Cu mult timp înainte de invadarea Ucrainei, după declanșarea pandemiei, au fost ridicate întrebări dacăpandemia a alimentat paranoia lui Vladimir Putin. Subiectul a început să fie discutat, după ce au apărut afirmații controversate la adresa liderului de la Kremlin. Potrivit acestora președintele izolat a petrecut timp „înecându-se în propriile temeri” în timpul pandemiei. Putin ar fi avut contact doar cu cercul său intim în timpul pandemiei. Dar chiar și acestora li s-a cerut să se testeze de mai multe ori pe săptămână. Toți erau verificați dacă sunt infectați. În unele cazuri, li s-a cerut să se izoleze timp de două săptămâni înainte de întâlnirile față în față. Astăzi, deși nu pare, paranoia liderului rus, pare-se, a ajuns la cote maxime.
Este cea mai recentă întrebare dintr-o serie de întrebări puse cu privire la starea de spirit a liderului rus. Mai ales după ce acesta a anunțat invazia Ucrainei într-un mod „incoerent, terifiant și apocaliptic”.
Zvonurile legate de sănătatea liderului rus se învârt de ani de zile. Rapoarte repetate sugerează că acesta suferă de cancer. Altele vorbesc de boala Parkinson, sau că ar fi afectat de un lung Covid-19 care provoacă ‘ceață cerebrală‘.
Temerile au apărut din nou, după ce senatorul american Marco Rubio a părut să sugereze că el crede că Putin nu se simte bine din punct de vedere mental. Afirmațiile senatorului avertizau că este „destul de evident că ceva nu este în regulă” cu președintele rus în contextul invaziei sale în Ucraina.
„Mi-aș dori să pot împărtăși mai multe. Deocamdată pot spune că este destul de evident pentru mulți că ceva nu este în regulă cu #Putin. El a fost întotdeauna un ucigaș, dar problema lui acum este diferită & semnificativă.
Ar fi o greșeală să presupunem că acest Putin va reacționa în același mod în care ar fi reacționat acum 5 ani”, a scris senatorul republican de Florida.
La o săptămână după ce armata rusă a invadat Ucraina, s-a vorbit mult despre buncăre, dar puțini vor fi luat în considerare ceva atât de luxos precum locația lui Vladimir Putin. Se crede că președintele rus și-a trimis familia apropiată în buncărul său din Siberia, situat în districtul Ongudaiski.
Localitatea se află aproape de granițele Rusiei cu Mongolia, China și Kazahstan. Acesta, spun sursele, va oferi un refugiu sigur pentru rudele apropiate ale lui Putin în cazul în care un atac nuclear ar lovi Rusia.
Spre deosebire de președintele american Joe Biden, Vladimir Putin nu locuiește într-o clădire guvernamentală, dar mulți s-au întrebat unde locuiește exact. De-a lungul lungii sale președinții, au existat numeroase rapoarte despre locul unde locuiește Putin, inclusiv un videoclip mai recent publicat de liderul opoziției de la Kremlin, Alexei Navalnîi, încarcerat, care susținea că Vladimir Putin locuiește într-un conac de lux numit „palatul lui Putin”.
Această proprietate este vila sa din Novo-Ogariovo, care se află în Moscova. Vila este una dintre cele mai faimoase proprietăți confirmate ale lui Putin.
Un raport al Biroului de control al activelor străine din cadrul Trezoreriei SUA, a confirmat că proprietatea este una dintre reședințele lui Putin. Despre imensa proprietate se crede că ar fi, de fapt, înțesată cu tunele și un buncăr de lux.
Putin a luat măsuri extreme pentru a se izola în timpul pandemiei COVID-19. Palatul său din Novo-Ogariovo a fost dotat în iunie 2020 cu un tunel special de dezinfecție prin care toți vizitatorii trebuiau să treacă pentru a-l vizita. Știrile din septembrie 2020 au sugerat că liderul rus a trăit într-o „bulă fără virus” creată de forțele sale de securitate.
„Izolarea și inaccesibilitatea sa, credința sa profundă că dominația rusă asupra Ucrainei trebuie restabilită. Decizia sa de a se înconjura de ideologi și lingușitori au contribuit la aducerea Europei în cel mai periculos moment de după cel de-al Doilea Război Mondial.”, a scris Mihail Zigar, fostul redactor-șef al canalului independent de știri al televiziunii ruse, pentru NY Times.
Astăzi, deși se speculează estrem de mult, informațiile care au reușit să apără spun că toate informațiile care ajung la el, în buncărul din Novo-Ogariovo, sunt prioritizate la maxim. Srusele spun că primele informații care-i parvin sunt cele militare.
Toate aceste documente îi sunt aduse de către Serviciile Secrete loiale liderului de la Kremlin, urmate apoi de informațiile despre situația din țară. Majoritatea întâlnirilor, mai spun sursele, le are prin conferințele video, iar angajații săi, echipele de bodyguarzi, și nu numai, sunt obligați să-i verifice mâncarea, hainele și să mențină un grad mare de securitate.
Alte canale media internaționale sugereau că Putin însuși s-ar afla, de fapt, în celălalt buncăr, din Siberia, deși există o mare discreție în jurul locației sale. Cele două fiice ale sale, Maria și Katia, folosesc ambele alte identități pentru propria lor securitate, dar se crede că ambele sunt prezente în buncărul siberian.