07 dec. 2020 | 09:21

CTP, previziune incredibilă. Decizia lui Klaus Iohannis, după ce AUR e marele ”câștigător” al acestor alegeri

Politică
CTP, previziune incredibilă. Decizia lui Klaus Iohannis, după ce AUR e marele ”câștigător” al acestor alegeri
Klaus Iohannis și decizia după datele de la exit-poll coaliția AUR

Alegerile parlamentare de anul acesta au produs una din cele mai mari surprize. Coaliția AUR, perdantul declarat, a reușit să treacă pragul de 5%, intrând în Parlamentul României. Vechile alianțe s-au destrămat, iar altele noi sunt în pregătire. Deși cu aproape un procent peste PNL, PSD nu va reuși să facă vreo alianță, iar PNL încearcă să-și mențină sau să construiască noi alianțe.

Alegerile Parlamentare 2020, și surpriza numită coaliția AUR

Deși marja numărului de votanți, față de 2016, a fost una mult sub așteptări, se creionează noii viitori parlamentari. Printre aceștia, marea surpriză este coaliția AUR, care a reușit, cel puțin scriptic, să aibă un procent semnificativ, de peste 8% în ambele camere ale Parlamentului. Acest scor, deși mic, a reușit să dea peste cap toate calculele făcute de principalele două partide, PNL și PSD.

PNL cu rezultate sub așteptări, și în urma PSD, va trebui să-și consolideze alianțele deja existente. În același timp, clar, va trebui să facă altele noi. Singura formațiune cu care ar putea să-și consolideze poziția în cele două camere, este USR-Plus, care are în acest moment aproximativ 17% din voturi.

De cealaltă parte, PSD cu aproape 30% din voturi, este în postura de câștigător, dar și de perdant. Deși votul a dat o majoritate PSD în Parlament, liderii social-democrați au declarat că nu vor dori să intre la guvernare. Deci, concluzia este că nu vor face alianțe, sau cel puțin așa arată declarațiile.

Noile jocuri se vor face în jurul outsider-ilor de la coaliția AUR. De altfel, aseară, după exit-poll, cei de la AUR au declarat că nu se vor angrena în nicio alianță. Legat de câștigătorul de anul acesta al alegerilor parlamentare, Cristian Tudor Popescu, într-o intervenție la PRO TV, a încercat să facă o analiză asupra victoriei social-democraților, dar a reieșit una sumbră.

Klaus Iohannis și decizia după datele de la exit-poll

Speculațiile politice și de analiză, de aseară, spun că Iohannis va fi obligat să ia o decizie, în urma rezultatelor acestor alegeri parlamentare. Ester clar că PSD este principalul jucător, dar în același timp, noii intrați, cei de la coaliția AUR, vor face diferența.

Declarațiile de non-alianțe ale liderilor din coaliția AUR, pentru moment, destabilizează scena politică ce se construiște acum. Klaus Iohannis va trebui să ia în calcul, alături de Orban, alianțe care să-i consolideze poziția PNL-ului în parlament. În acest context, același jurnalist, Cristian Tudor Popescu, a făcut o previziune asupra deciziei PSD, în raport cu Președintele Klaus Iohannis.

”Chiar dacă pierde PSD, dacă pierde la cât e acolo, sub marja de eroare, la un punct. Deci dacă câștigă la o jumătate de punct, un punct, se duce și bate cu pumnul în masă la Cotroceni. Doar să-l vadă țara. Va striga noi am câștigat, să ni se dea premierul. Dacă pierde la o jumătate de punct, atunci sunt pregătite bateriile. Gurile de foc ale PSD-ului și ale altora, vor striga fraudă!” – a spus gazetarul la Pro TV.

Aceeași analiști politici au declarat că rădăcinile noii alianțe, coaliția AUR, se regăsesc în PCR, iar semnalul de alarmă tras de aceștia, scoate în evidență o instabilitate și o incoerență politică. Pe fondul destabilizării și al lipsei de viziune coerentă politică, coaliția AUR a reușit să spargă barierele. Astfel a reușit să devină, din perdant, un factor important în noul parlement.

Parteneri
Cum ar fi reușit vrăjitoarea Sidonia să-și scoată fiii din pușcărie. Detalii uluitoare
Redactia.ro
Cine a fost marea iubire a lui Mihail Sadoveanu. S-a îndrăgostit nebunește de ea la 60 de ani: „Iartă-mă că-mi ești prea dragă”
Click.ro
Cântărețul olandez descalificat de la Eurovision riscă să fie pus sub acuzare de poliție
Digi24
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
Acasă la Laura Cosoi. Imagini superbe din casa de poveste a actriței / FOTO
Unica.ro
Prognoza meteo pentru lunile vară. Cum va fi vremea pe litoral
EVZ.ro
Copaci care cresc repede. Ce să plantezi în curte ca să ai umbră în câțiva ani
Spynews
TAXA care DISPARE definitiv din România. Iohannis a promulgat legea marți, 14 mai
Capital.ro
Trucul banal care ține muștele la distanță, fără soluții chimice. Așa nu vor mai intra în casă
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
Gest ȘOCANT făcut de TATĂL lui VLAD PASCU în TRAFIC! Nimeni nu se aștepta după TRAGEDIE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Un bărbat a murit în curtea vrăjitoarei Sidonia, unde s-a sărbătorit eliberarea fraților Marin! A fost găsit fără suflare după petrecere: ”Au strigat...”
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro