Toate gospodinele știu cât de important este mărarul în bucătărie, fiind unul dintre acele ingrediente care dau un plus de savoare preparatelor culinare. Are o aromă inconfundabilă și este extrem de sănătos. Este simplu de cultivat și de întreținut. Iată la ce distanță trebuie să-l plantezi.
Este important de reținut faptul că mărarul rezistă foarte bine la temperaturi joase, fiind o plantă ce poate fi sădită oricând între lunile martie și iulie.
Temperatura de germinare este de 3-4 grade Celsius, însă acest proces poate avea loc în parametri optimi și la 20-22 de grade Celsius.
Nu uita că mărarul este o plantă ce are nevoie de lumină naturală, pentru a se putea dezvolta adecvat, motiv pentru care trebuie pus în grădina curții casei, ca să aibă o bună expunere la soare.
Pentru a fi sigur că vei obține o cultură pe măsura așteptărilor, mărarul trebuie sădit într-un sol cu textură medie, bogat în humus, bine drenat, care se menține umed în permanență.
De asemenea, mărarul este o plantă ce are tendința de a se autoînsămânța. În momentul în care semințele plantelor mature cad pe sol au mari șanse ca în anul viitor să germineze și să se transforme în plante mature, scriu cei de la Plant Master.
Citește și Ce este interzis să plantezi lângă ardeii din grădină. Aşa nu vei avea recoltă bogată!
Conform experților în grădinărit, semănarea semințelor de mărar ar trebui să aibă loc cu 2-3 săptămâni inainte de ultimul îngheț al primăverii. Iată cum se pregătește solul pentru plantarea mărarului:
În primul rând, vei amesteca puțin compost în pământul din zona unde urmează să plantezi mărarul. Suprafața solului unde vei pune semințele de mărar trebuie uniformizată cu grijă.
Mai departe, vei uda terenul, după care vei împrăștia semințele de mărar și vei apăsa ușor. Nu uita ca acestea au nevoie de lumină naturală pentru a gemina, motiv pentru ar trebui fie să rămână la suprafață, fie să le acoperi foarte puțin cu pământ, aproximativ 0.5 cm.
Specialiștii te sfătuiesc să plantezi un grup de 3 semințe la fiecare 8-10 cm, în rânduri distanțate la 24 de centimetri. Apoi, tot ce trebuie să faci este să le uzi în fiecare zi, până când apar răsadurile.
Citește și Planta din bucătărie care devine toxică. Toate româncele o pun în ciorbă fără să aibă habar de asta