Cu ce trebuie să stropești pomii iarna. Așa vei avea o recoltă bogată anul viitor

Cu ce trebuie să stropești pomii iarna. Așa vei avea o recoltă bogată anul viitor
Fermierii se pregătesc de iarnă

Sezonul 2021 a fost o provocare atât pentru cultivatorii de pomi fructiferi în curtea casei, cât și pentru cei comerciali, seceta fiind factorul care a afectat aceste culturi. Toamna este timpul pentru unele treburi importante în livada din curte și peticele de fructe de pădure, dar prea des cultivatorii de acasă își uită fructele odată ce recolta este terminată. În general este bine să pregătim pomii fructiferi toamna, înainte de venirea iernii, dacă vrem ca în anul următor să avem o producție bună.

Impactul secetei asupra pomilor fructiferi în 2021

Când seceta apare în aproximativ opt săptămâni de la înflorire pentru o cultură precum merele, poate exista un impact asupra dezvoltării mugurilor pentru anul următor. Seceta de vară poate avea, de asemenea, un impact asupra dezvoltării mugurilor din anul următor.

Pentru o cultură precum piersicii, fructele se dezvoltă timp de un an, ceea ce înseamnă că aveți nevoie de o cantitate bună de creștere în fiecare an pentru a asigura o recoltă în anul următor. Toate acestea înseamnă că pregătirea pomilor fructiferi din curte pentru iarnă este un drum lung, dar totuși lasă o parte din succesul de anul viitor la condițiile meteorologice de la începutul acestui sezon de creștere și sezonul următor.

Culturile de pomi fructiferi din România. Productia de fructe a crescut cu 40%

Datele statistice de acum doi ani arată că producția de fructe a crescut cu 40% în ultimul deceniu, de la 1,3 milioane de tone în 2009 la 1,8 milioane de tone în 2019. Producția a crescut odată cu apariția programelor europene de finanțare, care au stimulat înființarea de noi livezi, mai productive, dar și ca urmare a pregătirilor făcute din toamnă pentru anul următor.

Fructele primare cultivate în curțile din România sunt merele, perele, piersicii, nectarinele, caisele, prunele și cireșele dulci și acre. După încheierea recoltei, pomii fructiferi încep un proces de întărire pentru a se pregăti pentru iarnă. Toamna este momentul ideal pentru a pregăti viitoarele culturi de fructe peste iarnă.

În același timp, toamna este un moment minunat al anului pentru a vă testa solul, pe care specialiștii îl recomandă o dată la trei ani. Testarea solului include recomandări pentru ajustarea pH-ului și a nivelurilor de nutrienți la niveluri optime pentru sănătatea și producția de fructe din curte.

Dacă intenționați să plantați pomi fructiferi, este deosebit de important să vă testați solul, astfel încât să puteți ajusta pH-ul la niveluri optime în toamnă. Poate doriți să vă plantați pomii fructiferi la sfârșitul toamnei, fie de la un comerciant online de renume, fie de la un centru de grădinărit sau pepinieră local de renume.

Vizitați site-urile lor web sau contactați-i direct pentru a întreba despre selecție, astfel încât să puteți achiziționa soiul și portaltoiul dorit. Pregătiți-vă locul de plantare toamna și plantați la începutul primăverii, după ce pericolul de îngheț sever a trecut și solul este suficient de uscat pentru a fi pregătit.

Pregătirile de iarnă pentru pomi fructiferi

În cazul în care aveți deja pomi fructiferi plantați, și care au dat deja roade, specialiștii spun că sunt necesare mai multe tratamente pentru a păstra pomii vii și pentru a avea și în anul următor o producțe bună.

Una din aceste metode, care pot distruge toate dăunătoarele, este stropirea pomilor fructiferi, după ce frunzele uscate au căzut, cu produs cupric. Este vorba de un fungicid care se găsește în magazinele de specialitate. Acest tratament, spun specialiștii, se aplică atunci când temperatura de afară ajunge în jurul valorii de 5 grade.

Următorul tratament, care se aplică la 2 săptămâni după cel cu fungicid, este aplicarea unui ulei horticol. Toate aceste etape vă ajută să vă protejați pomii fructiferi și să distrugeți, în același timp, toată dăunătoarele care ar putea să fie în coaja acestora, sub formă de larve.