16 mai 2023 | 15:35

Unde se păstrează roşiile, de fapt. Uită de frigider, aşa se strică mai repede!

Sfaturi Culinare
Unde se păstrează roşiile, de fapt. Uită de frigider, aşa se strică mai repede!
Răspunsul nu este neapărat să nu refrigerăm niciodată roșiile!

Atât de multă vreme ni s-a spus, de către atât de mulți oameni, să nu punem roșiile la frigider, dar întrebarea care se impune în aceste condiții este „Unde se păstrează roşiile, de fapt?” Ar trebui să ne pună pe gânduri. Dar cum există o soluție la aproape orice, și în cazul roșiilor se pare că există una care spune „Uită de frigider!”. Citește mai departe și află unde se păstrează roşiile, de fapt, și de ce.

Unde se păstrează roșiile? Așa rămân plinuțe și proaspete pentru o perioadă foarte lungă de timp

Fie că tocmai ai cumpărat roșii,roșii cherry, roșii necoapte sau roșii proaspete, de la magazinul alimentar, gata să pregătești o porție de sos de roșii sau o salată proaspătă de vară, este important să știi cum să păstrezi roșiile și să înțelegi procesul de coacere a roșiilor.

Există o mulțime de discuții despre gazul etilenă, pungile de hârtie și pungile de plastic și despre cum să oprești procesul de coacere a roșiilor, dar, contrar credinței populare, răspunsul nu este neapărat să nu refrigerăm niciodată roșiile.

Citește mai departe pentru a vedea de ce.

La urma urmei, să pui roșiile la frigider este un lucru absolut interzis, nu-i așa? Specialiștii au explicat că „roșiile provin inițial dintr-un climat cald și trebuie păstrate la temperatura camerei.”, adică, pe blat. Aceeași specialiști notează că orice altceva decât roșiile complet coapte suferă cu adevărat după refrigerare din toate punctele de vedere, dezvoltarea gustului, colorația și textura făinoasă.

Vezi și: Amestecul care trebuie turnat peste roșiile din grădină. Recolta va fi mai bogată așa

Și același lucru este valabil și pentru roșiile cherry, acele roșii mici și dulci, născute pentru a înveseli orice salată de vară. Cu toate acestea, fraza cheie la care trebuie să fim atenți aici este „orice altceva în afară de roșiile complet coapte”.

Temperaturile sub 12 grade (cum ar fi interiorul frigiderului) opresc activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor necoapte. Aceeași specialiști spun că, deși roșiile proaspete complet coapte sunt încă susceptibile la pierderea aromei atunci când sunt puse în frigider, o parte din acea activitate enzimatică poate reveni dacă sunt lăsate să se refacă timp de o zi sau două la temperatura camerei înainte de a fi consumate.

Unde se păstrează roşiile când sunt coapte

În urma unor cercetări extinse privind depozitarea roșiilor proaspete și teste de gust s-a constatat, în esență, același lucru: „Deoarece roșiile din sezonul de vârf de pe piață sunt deja perfect coapte, acestea beneficiază foarte puțin de timpul suplimentar la căldură și, în multe cazuri, le dăunează, în timp ce frigiderul face un rău minim odată ce roșiile sunt coapte.” Cu alte cuvinte, au păstrat roșiile în frigider până la patru zile fără probleme.

Vezi și: Adevărul despre roșiile românești din piețe. De ce trebuie să fim atenți în special la roșiile țuguiate. Avertismentul specialiștilor

Iată ce trebuie să reții: Dacă ai un loc răcoros în casă, cum ar fi o pivniță, cu temperaturi cuprinse între 12 și 21 de grade, depozitează acolo roșiile complet coapte. Acestea se vor păstra bine timp de o zi sau două și nu vei risca să întrerupi activitatea enzimelor producătoare de aromă. Dacă nu ai o mare varietate de zone de temperatură în casă, fii sigur că roșiile complet coapte vor supraviețui refrigerării, doar planifică un timp de recuperare la temperatura camerei.

Unde se păstrează roşiile necoapte

Dar cum rămâne cu roșiile care nu sunt destul de coapte?

Cu siguranță nu ar trebui să pui aceste roșii necoapte în frigider. Ele trebuie să rămână la temperatura camerei, în mod ideal într-un singur strat, ferite de lumina directă a soarelui. Și, cel mai important pentru a le păstra mai mult timp proaspete, depozitează-le cu partea de tulpină în jos în timp ce se termină de copt.

Vezi și: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători. Trucul unui grădinar iscusit, îl face an de an

America’s Test Kitchen susține că beneficiile sunt duble. Și vorbim aici de faptul că blocarea locului în care a fost tulpina roșiilor împiedică umezeala să părăsească roșia.  Și cel de-al doilea beneficiu spune că blochează intrarea aerului, și astfel a mucegaiului și a bacteriilor, în roșii.

S-ar putea să fi auzit că nu trebuie să depozitezi roșiile cu susul în jos deoarece zona din jurul cicatricei tulpinii este delicată și susceptibilă la vânătăi. Dacă te îngrijorează acest lucru, America’s Test Kitchen are o soluție: Pune o bucată de bandă adezivă peste cicatricea tulpinii.

Au constatat că funcționează la fel de bine ca și depozitarea roșiilor cu capul în jos. Iar pentru cele super necoapte, pune-le cu tulpina în jos într-o pungă de hârtie și lasă-le să se coacă într-un loc răcoros sau la temperatura camerei.

Vezi și: Când trebuie udate roșiile ca să crească mari și zemoase. Greșeala pe care nu trebuie să o faci sub nicio formă

Concluzie

Așadar, ai aflat unde se păstrează roşiile, de fapt, și ce ar trebui să faci pentru a avea roșii coapte, bune și gustoase. Ține cont de aceste sfaturi și, de ce nu, încearcă să vezi ce se întâmplă. Așa vei experimenta, pe propria piele, cum se spune, dacă aceste sfaturi funcționează.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie conroversată
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Capital.ro
Cum se aprinde Sfânta Lumină la Ierusalim. Miracolul care are loc an de an la Mormântul lui Iisus
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro