19 mai 2023 | 07:13

Vladimir Putin, la un pas de a folosi armele nucleare? Motivul care i-a declanșat furia dictatorului

Știri generale
Vladimir Putin, la un pas de a folosi armele nucleare? Motivul care i-a declanșat furia dictatorului
Vladimir Putin, lider rus

Rusia continuă seria de atacuri asupra Ucrainei, astfel că în noaptea de miercuri spre joi, Kiev și alte orașe apropiate au fost lovite pentru a noua oară în această lună cu drone și rachete, care din fericire, au fost respinse de sistemele de apărare aeriană. De asemenea, marți, Kievul a anunțat că a doborât şase rachete ruse hipersonice de tip Kinjal, ceea ce pentru dictatorul rus înseamnă o adevărată umilință. Ce urmează acum, după ce Ucraina a avansat pe frontul de luptă, recucerind mai multe teritorii?

Reușită fără precedent pentru Ucraina

Marți, ministrul ucrainean al Apărării a anunțat rezultatele excepționale obținute de Ucraina după atacul complex al Rusiei cu multe drone și șase rachete ruse hipersonice Kinjal. Reușita sistemului de apărare ucrainean este cu atât mai mare, cu cât rachetele au fost respinse cu o mare viteză de către sistemul american de apărare Patriot, ceea ce reprezintă o premieră pentru țară.

Oleksii Reznikov a transmis un mesaj pe Twitter în care a lăudat rezultatele deosebite obținute în atacul lansat de Rusia după întoarcerea lui Zelenski din miniturneul european, de unde s-a întors cu promisiunea unor arme și ajutoare noi.

„Un nou succes incredibil al forţelor ucrainene! Noaptea trecută (de luni spre marţi), apărătorii noştri au doborât şase rachete ruse hipersonice (de tip) Kinjal şi alte 12 rachete”, anunţă Oleksii Reznikov într-un mesaj postat pe Twitter.

De reamintit este că, în timpul atacului de marți, unul dintre sistemele americane de apărare Patriot a fost avariat de către rachetele supersonice lansate de Rusia, însă pagubele produse nu au fost grave, el fiind reparat. Mai mult, sistemul de radar, una dintre cele mai importante componente ale sale, nu a fost afectat.

„Un sistem Patriot a fost deteriorat, dar acum a fost reparat și este complet din nou și este operațional”, a declarat secretarul de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh, potrivit CNN.

În ce condiții va recurge Vladimir Putin la armele nucleare

Potrivit declarațiilor lui Kevin Ryan, fost șef de stat major al Comandamentului pentru Apărare Spațială și Antirachetă al Armatei SUA, odată cu distrugerea rachetelelor supersonice ale lui Putin, pe care acesta le considera de „neoprit”, liderul rus poate conștientiza că o posibilă victorie a Rusiei este departe de a fi câștigată.

Realizând că, în acest punct, țara sa se apropie mai degrabă de o înfrângere, Vladimir Putin are toate șansele să fie tentat să recurgă la folosirea armelor nucleare pentru a arăta lumii cine este, de fapt, cel mai puternic. Astfel, fostul șef de stat major consideră că, dacă Putin nu va reuși să câștige războiul cu arme convenționale, el va apela în cele din urmă la cele nucleare.

Din păcate, șansele Rusiei de a câștiga acest război scad semnificativ de la o zi la alta, astfel că, pe lângă pierderile în rândul soldaților, sunt evidente lipsurile de muniție și echipamente militare performante.

„Putin rămâne fără modalități de a escalada războiul într-un mod care să forțeze Ucraina – și Occidentul – să dea înapoi. Invazia sa masivă și bombardamentele frecvente nu au reușit să-i ofere o victorie decisivă. Dacă nu poate forța o victorie cu arme convenționale, probabil că se va încerca arme nucleare.

Într-adevăr, Rusia nu numai că a pierdut aproximativ 197.000 de soldați de la începutul războiului, dar Putin a văzut și mii de vehicule militare rusești, inclusiv tancuri și vehicule de transport de infanterie, distruse de forțele Kievului cu ajutorul armelor occidentale. Forțele convenționale (non-nucleare) ale Rusiei nu pot îngenunchea Ucraina. De aceea Putin s-a bazat atât de mult pe amenințările nucleare”, explică Ryan.