Realmente, cu vârsta ne uscăm, iar una dintre cheile sănătății și longevității este și găsirea căilor de a împiedica pe cât posibil uscarea corpului, în special la nivel celular. Pentru a putea muri ”tineri” cât mai târziu cu putință, trebuie să știm că nu doar lichidele hidratează și nu toate lichidele o fac. Legumele și fructele conțin între 80 și 95% apă din greutatea lor, așa că reprezintă un plus de bază pe care îl putem da trupului nostru.
Castraveții sunt bogați în substanțe nutritive, dar cel mai mare merit al lor este că hidratează organismul, datorită conținutului mare de apă. Sunt săraci din punct de vedere caloric și reprezintă o sursă de vitamina A, vitamina C, vitamina B, acid folic, calciu, magneziu, fier, potasiu, zinc și siliciu.
Aceste legume conțin și antioxidanți, fibre și enzime care stabilizează și îmbunătățesc procesul digestiv. Chiar dacă majoritatea dintre noi elimină coaja, castravetele trebuie consumat complet, fiindcă și învelișul lui conține multe dintre aceste substanțe nutritive.
Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de 20 kcal la 100 de grame, din care carbohidrați aproape 3,63 grame, grăsimi 0,11 grame, proteine 0,65 grame, vitamina B1 o,027 miligrame, vitamina B2 o,033 miligrame, vitamina B3 0,098 grame, urme de vitamina B6 și B9, vitamina C 2,8 miligrame, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.