura scăderii cotei de TVA la 5%.

Un prim prag avea să fie trecut, prin plafonarea prețurilor de la 1 noiembrie anul trecut și până pe 31 martie 2022, cât despre cota de TVA încă este la stadiul de negociere în cadrul coaliției. Intenția de a scade cota de TVA era menționată și de premierul Nicola Ciucă într-o intervenție în fața presei, spunând că măsura va intra în vigoare, cel mai târziu de la 1 aprilie 2022.

Nicolae Ciucă: „Se lucrează la Ordonanța de Urgență. O finalizăm până vineri”

Pe parcursul acestor zile, în afară de discuțiile din cadrul coaliției, aceste măsuri au fost dezbătute și cu miniștrii de resort, dar și cu marii furnizori din piață. Concluzia a fost anunțată astăzi de către premier, spunând că până vineri noua Ordonanță de Urgență care va plafona prețurile va fi gata.

„Ieri am avut o întâlnire cu furnizorii, producătorii și distribuitorii din Energie. Am discutat cu ministrul Energiei și se lucrează la partea de conținut a Ordonanței de Urgență pe care doresc să o finalizăm până vineri dimineața. În acest sens îl rog pe ministrul de Finanțe, Agriculturii, Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Justiției și Transporturilor, să finalizeze partea de conținut astfel încât să finalizăm această ordonanță astfel încât să o punem în transparență publică cel mai târziu vineri dimineața astfel încât săptămâna următoare, înainte de ședința săptămânală, să adoptăm această Ordonanță”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

După OUG plafonul scade la 0,68 de bani/kW, respectiv 0,31 bani/kW

Cele mai importante măsuri prevăzute în conținutul noii OUG, spune premierul Nicolae Ciucă, este scăderea plafonului la energia electrică de la 1 leu la 0.68 de bani/kW, plus modificarea limitei de consum de la 300 la 500 de kW, valoarea compensării ajungând la 0,291 lei/kW.

Același proces se va întâmpla și la gazele naturale, aici plafonul modificându-se de la 0,37 la 0,31 bani/kW, modificându-se și limita de consum pentru următoarele cinci luni, de la 1.000 la 1.500 kW, cu un discount de 40%, diferențele find suportate prin compensa, astfel prețul ajungând la 0,221 lei/kW.

Rămâne să vedem dacă mai apar și alte modificări până vineri, și dacă forma anunțată de Nicolae Ciucă astăzi va fi cea finală. În aceeași intervenție de astăzi, nu s-au făcut mențiuni asupra intenției de micșorare a cotei de TVA.