09 oct. 2024 | 15:47

Cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024. Românii au început să evite să le mai cumpere

Social
Cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024. Românii au început să evite să le mai cumpere
Prețul murăturilor a crescut semnificativ în întreaga țară.

În toamna anului 2024, prețurile murăturilor au crescut semnificativ, spre nemulțumirea multor gospodine și familii din România. În mod tradițional, toamna este sezonul pregătirilor pentru iarnă, iar murăturile ocupă un loc central pe masa românilor, fiind un aliment de bază în perioada rece. Așa se face că am încercat să aflăm cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024, având în vedere că românii au început să evite să le mai cumpere.

Prețurile la legumele toamnei au explodat

În acest an, mulți au fost surprinși de scumpirile semnificative ale ingredientelor necesare pentru prepararea murăturilor. Creșterea prețurilor la legume, dar și la condimente și alte materiale necesare, borcane, capace, oțet, sare, a fost resimțită puternic în luna octombrie, determinând multe familii să regândească strategiile pentru proviziile de iarnă.

Cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024. Românii au început să evite să le mai cumpere

Murăturile, parte esențială a gastronomiei românești, se confruntă cu o provocare neașteptată în 2024, și anume prețurile la aceste produse care, din păcate, au atins cote alarmante. Într-o perioadă în care românii obișnuiesc să-și umple cămările cu bunătăți pentru iarnă, scumpirile din luna octombrie au schimbat planurile multora.

De la legumele necesare, până la cele mai mici detalii, cum ar fi recipientele și condimentele, totul s-a scumpit. Acest fenomen a dus la o schimbare de comportament în rândul cumpărătorilor, mulți dintre ei începând să evite să mai achiziționeze murături sau să le facă în casă, preferând să caute alternative mai accesibile.

Cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024?

În luna octombrie 2024, prețul murăturilor a crescut semnificativ în întreaga țară. Potrivit statisticilor din retail, legumele necesare pentru prepararea murăturilor, cum ar fi castraveții, gogonelele, morcovii și varza, au înregistrat creșteri de preț de până la 30% comparativ cu anul precedent.

Castraveții, unul dintre ingredientele cele mai căutate pentru murături, au ajuns să coste chiar și 10-12 lei kilogramul în anumite piețe din București, în timp ce prețul verzei a urcat la 8-9 lei/kg.

Aceste prețuri se găsesc în piețe, iar producătorii vin deja cu prețuri majorate, conform asociațiilor de producători agricoli:

„Castraveții au fost toată vara 4-5 lei kilogramul pentru că ei sunt plante termofile, iubesc căldura, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie.

Și pe piață a fost un gol de castraveți românești adică în lunile iulie, august; au apărut în septembrie dar am avut și atunci un val de aer rece de 8-9 grade la 14-15 grade și castravetele nu merge, e strâmb. Prețul la producător a fost în septembrie 5-6 lei/kilogramul iar acum este același preț. Eu spre exemplu livrez astăzi pentru un retailer cu 6 lei/kilogramul și la producător plătesc 4,50 lei/kilogramul.

Gogoșarii sunt 6 lei/kilogramul iar vinetele 4-5 lei”, a spus Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe), potrivit agrointel.ro.

S-a scumpit oțetul, sarea și zahărul

Nu doar legumele sunt mai scumpe, ci și celelalte ingrediente necesare. Oțetul, sarea și zahărul, esențiale în rețetele tradiționale de murături, s-au scumpit cu 15-20%. Chiar și costul borcanelor și capacelor a crescut, ceea ce a dus la o scumpire generalizată a preparatelor.

Un alt factor care a contribuit la creșterea prețurilor a fost seceta din această vară, care a afectat recoltele de legume.

Producția de castraveți și varză a fost mult sub așteptări, ceea ce a dus la o ofertă redusă în piețe și supermarketuri, punând presiune pe prețuri. De asemenea, inflația ridicată și costurile de producție în creștere, cum ar fi energia și combustibilul, au amplificat această tendință.

Din cauza acestor scumpiri, mulți români au început să își reconsidere obiceiurile de consum în ceea ce privește murăturile. Dacă în anii precedenți majoritatea familiilor românești pregăteau cantități mari de murături pentru iarnă, în 2024, această tradiție a fost afectată semnificativ.

S-au scumpit murăturile, iar românii încep să evite să mai cumpere

Potrivit unor sondaje recente, aproximativ 40% dintre români au declarat că au redus sau chiar au renunțat complet la pregătirea murăturilor în casă, în favoarea unor alternative mai accesibile. Una dintre aceste alternative este achiziționarea murăturilor gata preparate din supermarketuri.

Chiar dacă prețurile la produsele gata făcute au crescut și ele, mulți consumatori consideră că diferențele de preț nu sunt atât de mari încât să justifice efortul și costurile asociate cu prepararea murăturilor acasă. În plus, economia de timp și evitarea stresului au devenit motive importante pentru care unii preferă să cumpere murături din comerț.

Cu cât s-au scumpit murăturile în octombrie 2024. Românii au început să evite să le mai cumpere

Pe lângă preferințele pentru produsele din comerț, un alt trend care a început să se contureze este reorientarea spre alimente alternative pentru iarnă. Unele familii au început să pună accentul pe congelarea legumelor proaspete sau pe prepararea altor tipuri de conserve mai accesibile din punct de vedere financiar.

De exemplu, sucurile de roșii, zacusca sau tocanele de legume sunt considerate variante mai ieftine și mai ușor de pregătit, cu ingrediente care nu au înregistrat scumpiri la fel de mari.

Concluzie

În condițiile în care prețurile continuă să crească, este de așteptat ca tot mai mulți români să evite să mai pregătească murături în mod tradițional.

Specialiștii în piață estimează că în următoarele luni, cererea pentru legume destinate murăturilor va continua să scadă, ceea ce ar putea să stabilizeze sau chiar să reducă prețurile. Pe termen lung, dacă producția agricolă nu va reveni la normal, iar inflația va rămâne ridicată, tradiția preparării murăturilor ar putea să fie afectată în mod semnificativ.

Totuși, rămâne de văzut dacă această schimbare va fi una temporară sau va deveni o nouă realitate pentru consumatorii români.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar de Crăciun pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Cel mai ambițios proiect din istorie. E absolut uimitor. Nu s-a mai văzut așa ceva niciodată
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Cine este Cristela Georgescu, de fapt. S-a aflat ce a făcut soția lui Călin Georgescu
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
PLATA cu CARDUL se SCHIMBĂ RADICAL! DISPARE în câteva ORE
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro