17 oct. 2021 | 08:54

Motivul real care a dus la explozia preţurilor la electricitate şi gaze. Cine este, de fapt, vinovat

News
Motivul real care a dus la explozia preţurilor la electricitate şi gaze. Cine este, de fapt, vinovat
Prețurile record din Europa continentală au atras atenția asupra rezervelor mai mici de gaze naturale din Rusia în această vară

Prețurile record din Europa continentală au atras atenția asupra rezervelor mai mici de gaze naturale din Rusia în această vară. Prețul la gazele naturale a avut efect și asupra celor de la energia electrică. Acest lucru i-a determinat pe unii lideri să se întrebe dacă Moscova a executat o contracție voită și liniștită a pieței. Scopul, spune teoria, ar fi creșterea prețurilor la un nivel atât de mare încât Germania se grăbește prin aprobarea conductei controversate din punct de vedere politic Nord Stream 2, a cărei construcție a fost atacată de sancțiunile SUA și opoziția din partea țărilor din estul Europei.

Poziția Rusiei ca furnizor fiabil de gaze naturale către Europa

Prețurile europene ale gazelor au crescut în ultimele săptămâni, urcând la un maxim de 25 de dolari pe milion de unități termice britanice. O serie de factori, de la blocajele de aprovizionare rusești până la lipsa vântului din Marea Nordului, au cauzat creșterea. Pe măsură ce se apropie iarna, țările cele mai dependente de gaze naturale, pentru încălzirea locuințelor și generarea de electricitate, ar putea resimți frigul.

Chiar și înainte de recenta creștere a prețurilor, gazul era în cantitate redusă. O iarnă prelungită a emisferei nordice a însemnat că țările europene au scăzut rezervele, lăsându-și stocurile cu 25% sub media istorică.

Întreruperile importurilor din Rusia și Norvegia, care furnizează aproape jumătate din gazul european, au făcut ca inventarele să fie greu de completat. Fluxul din Norvegia a fost limitat din cauza lucrărilor de îmbunătățire a infrastructurii țării.

Un incendiu la o uzină de prelucrare din Siberia și nevoia de a-și reumple propriile tancuri după o iarnă brutală care a strâns producția rusă, a fost un alt factor.

Gazprom și apărătorii săi spun că nu sunt de vină

În septembrie, 40 de membri ai Parlamentului European, în mare parte din Polonia și statele baltice, au cerut o anchetă a Gazprom, exportatorul rus. Ei doreau să se examineze dacă acțiunile Gazprom stau la baza creșterii prețurilor la gaze, care amenință acum o întrerupere mai largă a industriei europene.

Gazprom și apărătorii săi spun că acest lucru este suprasolicitat. Aceștia subliniază că rușii de la Gazprom și-au îndeplinit toate contractele de furnizare pe termen lung. Nu a fost dezactivată nicio livrare. Unele țări din Europa, inclusiv Germania, au primit chiar și livrări mai mari din Rusia anul acesta decât anul trecut.

Aceștia susțin că rusofobia este cea de a da vina pe Gazprom pentru ceea ce devine o problemă mondială. Prețurile la gaze din Asia cresc, de asemenea, pe măsură ce mai multe țări încearcă să înlocuiască cel puțin o parte din cărbunele din mixul lor de energie cu gaz natural cu ardere mai curată. De asemenea, producția internă de gaze din Europa a scăzut brusc.

Dar criticii Gazprom contestă faptul că este nevoie doar de o mică schimbare în echilibrul cererii și ofertei pe piețele de mărfuri pentru ca prețurile să crească sau să scadă. Partea cheie a argumentului lor este că aprovizionările către nord-vestul Europei din Rusia au fost, în medie, mai mici în acest an decât înainte de pandemie.

Creșterea prețurilor la gaze îi asigură influența lui Putin asupra Europei

Prețul gazelor naturale în Europa a crescut de șase ori de la începutul anului, lăsând multe guverne îngrijorate și mai vulnerabile. Președintele rus Vladimir Putin spune că principalul furnizor, Gazprom, își îndeplinește toate contractele cu Europa.

Putin mai declară că această criză este din vina UE, deoarece a privilegiat contractele pe termen scurt decât cele pe termen lung, pe baza a ceea ce el a numit politici eronate. Se referea la Acordul Verde, planul UE de a fi neutru în materie de carbon până în 2050. Șeful Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, l-a dezvăluit în iulie.

„Acordul verde european, unul dintre cele mai ambițioase pachete de politici pe care le-a văzut vreodată Uniunea Europeană. Este o transformare completă a economiei noastre.

Astăzi, am arătat lumii întregi că Europa este pregătită să deschidă calea.”

În mod paradoxal, energia electrică produsă de cărbune crește cu 43% în Europa, deoarece centralele de cărbune revin, în special în Germania și Polonia. Electricitatea din cărbune este acum mai ieftină decât energia din gaz, dar eliberează de două ori dioxidul de carbon în atmosferă pe megawatt oră.

O parte din creșterea actuală a prețului gazului este comportamentul normal al mărfurilor care rezultă dintr-o perioadă de cerere scăzută până la mare, spune specialistul în energie Thierry Bros. Dar el spune că politicile ecologice ale UE au înrăutățit lucrurile și au trimis semnale greșite pe piață.

Rusia ar putea ajuta UE, dar condiționat

La nivel european, valorile cu privire la gaze naturale au crescut cu peste 40% într-o oră săptămâna trecută, din cauza temerilor de lipsă din această iarnă. Putin a calmat parțial piețele spunând că Rusia ar putea ajuta. Asta dacă UE este dispusă să accelereze rapid controversata sa conductă Nord Stream 2.

Rusia ar putea folosi și puterea sa actuală pe piață pentru a bloca Europa în contracte pe termen lung pentru gaze naturale. Ceea ce ar fi împotriva planului UE de decarbonizare și obținere a independenței energetice față de Rusia, spun specialiștii.

Dar, deși unii prezic lipsuri uriașe în această iarnă, analiștii consideră că piața funcționează așa cum ar trebui. Prețurile ridicate obligă industria să reducă consumul, astfel încât, până la sfârșitul acestei ierni, să existe în continuare suficient gaz pentru ca toți europenii să își încălzească casele.

PlaySport
„Nume din Biblie”! Vlăduța Lupău și Adi Rus au decis cum o să-l cheme pe băiețelul pe care-l va naște artista
Ego.ro
ȘOC URIAȘ! Kate și William, în pragul divorțului? Certuri groaznice, ce se întâmplă la casa regală
Digi24
Coreea de Nord a dat la TV o emisiune occidentală despre grădinărit, dar i-a blurat picioarele prezentatorului pentru că purta blugi
Cancan.ro
Mirel, tânărul de 23 de ani care i-a devenit călău Andreei, ar fi premeditat crima! Ce au găsit criminaliștii în apartamentul groazei 😲
GSP.ro
Prezentatoarea-fotomodel de la Prima TV, declarații șoc despre Ion Țiriac: „Mi-ar plăcea să fiu în pantofii lui de lux”
Stirile PROTV
Un „pui de arici” salvat s-a dovedit a fi ceva cu totul neașteptat. Ce era, de fapt: „Poate dăm un nume acestei noi specii”
Romania TV
O influenceriţă a murit din cauza unei proceduri de liposucție! Elena avea 30 de ani
Capital.ro
UNGURII cutremură Europa. Ungaria NU va renunța niciodată: Imposibil
EVZ.ro
Presupușii francmasoni milionari, la nivel mondial. Rihanna și Jay-Z, printre ei
Adevarul
Iluzie optică puternică, în Munții Retezat. Fenomenul ciudat de primăvară naște controverse VIDEO
BZI.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra! Tânăra nevăzătoare este virală în mediul online! – VIDEO
Spynews.ro
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Libertatea.ro
„Nu cred!” Un brașovean și-a construit legal o „vilă” pe un bloc cu 8 etaje: „Există contract de vânzare cumpărare”
Sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Impact.ro
ȘOC! Cum arăta Gabriela Firea acum 20 de ani. Imaginile pe care SIGUR le-ai uitat
Parteneri
Atentie, imagini sensibile! Un martor cheie a postat imagini de la crima care a socat Romania. FOTO
Redactia.ro
Imagini rușinoase pe Metropolitano: românii și columbienii s-au luat la bătaie imediat după meci!
Digisport.ro
4 zodii care vor avea parte de un eveniment mult așteptat în luna aprilie. Planurile se vor concretiza, iar visele devin realitate
Click.ro
Antonia și Alex Velea și-au ales nașii de cununie. Cine sunt și cum va arăta evenimentul: „Am o grămadă de rochii în telefon, 6000 de stiluri diferite. Nunta va fi una modernă"
Viva.ro
Asasinate la comanda Kievului. Șeful SBU face dezvăluiri surprinzătoare: Dughina a fost ucisă din greșeală
Digi24
Rusia ar putea pierde încă un aliat vechi, din cauza atacului terorist de la Moscova
Digi24
Retrasă din lumea mondenă, fosta bombă sexy e de nerecunoscut! S-a apucat de scris cărți de bucate
Unica.ro
Harry și Meghan, în cele mai proaste relații cu William și Kate. Dovada
EVZ.ro
Loredana Groza, gest emoționant pentru Petra, tânăra nevăzătoare devenită virală în mediul online. Cum a surprins-o marea artistă / VIDEO
Spynews
Lege pentru FUMĂTORI! A devenit complet interzis. Iohannis a semnat
Capital.ro
Horoscop 28 martie 2024. Gemenii au puterea să facă schimbări pozitive în viața lor. Fecioarele trec printr-o perioadă tensionată
Antena 3
Adela Popescu nu e prima lui soție. Cum arată acum fosta soție a lui Radu Vâlcan. Imagini rare
TV Mania
A împlinit 69 de ani, dar cu greu i-ai putea da mai mult de 40 de ani. O mai recunosti?
Avantaje
FENOMEN meteo CIUDAT. Când LOVEȘTE România
Mediaflux
Artiștii din România îl plâng pe George Nicolescu, cântărețul orb care a murit la 74 de ani. Mesajele de durere ale colegilor de breaslă
Spynews.ro
Testul de atenție pe care numai geniile îl rezolvă: găsește ardeiul desenat!
Realitatea.net
Bebelușul pietrificat care a stat 56 de ani în burta mamei. Cum a fost posibil cazul uluitor și ce s-a întâmplat cu femeia
Antena 1
Rușii, nervoși că baza Kogălniceanu se extinde: 'Va fi prima țintă'. Ne pregătim de război?
Shtiu.ro