10 sept. 2020 | 12:55

Când se pun murăturile pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru a nu risca să se strice

Diverse
Când se pun murăturile pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru a nu risca să se strice
Când se pun murăturile pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru a nu risca să se strice

Gospodinele au început deja pregătirile pentru sezonul rece, fie că vorbim despre gemuri, compoturi sau zacuscă. Una dintre cele mai importante întrebări toamna este “când se pun murăturile pentru iarnă” pentru a nu se strica. Iată răspunsul bucătarilor!

Când se pun murăturile pentru iarnă pentru a nu se strica

Gospodinele adevărate sunt în toiul preparării de conserve pentru iarnă. Cămara a fost deja umplută cu gemuri, dulceţuri, compoturi şi zacuscă. Urmează murăturile, pentru că cea mai bună perioadă pentru acestea este sfârşitul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie. Bucătarii spun că dacă murăm legumele mai devreme sunt şanse mari ca ele să se strice din cauza căldurii, dar şi a faptului că stau prea mult în borcane sau butoaie, după caz. Şi cine nu iubeşte murăturile proaspete şi gustoase?!

Pentru a fi siguri că nu daţi greş cu murăturile în această iarnă, este important să ţineţi cont de anumite sfaturi în prepararea lor. De exemplu, pentru a nu se înmuia, este important să folosiţi sare specială, grunjoasă şi fără iod.

De asemenea, mărarul este obligatoriu. Pe lângă gustul nemaipomenit care îl oferă, acesta ajută la păstrarea nutrienţilor din legume. Capacele borcanelor sau butoaielor trebuie să fie închise ermetic pentru ca murăturile să nu se răsufle.

Când se pun murăturile pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru a nu risca să se strice

Când se pun murăturile pentru iarnă. Cel mai bun moment pentru a nu risca să se strice

Reţetă murături asortate la butoi

Pentru un butoi de 60 de litru cu murături asortate aveţi nevoie de următoarele ingrediente:

  • 6 kg castraveți
  • 2 kg ardei picanți ungureşti sau 1,5 kg gogoșari romaneşti + 500 g ardei iuți
  • 2 kg rădăcină de țelină
  • 500 g rădăcină de hrean
  • 2 kg gutui
  • 4 kg varză albă mică
  • 1 kg varză roșie
  • 5 kg conopidă
  • 1 kg pepene verde (lubeniță mică)
  • 3kg morcovi
  • 500 g usturoi

Condimente :

  • 200 g piper boabe
  • 200 g boabe muștar
  • 2 legături mari de mărar uscat
  • 2 legături de leuștean
  • 2 legături de frunze de țelină
  • 3 legături de cimbru uscat

Saramură (25 g sare/1 Litru apă)

  • 625 g sare grunjoasa neiodată
  • aprox 25 l apă rece

Mod de preparare

Toate legumele și fructele din lista de ingrediente se spală în mai multe ape și se scurg bine. Pepenele se feliază, ardeii se lasă întregi, în timp ce gutuile se decojesc, se curăță de cotoare și semințe și se feliază. Rădăcinoasele se decojesc și se taie în bucăți potrivite, iar conopida se desface în buchețele. Varza roșie și cea albă se taie în sferturi, scrie Savoriurbane.ro.

Pe fundul butoiului se pun jumătate din frunze și ierburi aromatice, apoi se adaugă toate legumele și fructele amestecate până se umple butoiul. Printre ele se presară cățeii de usturoi și se așază și tije de hrean. Se toarnă apoi boabele de piper și cele de muștar. Deasupra adaugăm restul de ramuri de cimbru și mărar uscat precum și frunzele de țelină și leuștean verde.

Sarea şi apă se amestecă bine și se toarnă în butoi peste legume. Este foarte important ca saramura să acopere bine murăturile! Deasupra se pune un capac de plastic mai mic care se fixează cu o greutate.

Parteneri
Ce au putut să scrie kosovarii după ce UEFA a dat decizia în cazul meciului România - Kosovo
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Femeia care le știa toate secretele rupe tăcerea! Ce a povestit Flora Năstase despre intimitatea relației dintre Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană. 'Silviu mă suna'
Unica.ro
Mașina preferată de Ceaușescu. Putea să facă în ea baie cu apă fierbinte la orice oră
EVZ.ro
Cum se prepari kebab de pui cu sos după rețeta lui Chef Janni Alexandridis. Prânzul va fi delicios pentru toată familia
Spynews
Adio, plăți cu cardul în România. Cu ce le vor înlocui băncile: Oamenii s-au obișnuit
Capital.ro
Victorie pentru Adriana Bahmuțeanu! Copiii ei au fost scoși din casa tatălui decedat. Ce se întâmplă acum cu Eduard și cu Maximus
Avantaje
Ce va face Trump ca să OPREASCĂ RĂZBOIUL. Planul SECRET care implică și România
Mediaflux
Încă un membru al trupei legendare Bee Gees a murit în mai puțin de o săptămână. Fanii din toată lumea sunt în doliu
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cum va fi vremea în perioada 21 noiembrie - 16 decembrie 2024. Se anunță temperaturi scăzute
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro