Fie că pedalați pe bicicletă sau mergeți la o alergare pe traseu, orice activitate care vă face să transpirați înseamnă că trebuie să măriți aportul de apă. De ce? Transpirația este formată aproape în totalitate din apă și este important să înlocuiți orice lichide pe care le pierdeți în timpul antrenamentului. În mod similar, mediul în care vă aflați joacă un rol important în nevoile dumneavoastră de hidratare. Dar, conform acelorași specialiști, există și alte moduri de hidratare, dacă nu vă place să beți apă.
Conform specialiștilor, aportul zilnic de lichide este definit ca fiind cantitatea de apă consumată din alimente, apă potabilă și alte băuturi. La fel ca și în cazul altor orientări de sănătate, cantitatea de hidratare de care aveți nevoie depinde de o serie de factori diferiți. Vârsta, sexul, greutatea, climatul în care vă aflați, nivelul de activitate și starea generală de sănătate, toate influențează nevoile dumneavoastră individuale.
Potrivit specialiștilor, bărbații ar trebui să aibă ca obiectiv aproximativ 3 litri de lichid pe zi, iar femeile ar trebui să încerce aproximativ 2 litri. Potrivit Academiilor Naționale de Științe, Inginerie și Medicină, aproximativ 80 la sută din aportul nostru de apă provine din lichide, în timp ce celelalte 20 la sută provin din alimentele pe care le consumăm.
„Dragii mei, recunosc. Eu nu beau apă, nu o consum, nu îmi e niciodată sete. Am văzut că acelaşi tip de atitudine îl regăsesc la multe persoane. Spre deosebire de mine, care sunt nutriţionist şi am curajul să recunosc că nu îmi place apa, privitorii se simt vinovaţi, consideră că nu au un comportament sănătos. Dar apă înseamnă şi ceai, şi ciorbă, şi lapte. Apă avem şi în unt, şi în carne, şi în toate fructele şi legumele. Eu mereu am căutat variante de lichide care să aibă gust, aromă.
Ce îmi place mie la ceaiuri este că sunt infuzii de plante. Deci ce avem acolo? O apă cu gust! Eu aşa îmi fac acasă, tot felul de infuzii de plante, pe care le pun într-un ceainic mai mare. Şi am 1,5 – 2 litri de ceai pe zi. Lăsaţi natura să dea gust apei voastre!”, spune medicul Mihaela Bilic, care recomandă alte modalități prin care vă puteți menține hidratat.
Acesta este un clasic. Nu numai că este consistent și sățios, dar fulgii de ovăz sunt și foarte hidratanți. Atunci când ovăzul se gătește, se extinde și absoarbe apa sau laptele cu care este asociat. Nu vă plac micul dejunurile calde când e cald afară? Încercați ovăzul, servit rece, oferă toate beneficiile fulgilor de ovăz calzi, fără căldură. Pentru un plus, presărați semințe de chia în ovăzul de peste zi atunci când îl preparați, care absorb de 10 ori greutatea lor în lichid suplimentar și vă mențin sătul toată dimineața.
Citește și: Alimentul care te scapă de deshidratare și tu nu știai! E secretul longevității românilor de la țară
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea McMaster, laptele este mai hidratant decât apa sau băuturile pentru sportivi, datorită sursei sale de proteine, carbohidrați, calciu și electroliți.
Când vine vorba de planificarea meselor, renunțați la alimentele de bază uscate și cu conținut ridicat de carbohidrați, precum pastele. Optați pentru tăiței de dovlecei, sau pe scurt zoodles, care pot conține aproximativ 95 la sută apă. Atunci când este combinată cu un sos de roșii, care are de obicei aproximativ 90 la sută apă, această masă poate avea un pumn hidratant și sănătos.
Între iaurt și toate fructele proaspete, smoothie-urile sunt o modalitate excelentă, și gustoasă, de a vă menține hidratați. Nu sunteți sigur ce fructe și legume să alegeți? Căpșunile, piersicile, castraveții, spanacul și afinele sunt toate opțiuni excelente.
La fel ca smoothie-urile, salatele sunt o modalitate excelentă de a vă oferi un impuls de hidratare. Cele mai multe salate verzi conțin cel puțin 94% apă, și asta înainte de a adăuga orice alte legume. Data viitoare când pregătiți o salată, includeți țelină, roșii, ardei gras și morcovi.
Atunci când te lovește pofta de o masă sățioasă și hidratantă, nu căuta mai departe de supele pe bază de bulion sau de gazpacho. Servit rece, gazpacho nu te va face să transpiri la vară. Amestecați castraveți, ardei gras, roșii, ceapă și căței de usturoi pentru această supă satisfăcătoare.
Vă simțiți nostalgic după înghețata pe care o savurați în copilărie? Aduceți înapoi acest tratament clasic ca o modalitate delicioasă de rehidratare. Amestecați un ingredient hidratant, cum ar fi pepenele roșu, umpleți formele de înghețată și congelați timp de 1 oră.
De-a lungul anilor cercetătorii au constat că băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine au reușit să ne mențină hidratați mai bine decât apa. Laptele degresat, care are puțină grăsime, ceva proteine, lactoză, zahăr și puțin sodiu, a reușit cel mai bine să îi hidrateze pe participanți. Dar mai sunt și lapte gras, sucul de portocale, și multe altele. Așa că, dacă nu vă satisface apa, aveți la dispoziție și alte modalități de a vă menține hidratați.