19 mai 2023 | 20:16

Cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin. Liderul rus se teme pentru viaţa lui. Foto

Politică Externă
Cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin. Liderul rus se teme pentru viaţa lui. Foto
Paranoia lui Putin și rețeaua sa secretă de trenuri

Odată cu declanșarea invaziei în Ucraina, au revenit în discuție problemele pe care le-ar avea Vladimir Putin. De altfel, un fost ofițer de securitate povestește recent despre carantina strictă a președintelui și spune că acesta „a pierdut contactul cu lumea”. În același timp au apărut informații despre cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin, același fost ofițe declarând că liderul rus se teme pentru viaţa lui.

Paranoia lui Putin și rețeaua sa secretă de trenuri

În luna aprilie, într-un articol pentru The Guardian, un ofițer de securitate rus de rang înalt care a dezertat anul trecut a oferit o perspectivă rară asupra stilului de viață paranoic al lui Vladimir Putin, confirmând detalii despre o rețea secretă de trenuri, birouri identice în orașe diferite, o carantină personală strictă și protocoale de securitate în creștere.

Gleb Karakulov, care a fost căpitan în cadrul Serviciului Federal de Protecție (FSO), un organism puternic însărcinat cu protecția celor mai înalți oficiali ruși, a declarat că măsurile au fost concepute pentru a masca locul unde se află președintele rus, pe care l-a descris ca fiind „patologic de temător pentru viața sa”.

Gleb Karakulov a declarat că trenul a fost folosit deoarece „nu poate fi urmărit pe nicio resursă informațională și este făcut în scopuri de furtișag”. Publicația rusă de investigații Proekt a relatat anterior despre existența trenului și a unei rețele feroviare secrete care include linii paralele și stații în apropierea reședințelor lui Putin din Novo-Ogaryovo, în regiunea Moscovei, și în apropierea reședinței sale Bocharov Ruchei din stațiunea Soci, la Marea Neagră.

„Președintele nostru a pierdut contactul cu lumea. De câțiva ani trăiește într-un cocon informațional, petrecându-și cea mai mare parte a timpului în reședințele sale, pe care presa le numește foarte potrivit buncăre.

El se teme în mod patologic pentru viața sa. Se înconjoară de o barieră impenetrabilă de carantină și de un vid informațional. Nu prețuiește decât propria viață și viețile familiei și prietenilor săi.”, spune Gleb Karakulov.

Vezi și: Unicul loc sigur din lume, în cazul izbucnirii unui război nuclear. Omenirea ar putea să se refugieze aici pentru a supraviețui

Cum arată locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin

Conform unor scurgeri de informații, buncărul secret al lui Vladimir Putin este un complex de 190.000 de metri pătrați, de un miliard de dolari, cocoțat pe o faleză accidentată cu vedere la Marea Neagră. COnform acestora informații, Vladimir Putin are tot luxul pe care și l-ar putea dori un autocrat.

După cum a dezvăluit ancheta lui Alexei Navalny, palatul are propria biserică, cramă și cazinou. Are un salon de narghilea complet cu o bară de striptease, un arboret și un patinoar pentru meciurile de hochei pe care Putin îi place să le joace cu amicii, iar securitatea este strictă.

Locul în care s-ar ascunde Vladimir Putin este izolat de țara pe care o conduce prin 17.000 de hectare de pădure și o zonă specială de interdicție aeriană. Precauțiile sunt mai mult decât paranoia din partea lui Putin. La începutul acestei luni, autoritățile ruse au susținut că două drone au încercat să-l asasineze pe Putin, într-un atac eșuat care s-a încheiat cu o explozie deasupra Kremlinului.

Vezi și: Unde s-ar ascunde familia lui Vladimir Putin, în plin război. Locația buncărului secret s-a aflat

Dar, în ciuda luxului princiar și a apărării de tip castel, constructorii palatului par să fi neglijat un detaliu crucial. Nu au reușit să ascundă planurile care arată două tuneluri elaborate care trec pe sub complexul palatului, planuri pe care orice aparat de securitate competent al statului s-ar lupta din răsputeri pentru a le păstra secrete.

