02 oct. 2022 | 14:47

Cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume. Detaliile neștiute de mulți

Diverse
Cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume. Detaliile neștiute de mulți
Istoria și rețeta unuia dintre cele mai populare alimente

Cum a apărut, de fapt, shaorma? Majoritatea dintre noi am auzit de shaorma, simplă sau cu de toate. În România preparatul apărea pe la jumătatea anilor 90, ulterior apărând și alte derivate, precum kebab-ul, falafel-ul, etc. Dar câți din gurmanzii de azi știu cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume? Detaliile neștiute de mulți, le avem noi. Așa că, dacă ești fan shaorma, vei afla lucruri interesante.

Cum a apărut, de fapt, shaorma?

Shaorma este fel de mâncare arabă atât de delicios încât a cucerit întreaga lume. A devenit popular în toate colțurile lumii, inclusiv în România, unde gurmanzii și adepții de fast-food stau la cozi pentru a-și cumpăra acest preparat.

Dar știi cum a apărut, de fapt, shaorma, preparatul care a cucerit întreaga lume?

Shaorma  este unul dintre acele feluri de mâncare care sunt consumate cu plăcere în țări cu tradiții gastronomice diferite. Fie pentru a mânca în mișcare, fie pentru a se bucura de ședere. Dar asta trebuie făcut cu calm, fără grabă sau cu rutina unui angajat la birou, într-o pauză.

Rețeta unuia dintre cele mai populare alimente

Trecem la marinarea în condimente, coriandru, chimen, ghimbir, praf de usturoi, piper alb și negru, cu minimum 12 ore. Și apoi la modul de gătire.

Preparatul se face în felii sbțiri de carne de vită, pui sau amestec. Carnea tăiată felii, se așează pe o țepușă mare. Aceasta se rotește cu sobele pe o parte, în timp ce partea de carne expusă la căldură se gătește.

Carnea este introdusă de la cea mai mică la cea mai mare începând de jos în sus. De fapt, asta îi dă forma caracteristică de con inversat.

Secretul pentru a obține o carne foarte umedă este adăugarea de grăsime între unele straturi de carne. Această grăsime se topește la căldură și previne uscarea cărnii.

Vezi și: Câți bani câștigă un shaormar la Socului Kebap. Cei cu experiență iau sume foarte mari

De unde provine shaorma? istorie și origine

La fel ca majoritatea poveștilor despre cele mai faimoase mâncăruri din lume, circulă diferite versiuni despre originea sa

În timp ce unii o plasează între secolele XVIII și XIX, în timpul Imperiului Otoman, care a integrat teritoriile țărilor asiatice și europene de astăzi și coasta de nord a Africii, alții subliniază că a apărut mult mai devreme, în timpul Evului Mediu.

Printre legendele care circulă, se spune că tocmai în timpul Războiului Cruciadelor, membrii expedițiilor militare au descoperit ei înșiși un nou mod de a prăji carnea, pe care o străpungeau cu săbiile înfipte în pământ lângă foc.

Bineînțeles, în acele circumstanțe era imposibil în acele condiții să o mănânci în alt mod. Pâinea plată era folosită ca recipient pentru ea.

De-a lungul secolelor, legumele proaspete vor fi adăugate la această practică creată în mijlocul războiului pentru a da formă acestui tip special de sandwich.

Modul inițial ciudat de a găti carnea a ajuns în case, devenind un fel de mâncare tradițională în casele libaneze și arabe în general.

Fiecare gospodărie schimba și transforma rețeta în funcție de zona în care locuia și de materia primă pe care o avea la dispoziție.

Ce este, de fapt, shaorma?

Practic, este un sandviș cu carne în pita sau pita (pâine arabă), care poate fi servită umplută sau sub formă de ruladă. În ceea ce privește carnea, aceasta poate fi de capră, miel, curcan, pui și cea mai clasică, care este carnea de vită.

Shaorma este un preparat care acoperă toate treptele piramidei nutriționale. Este un aliment foarte complet și echilibrat, deoarece conține grâu, prin făină, carne, legume și produse lactate prin sos. Nu lipsește nimic.

Diferența dintre shaorma și kebab

Deși în unele culturi shaorma este adesea cunoscută sub numele de kebab sau döner kebab, există o diferență între aceste preparate.

Kebab-ul este un tip de brochette cu carne tăiată în cuburi, în timp ce shaorma se caracterizează prin faptul că este preparată cu felii foarte subțiri de carne marinată.

Un alt mod de preparare a kebab-ului este folosirea cărnii tocate care este modelată în jurul bățului de brochette, dându-i o formă alungită.

Deși poate fi preparat cu toate tipurile de carne, carnea de miel este cea mai des întâlnită. În acest preparat sunt binevenite și legumele.

De obicei, acestea sunt servite alături de „bățul de carne”, dar pot fi intercalate și ele, atunci când carnea folosită este în cuburi.

Vezi și: Cel mai comandat produs alimentar în 2021 de către români. Ce au preferat să mănânce acasă

Poți prepara shaorma acasă. Ai toate datele necesare

Este posibil să se facă acest fel de mâncare fără utilaje specifice? Răspunsul este da. Important este să lăsați carnea să se marineze cu amestecul de condimente suficient de mult timp pentru ca aceasta să absoarbă toate aromele, spun specialiștii în shaorma.

Pentru a o reproduce în casă, trebuie să tăiați carnea marinată în fâșii și să o rumeniți cu unt, grăsime sau ulei. Apoi, se servește ca de obicei, în pita sau pâine arabă.

Sosul de iaurt este foarte important pentru a da nota finală acestui fel de mâncare. Acesta se prepară într-un mod foarte simplu, amestecând suc de lămâie, iaurt natural și mentă.

Concluzie

Acum știi cum a apărut, de fapt, shaorma, și ai și toate datele de a-ți prepara singur acasă acest delicios preparat. Poftă bună!

PlaySport
Ultimul clip cu Corduneanu în viață! Ce a apărut pe pagina de TikTok a văduvei interlopului
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
SCANDAL! EA e amanta care i-a spart casa celebrului milionar român! Nu are pic de rușine!
Digi24
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Cancan.ro
Cum a scris 'canadianul' TJ Miles numele Alexandrei Duli, pe bilețelul de nominalizare la Survivor All Stars. Războinica a crezut că e o glumă!
Stirile PROTV
Tentativă de asasinare a lui Zelenski. Presupusul criminal, un polonez, s-a oferit să ajute serviciile speciale ruse
Romania TV
Prime Paşte 2024. Ce angajaţi primesc 3.000 de lei pe card, plus o majorare de salariu de 1.200 de lei, tichete de masă şi spor „de armonizare” de 200 de lei
Capital.ro
Devine obligatoriu în România de 1 octombrie 2024. Se dau amenzi de până la 10.000 de lei
EVZ.ro
Scumpiri de weekend. Prețul benzinei crește la pompă
Adevarul
Ce trebuie să facem cu molozul și alte deșeuri din construcții. Depozitarea ilegală poate aduce sancțiuni uriașe
BZI.ro
Cât costă să petreci 1 Mai în complexul Andreei Esca! Vilele luxoase sunt în Valea Zânelor
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Trebuie neaparăt să stii asta daca ești client BCR. Banca aduce o serie de modificări pentru toți cei care dețin conturi
Redactia.ro
"Am intrat în biroul lui Ancelotti și a început să plângă!" Transferul care i-a "rupt" sufletul italianului
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la priveghi
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
Ciucă a dat VESTEA CEA MARE pentru milioane de români. Decizia care ar putea fi LUATĂ cât de curând
Capital.ro
Care sunt alimentele alcaline și care sunt acide. Medic: ”Chiar dacă nu credeați, asta se întâmplă!”
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
A ÎNCEPUT RĂZBOIUL! Alertă la NIVEL MONDIAL
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro