Gospodinele au început deja pregătirile pentru sezonul rece, fie că vorbim despre gemuri, compoturi sau zacuscă. Una dintre cele mai importante întrebări toamna este “când se pun murăturile pentru iarnă” pentru a nu se strica. Iată răspunsul bucătarilor!
Gospodinele adevărate sunt în toiul preparării de conserve pentru iarnă. Cămara a fost deja umplută cu gemuri, dulceţuri, compoturi şi zacuscă. Urmează murăturile, pentru că cea mai bună perioadă pentru acestea este sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Bucătarii spun că dacă murăm legumele mai devreme sunt şanse mari ca ele să se strice din cauza căldurii, dar şi a faptului că stau prea mult în borcane sau butoaie, după caz. Şi cine nu iubeşte murăturile proaspete şi gustoase?!
Pentru a fi siguri că nu daţi greş cu murăturile în această iarnă, este important să ţineţi cont de anumite sfaturi în prepararea lor. De exemplu, pentru a nu se înmuia, este important să folosiţi sare specială, grunjoasă şi fără iod.
De asemenea, mărarul este obligatoriu. Pe lângă gustul nemaipomenit care îl oferă, acesta ajută la păstrarea nutrienţilor din legume. Capacele borcanelor sau butoaielor trebuie să fie închise ermetic pentru ca murăturile să nu se răsufle.
Pentru un butoi de 60 de litru cu murături asortate aveţi nevoie de următoarele ingrediente:
Condimente :
Saramură (25 g sare/1 Litru apă)
Mod de preparare
Toate legumele și fructele din lista de ingrediente se spală în mai multe ape și se scurg bine. Pepenele se feliază, ardeii se lasă întregi, în timp ce gutuile se decojesc, se curăță de cotoare și semințe și se feliază. Rădăcinoasele se decojesc și se taie în bucăți potrivite, iar conopida se desface în buchețele. Varza roșie și cea albă se taie în sferturi, scrie Savoriurbane.ro.
Pe fundul butoiului se pun jumătate din frunze și ierburi aromatice, apoi se adaugă toate legumele și fructele amestecate până se umple butoiul. Printre ele se presară cățeii de usturoi și se așază și tije de hrean. Se toarnă apoi boabele de piper și cele de muștar. Deasupra adaugăm restul de ramuri de cimbru și mărar uscat precum și frunzele de țelină și leuștean verde.
Sarea şi apă se amestecă bine și se toarnă în butoi peste legume. Este foarte important ca saramura să acopere bine murăturile! Deasupra se pune un capac de plastic mai mic care se fixează cu o greutate.