De fapt, acestea au fost postate public pe internetul rusesc. Metro Style, un antreprenor rus acum dispărut, a postat diagramele pe site-ul său pentru a-și prezenta munca la începutul anilor 2010. Acestea au putut fi vizualizate online până în 2016. Se pare că buncărul ar fi ascuns adânc sub conacul din Palatul Gelendzhik al președintelui rus. Conacul, caonform Insider, este păzit de serviciile de securitate FSB, precum și de zone speciale de interdicție aeriană și de interdicție de navigație.

Vezi și: Ce se întâmplă timp de 24 de ore în buncărul în care s-a izolat Putin. Paranoia liderului de la Kremlin a atins cote maxime

Buncărul secret aflat sub Marea Neagră

Conform planurilor, fiecare dintre camere sunt învelite în beton gros și dotate cu multă apă proaspătă, ventilație și cabluri pentru a susține VIP-urile timp de săptămâni întregi. Tunelul inferior are suporturi pentru cabluri care ar putea fi folosite pentru a transporta electricitate, iluminat și cabluri de fibră optică într-un post de comandă.

Diagramele au fost eliminate de pe site-ul Metro Style în 2016, dar erau încă vizibile pe Wayback Machine, o arhivă de conținut online. Ele au fost împărtășite celor de la Business Insider de către Fundația Anticorupție fondată de Alexei Navalny, o figură a opoziției ruse încarcerată.

Vezi și: Vladimir Putin, la un pas de a folosi armele nucleare? Motivul care i-a declanșat furia dictatorului

Primul tunel are o lungime de aproximativ 40 de metri și este încastrat în stânci, ieșirea fiind aproximativ la jumătatea peretelui stâncii. Echipa lui Navalny s-a referit la acest tunel ca fiind „sala de degustare”, susținând că acesta conține camere de locuit adecvate, unde Putin și asociații săi s-ar putea bucura de o priveliște a mării, rămânând în același timp protejați. Se preconizează că cel de-al doilea tunel va fi folosit în circumstanțe care necesită mai degrabă o evacuare decât un adăpost, acesta măsurând 60 de metri lungime și iese chiar pe linia de coastă.

Conform celor publicate de  Business Insider, cele două tuneluri au o lungime de aproximativ 40 și, respectiv, 60 de metri și o lățime de 6 metri, ceea ce creează un spațiu potențial de locuit de aproximativ 1.500 de metri pătrați, care prezintă semne de rezistență la explozie.

Capacitatea lor de a rezista la impactul unei explozii nucleare sau a unei bombe ar depinde de doi factori care nu se regăsesc în diagrame (vezi galeria), modul în care sunt întărite cochiliile de beton de 15 inci grosime ale tunelurilor și materialul folosit pentru a umple zona din jurul lor.

Gleb Karakulov și evadarea riscantă spre vest în timpul vizitei lui Vladimir Putin în Kazahstan

Tot The Guardian spune că Gleb Karakulov a descris evadarea sa riscantă în Occident în timpul vizitei lui Putin în Kazahstan. În timpul călătoriei, soția și fiica sa au zburat în secret la Astana. Au amânat de mai multe ori dezertarea până aproape de sfârșitul călătoriei, când Karakulov le-a spus colegilor săi ofițeri că nu se simte bine și apoi a fugit cu familia sa la aeroport.

Vezi și: Ucraina, informații umilitoare despre armata lui Vladimir Putin. Ce se întâmplă cu adevărat pe front

Centrul de Dosare a declarat că nu se știe unde se află în prezent Karakulov. The Guardian a confirmat că Karakulov figurează ca fiind căutat în baza de date publică a Ministerului rus de Interne cu suspecți de infracțiuni. El a susținut că s-a opus războiului din Ucraina de când Rusia a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, dar a așteptat pentru a-și convinge soția să fugă împreună ca familie.

El a spus că încă nu a vorbit cu părinții săi, care erau susținători ai războiului. În timp ce regimul a alimentat zvonurile potrivit cărora Putin ar putea fi grav bolnav și îngrijorat de complicațiile cauzate de coronavirus, Karakulov a declarat că nu a văzut niciun indiciu că Putin ar avea o stare de sănătate precară.