Pentru cei puțini, dar pasionați, lumea culinară este una aparte. Un loc unde te poți juca cu gusturile, texturile, mirosurile, toate plecând de la pasiunea pentru gătit. Gătitul la nivel de perfecțiune le este în sânge celor cunoscuți sub denumirea de Chef. Printre aceștia se numără și Adrian Hădean, cunoscut de majoritatea românilor sub pesudonimul de Chef Foa. Astăzi fanii artei culinare îl pot urmări ca jurat la „Masterchef”, difuzat de PRO TV.
Arta culinară este una din acele zone în care creativitatea unuia se îmbină cu ingredientele, alimentele, și cel mai important cu gustul și texturile. Pentru acei puțini privilegiați care se ocupă cu această artă, mâncarea devine o adevărată operă de artă, exact ca în cazul unui artist pictor, sau actor, sau un muzician.
Printre acești privilegiați se numără și Adrian Hădean, mai cunoscut publicului amator de arta culinară sub pseudonimul Chef Foa. Dar, ca orice Chef care se respectă, și Chef Foa a început de jos. Într-un interviu acordat publicației VIVA, Chef Foa și-adus aminte de perioada copilăriei și de prima sa întâlnire cu arta culinară:
„Când eram mic, 5-6 ani, mai mult reproduceam ce vedeam la mama. Încercam să fac ce gătea ea, pentru că stăteam pe lângă ea, atras de mirosuri, de culori, de curiozitatea de a afla ce se întâmplă cu preparatul pe care îl făceam împreună, cu ingredientele luate de la piață, legumele cumpărate de mine, carnea de mama.
Curiozitatea asta te împinge la multe lucruri și, dacă ești atras de ce se întâmplă, te implici, iar când te implici, iese ceva bun, în principiu, la ceaun.”, spune Chef Foa pentru VIVA.
Începuturile sale din copilărie, devenind ulterior adevărată pasiune, i-au călăuzit pașii către bucătărie. Dar cum lucrurile trebuie să înceapă de undeva, Chef Foa avea să înceapă de la munca de jos, de la spălatul vaselor:
„Eu găteam la locul de muncă. Asta dacă nu spălam chedere de frigidere sau nu dădeam cu buretele de sârmă pe tigăi, ca să le curăț.
Până am ajuns să gătesc, a trecut ceva vreme și am trecut prin diverse etape. Știi cum se zice, cizmarul n-are cizme, bucătarul e mort de foame, căci nu are mâncare în frigider.”, mai spune Che Foa.
A făcut totul cu pasiune și cu plăcere, spune Chef Foa. Nimic nu i s-a părut greu în drumul său spre perfecțiune. Datorită determinării sale, a ajuns să studieze arta culinară la Paris și la Londra. Ulterior, cu puțin noroc, Chef Foa avea să lucreze pentru celebrul Jamie Oliver, ca mai apoi într-un restaurant cu stele Michelin.
„…a fost un drum ușor și plin de lucruri minunate, pentru că, dacă faci lucrurile cu plăcere, ele nu sunt grele.
Soarta și abilitatea de a profita de oportunitate m-au adus la Londra”, se destănuie celebrul Chef.
Ca fiecare dintre noi, dacă tindem spre perfecțiune într-un anume domeniu, suntem dispuși să facem și sacrificii. Nopți nedormite, sau puține ore de somn, zile întregi de muncă, și totul pentru a ne însuși perfect ceea ce vrem să facem.
Un astfel de perfecționst a fost și este, ăncă, și Adrian Hădean, Chef Foa, și recunoaște acest lucru cu seninătate:
„Au fost foarte multe momente în care am dormit la muncă și am făcut heirup-uri. Lucrurile nu au fost atât de ușoare, nu aveai atât de multe la dispoziție, acces la informație, acces la ingrediente, și atunci trebuia să devii creativ și dispus să te adaptezi și să găsești soluții. Nu-mi făceam griji că nu pot duce la bun sfârșit sarcinile, pentru că știam pe cine mă bazez; întotdeauna pe echipă, pentru că fără echipă nu faci treabă.
Am avut și momente cu emoții și tot soiul de probleme apărute, dar peste care s-a trecut repede, pentru că în fața clientului totul trebuie să fie minunat, chiar dacă în spatele cortinei se întâmplă tot soiul de urgențe, situații extreme, probleme care au nevoie de soluții.”, conluzionează Chef Foa în interviul pentru VIVA.
Astăzi, un respectat Chef în România, fanii artei culinare îl pot urmări și din postura de jurat la „Masterchef”, la PRO TV. Sau îl pot căuta în restaurentele bucureștene. Aici își lasă amprenta sa creatoare în arta culinară.