Atât de multă vreme ni s-a spus, de către atât de mulți oameni, să nu punem roșiile la frigider, dar întrebarea care se impune în aceste condiții este „Unde se păstrează roşiile, de fapt?” Ar trebui să ne pună pe gânduri. Dar cum există o soluție la aproape orice, și în cazul roșiilor se pare că există una care spune „Uită de frigider!”. Citește mai departe și află unde se păstrează roşiile, de fapt, și de ce.
Fie că tocmai ai cumpărat roșii,roșii cherry, roșii necoapte sau roșii proaspete, de la magazinul alimentar, gata să pregătești o porție de sos de roșii sau o salată proaspătă de vară, este important să știi cum să păstrezi roșiile și să înțelegi procesul de coacere a roșiilor.
Există o mulțime de discuții despre gazul etilenă, pungile de hârtie și pungile de plastic și despre cum să oprești procesul de coacere a roșiilor, dar, contrar credinței populare, răspunsul nu este neapărat să nu refrigerăm niciodată roșiile.
Citește mai departe pentru a vedea de ce.
La urma urmei, să pui roșiile la frigider este un lucru absolut interzis, nu-i așa? Specialiștii au explicat că „roșiile provin inițial dintr-un climat cald și trebuie păstrate la temperatura camerei.”, adică, pe blat. Aceeași specialiști notează că orice altceva decât roșiile complet coapte suferă cu adevărat după refrigerare din toate punctele de vedere, dezvoltarea gustului, colorația și textura făinoasă.
Vezi și: Amestecul care trebuie turnat peste roșiile din grădină. Recolta va fi mai bogată așa
Și același lucru este valabil și pentru roșiile cherry, acele roșii mici și dulci, născute pentru a înveseli orice salată de vară. Cu toate acestea, fraza cheie la care trebuie să fim atenți aici este „orice altceva în afară de roșiile complet coapte”.
Temperaturile sub 12 grade (cum ar fi interiorul frigiderului) opresc activitatea enzimelor producătoare de aromă a roșiilor necoapte. Aceeași specialiști spun că, deși roșiile proaspete complet coapte sunt încă susceptibile la pierderea aromei atunci când sunt puse în frigider, o parte din acea activitate enzimatică poate reveni dacă sunt lăsate să se refacă timp de o zi sau două la temperatura camerei înainte de a fi consumate.
În urma unor cercetări extinse privind depozitarea roșiilor proaspete și teste de gust s-a constatat, în esență, același lucru: „Deoarece roșiile din sezonul de vârf de pe piață sunt deja perfect coapte, acestea beneficiază foarte puțin de timpul suplimentar la căldură și, în multe cazuri, le dăunează, în timp ce frigiderul face un rău minim odată ce roșiile sunt coapte.” Cu alte cuvinte, au păstrat roșiile în frigider până la patru zile fără probleme.
Iată ce trebuie să reții: Dacă ai un loc răcoros în casă, cum ar fi o pivniță, cu temperaturi cuprinse între 12 și 21 de grade, depozitează acolo roșiile complet coapte. Acestea se vor păstra bine timp de o zi sau două și nu vei risca să întrerupi activitatea enzimelor producătoare de aromă. Dacă nu ai o mare varietate de zone de temperatură în casă, fii sigur că roșiile complet coapte vor supraviețui refrigerării, doar planifică un timp de recuperare la temperatura camerei.
Dar cum rămâne cu roșiile care nu sunt destul de coapte?
Cu siguranță nu ar trebui să pui aceste roșii necoapte în frigider. Ele trebuie să rămână la temperatura camerei, în mod ideal într-un singur strat, ferite de lumina directă a soarelui. Și, cel mai important pentru a le păstra mai mult timp proaspete, depozitează-le cu partea de tulpină în jos în timp ce se termină de copt.
Vezi și: Cum îți protejezi roșiile din grădină de dăunători. Trucul unui grădinar iscusit, îl face an de an
America’s Test Kitchen susține că beneficiile sunt duble. Și vorbim aici de faptul că blocarea locului în care a fost tulpina roșiilor împiedică umezeala să părăsească roșia. Și cel de-al doilea beneficiu spune că blochează intrarea aerului, și astfel a mucegaiului și a bacteriilor, în roșii.
S-ar putea să fi auzit că nu trebuie să depozitezi roșiile cu susul în jos deoarece zona din jurul cicatricei tulpinii este delicată și susceptibilă la vânătăi. Dacă te îngrijorează acest lucru, America’s Test Kitchen are o soluție: Pune o bucată de bandă adezivă peste cicatricea tulpinii.
Au constatat că funcționează la fel de bine ca și depozitarea roșiilor cu capul în jos. Iar pentru cele super necoapte, pune-le cu tulpina în jos într-o pungă de hârtie și lasă-le să se coacă într-un loc răcoros sau la temperatura camerei.
Așadar, ai aflat unde se păstrează roşiile, de fapt, și ce ar trebui să faci pentru a avea roșii coapte, bune și gustoase. Ține cont de aceste sfaturi și, de ce nu, încearcă să vezi ce se întâmplă. Așa vei experimenta, pe propria piele, cum se spune, dacă aceste sfaturi funcționează.