Cristian, fiul lui Alexandru Arșinel, face dezvăluiri în scandalul roșiilor toxice. Cu ce sunt stropite ca să pară coapte EXCLUSIV

de: Alexandru Catalan
19 05. 2023

Cristian Arșinel, fiul regretatului actor Alexandru Arșinel, care de ani buni își vinde la piață recolta de roșii, ne-a vorbit, exclusiv pentru Playtech Știri, despre actualul scandal privind proveniența semințelor. El ne-a dezvăluit însă și de ce unele roșii sunt cu mult mai dulci.

Cristian Arșinel: „Niciun producător nu mai folosește semințe clasice românești”

Cristian Arșinel ne-a vorbit despre problemele cu care se confruntă în legumicultură:

„Lumea trebuie să știe și să înțeleagă că niciun producător nu mai folosește semințe clasice românești, ca să le numim așa. Și nu o face din nu știu ce motive, ci fiindcă roșiile ca la țară nu au în primul rând rezistența necesară ca să se mențină un anume timp, cel care separă culesul de comercializarea produsului în sine.

Pur și simplu, roșia noastră se depreciază foarte repede. Așa că semințele producătorilor provin din hibrizi selecționați și sunt importate din diverse țări europene sau chiar din Statele Unite!”, precizează Cristian Arșinel, pentru Playtech Știri.

Vezi și: Unde se păstrează roşiile, de fapt. Uită de frigider, aşa se strică mai repede!

Totul despre semințele bio, românești: „E doar un mit!”

El mai spune că, în aceste condiții, roșia românească, cea ca la mama acasă, a devenit de mult timp un mit:

„Nu mai există de mult timp așa ceva! Aș spune că e doar un mit! La cum s-a diversificat producția și la cum merg lucrurile, astăzi, nu se mai pune problema de așa ceva!

Pe de altă parte, cei care au păstrat anumite semințe, românești sau bio, și le plantează în curțile lor, prin diverse zone ale țării, aceia se pot lăuda că au roșii românești.

Dar, în fiecare din aceste cazuri, consumul se reduce doar la membrii familiei sau al unor prieteni apropiați. Producția e una mică”, adaugă Cristian Arșinel.

Cristian Arșinel, mezinul lui Alexandru Arșinel nu pare adeptul roșiei bio, dar impune o condiție

Cristian Arșinel nu pare a fi un adept al produselor bio:

„Nu mi-am propus niciodată să obțin roșii bio! Atunci când mi-am deschis primul solar, la Vidra, cu ceva vreme în urmă, l-am rugat pe cel cu care colaborăm să facem în așa fel încât să ne bucurăm de o recoltă bună.

I-am spus ceva de genul: `Nu mă interesează bio`, dar dacă intră fiul meu în solar și se apleacă să culeagă o roșie să nu stau cu grijă că a mâncat ceea ce nu trebuia”.

Vezi și: Roșii toxice în piețe. Ce a găsit o femeie în tomate și cum le recunoști pe cele sănătoase

Cu cât își va vinde roșiile, în piață

Cel care a intrat în breasla producătorilor de roșii, în urmă cu circa șapte ani, având solarii în zona Buftea, lângă București, spune că va ieși pe piață cu cantități suficiente de roșii de-abia în a doua jumătate a lunii iunie. Cristian Arșinel e de părere că, peste o lună, prețul kilogramului va fi unul mult mai apropiat de posibilitățile majorității consumatorilor:

„Roșiile la solar nu pot fi ieftine deloc, mai ales atunci când vorbim despre trufandale. Producția costă bani și, ca atare, costurile se transferă imediat în prețul kilogramului.

Ca să vă faceți o idee, roșiile cu care voi ieși la piață în a doua parte a lunii iunie ar putea avea prețul de 10 lei pe kilogram.

Dacă le voi vinde en-gros, atunci prețul se va reduce la jumătate. Cifrele despre care vorbesc sunt orientative, fiindcă mai pot apărea și alți factori”, indică producătorul, pentru Playtech Știri.

Explicația misterului dispariției gustului unei roșii

Cristian Arșinel ne-a dezvăluit și de unde vine prezența sau absența gustului unei roșii: „Să știți că eu am întâlnit multe roșii din semințe olandeze cu gust. Diferența o face tot producătorul. Dacă uzi recolta, cu o zi sau cu două înainte de recoltare, atunci roșia va fi mai grea la kilogram, dar fără aceeași cantitate de zaharuri. Deci, cu un alt fel de gust. Dacă uzi roșia cu patru, cinci zile, înainte de recoltare, atunci zaharurile vor sta altfel în fiecare legumă în parte!”.

Vezi și: Trucul banal pentru a vedea diferențele dintre roșiile toxice și cele coapte natural. E atât de simplu

Cristian Arșinel explică la ce truc apelează legumicultorii ca o roșie să pară coaptă

Și tot el confirmă teoria cu substanțele chimice, care pot înroși într-un interval scurt de timp o roșie:

„Am auzit cu toții despre povestea cu roșii verzi care pot deveni peste noapte coapte, roșii. Există un produs special, produs de o importantă companie din domeniu, care-ți permite așa ceva.

Ai nevoie în unele cazuri de tratamente specifice, pentru a feri produsul de dăunători, dar ceea ce contează de fiecare dată e să respecți cu strictețe avertizările despre fiecare produs în parte, pe care le primești de la producători unor asemenea substanțe!”, conchide Cristian Arșinel, pentru Playtech Știri.