06 sept. 2024 | 08:47

Când este bine să pui murăturile ca să reziste cât mai bine la iarnă. Secrete de la gospodinele de la țară

Sfaturi Culinare
Când este bine să pui murăturile ca să reziste cât mai bine la iarnă. Secrete de la gospodinele de la țară
Cand este bine sa pui muraturile ca sa reziste cat mai bine la iarna

Murăturile sunt nelipsite de pe mesele românilor în sezonul rece, aducând savoare și prospețime preparatelor tradiționale. Însă pentru ca acestea să reziste întreaga iarnă și să aibă gustul desăvârșit, este esențial să alegem momentul potrivit și să urmăm câteva sfaturi transmise din generație în generație de gospodinele de la țară.

Momentul ideal pentru pregătirea murăturilor

Pentru ca murăturile să fermenteze corect și să reziste pe parcursul iernii, temperaturile exterioare joacă un rol crucial. Gospodinele cu experiență recomandă ca murăturile de iarnă să fie puse în lunile septembrie și octombrie, când vremea începe să se răcească.

În acest interval, legumele sunt încă proaspete și pline de aromă, iar fermentarea are loc lent, asigurând o conservare optimă. Dacă temperaturile sunt prea ridicate, fermentarea se produce rapid, ceea ce poate afecta gustul și calitatea murăturilor.

Saramură sau oțet? Alegerea metodei potrivite

Una dintre dilemele frecvente în pregătirea murăturilor este alegerea între saramură și oțet. Murarea în saramură este o metodă tradițională, care presupune fermentarea naturală a legumelor într-o soluție de apă cu sare grunjoasă.

Această metodă nu doar că păstrează gustul autentic al legumelor, dar și creează probiotice benefice pentru sănătate. Varza murată, castraveții și gogonelele sunt adesea pregătite astfel. Pe de altă parte, murarea în oțet este o soluție mai rapidă, ideală pentru cei care doresc să economisească timp.

Deși oțetul previne fermentarea naturală, el conferă murăturilor un gust acru plăcut și le menține crocante. Este important de menționat că, pentru a obține cele mai bune rezultate, oțetul folosit ar trebui să fie de calitate și, preferabil, nepasteurizat.

Secrete pentru murături fără ”floare” și cu păstrare îndelungată

Unul dintre inamicii murăturilor este apariția ”florii” sau a mucegaiului la suprafață. Pentru a evita acest lucru, igiena este esențială. Recipientele în care se pun murăturile, fie ele borcane sau butoaie, trebuie spălate și sterilizate cu grijă, de preferat folosind apă fierbinte și bicarbonat de sodiu.

De asemenea, sarea folosită trebuie să fie grunjoasă, specială pentru murături, deoarece sarea fină de masă conține aditivi care pot favoriza formarea mucegaiului. Un truc tradițional este adăugarea în borcan a unui săculeț de pânză umplut cu boabe de muștar, care ajută la prevenirea mucegăirii.

De asemenea, asigurarea că legumele sunt complet scufundate în lichid previne contactul cu aerul și, implicit, apariția mucegaiului. Pentru o păstrare îndelungată, murăturile trebuie depozitate într-un loc răcoros, întunecat și bine ventilat, cum ar fi o pivniță sau un beci. Temperatura ideală este între 8 și 10 grade Celsius, astfel încât fermentarea să continue lent și controlat.

Citește și Românii au crezut că nu văd bine! Cât costă un kilogram de gogoșari în septembrie 2024. Puține gospodine își mai permit să pună murături anul acesta!

Sfaturi utile de la gospodinele de la țară

  • Ustensile utile: Investiți într-o pâlnie specială pentru borcane și un clește pentru manipularea recipientelor fierbinți. Acestea vă vor ușura munca și vă vor proteja de accidente.
  • Calitatea ingredientelor: Alegeți legume proaspete, fără urme de lovituri sau boli. Calitatea acestora va influența direct gustul și durata de conservare a murăturilor.
  • Răbdare și atenție: Nu grăbiți procesul de fermentare și respectați cu strictețe cantitățile și proporțiile indicate în rețetă.

Pregătirea murăturilor este o artă care necesită timp și dedicare, dar rezultatul final merită pe deplin efortul. Urmând aceste sfaturi și secrete transmise de gospodinele de la țară, vă veți putea bucura de murături delicioase și sănătoase pe tot parcursul iernii.

Citește și Ce să faci cu murăturile rămase din anii trecuți. Nu este cazul să le arunci, iată cum le poți folosi inteligent!

Digisport.ro
Dezamăgiri peste dezamăgiri pentru Mircea Lucescu, după discursul ținut în vestiar la România - Lituania
Stirile PROTV
Daniel, aflat în scaun cu rotile de 3 ani, nu a fost acceptat pentru încadrarea într-un grad de handicap din cauza legii
PlaySport
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
ProActual
Cum să mănânci corect înghețata de la McDonald’s! Trucul de 3 minute pe care puțini îl știu: Ai nevoie și de cartofi prăjiți
EVZ.ro
Decizie crucială pentru șoferi, la ICCJ. Ce măsuri se vor introduce
Spynews.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
PRO TV
„Boala geniilor” i-a creat mari probleme lui Keanu Reeves. Ce este și cum se manifestă
Adevarul
Ce trebuie să știe un elev care termina clasa I. Cele mai importante deprinderi și cunoștințe
BZI.ro
Ce salarii au chefii de la MasterChef 2024. Cine primește cei mai mulți bani
Sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless, iar reacțiile au fost pe măsură
Viva.ro
Demisie neașteptată în televiziune! Vedeta a plecat de la Kanal D, după 17 ani în care a apărut pe micile ecrane: „Tot ce am construit aici...”
Parteneri
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
Redactia.ro
Zodiile care vor da lovitura, până la finalul lunii septembrie. Viața acestor nativi o să se schimbe total, reușitele nu se vor mai lăsa așteptate
Click.ro
Ligia Deca, contre cu primarul din Slobozia Conachi. „Şcoala nu a fost afectată de inundaţii, poate vreţi să mergem la o familie, două”
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Cela mai urmărite filme din cinematografe. Cifrele din box-office
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Ora de iarnă 2024. UE a luat decizia. Se mai schimbă ora în weekend?
Capital.ro
S-au despărțit cu mare scandal și abia acum au finalizat divorțul! Ce se va întâmpla cu fetițele lor după ce vedeta și-a acuzat soțul că le-a răpi
Avantaje
RĂSTURNARE privind ALEGERILE PREZIDENȚIALE! E bomba ZILEI
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
E scandal între ispita Mădălina și Dani Ungureanu de la Insula Iubirii. Ce acuzații grave îi aduce bărbatul
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro