02 mai 2023 | 19:43

Creator de modă mort la 59 de ani. A fost unul dintre cei mai cunoscuți designeri

Diverse
Creator de modă mort la 59 de ani. A fost unul dintre cei mai cunoscuți designeri
A fost faimos pentru că a uimit la Săptămâna Modei de la Paris cu colecția sa Faberge în 1991

Unul din cei mai cunoscuți creatori de modă ai noului val, Valentin Iudașkin, a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Moartea sa vine la două zile după cea a profesorului său, considerat cel mai bun creator de modă din URSS și Rusia. Conform datelor despre starea sănătății sale, fusese diagnosticat cu cancer la rinichi în 2016.

Valentin Iudașkin, unul dintre cei mai cunocuti designeri de origine rusă

Valentin Iudaskin este faimos pentru că a uimit la Săptămâna Modei de la Paris cu colecția sa Faberge în 1991 și pentru că a îmbrăcat-o pe fosta primă doamnă sovietică Raisa Gorbaciov. Dar prezentarea sa de la Paris a fost anulată anul trecut, după ce nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina.

Iudașkin și-a înființat propria casă de modă în anii 1990 și este cunoscut și pentru că a creat echipamentul echipei rusești pentru Jocurile Olimpice din 1994 și 1996 și culorile echipei naționale de fotbal în 1999. El a devenit primul designer rus care s-a alăturat Federației Franceze de Înaltă Modă și a apărut în mod regulat la prezentările de la Paris de-a lungul a trei decenii.

La împlinirea a 50 de ani, în 2013, a fost decorat cu Legiunea de Onoare franceză. Iudașkin a fost diagnosticat cu cancer la rinichi în 2016, dar a apărut în public la începutul acestui an, la cea de-a 85-a aniversare a lui Zaitsev, descriind scurta sa perioadă de timp ca student cu designerul veteran ca fiind „informativă, la scară largă și frumoasă”. Creatorul de modă Valentin Yudașkin era recunoscut ți pentru creațiile sale vestimentare, rochii elegante care au dat modei rusești o stea în constelația haute couture internațională.

Vezi și: Celebrul creator de modă Alber Elbaz a murit la 59 de ani

S-a născut într-un orășel de lângă Moscova

Valentin Idașkin avea să se nască în 1964 în plină eră sovietică, foarte aproape de capitala Moscova. A absolvit Școala Profesională Industrială din Moscova cu două diplome care prevesteau viitoarea sa carieră. Una era despre istoria modei, iar a doua despre machiaj și cosmetice decorative.

Era deja o vedetă la sfârșitul anilor 1980, când a îmbrăcat-o pe prima doamnă a Uniunii Sovietice, Raisa Gorbaciova. Câțiva ani mai târziu, în 1991, a avut prima sa expoziție la Paris, intitulată Fabergé, care a fost primită cu laude și i-a lansat cariera în Europa. În 1994 a lansat o linie prêt-á-porter, urmată de o colecție de parfumuri în 1995. În 1996 a primit calitatea de membru al Sindicatului de Înaltă Modă din Paris, fiind primul și singurul designer rus onorat în acest fel.

Colecțiile haute couture ale lui Valentin Iudașkin au fost renumite pentru eleganța lor, cu linii fluide în țesături luxoase, adesea brodate cu mărgele, perle, șnururi de aur și pietre semiprețioase. Dar a încălcat și convențiile modei, lansând o linie de blugi și extinzându-și liniile de prêt-à-porter. În 1994 și 1996 a creat uniforme pentru echipele olimpice și de fotbal rusești. De asemenea, a creat uniforme pentru armata rusă în 2008.

Vezi și: Creatorul de modă care cere 400.000 de euro din partea statului român. A fost condamnat pentru proxenetism

Cariera lui Valentin Iudașkin nu a fost lipsită de controverse

În 2012 și 2018, Valentin Iudașkin a fost unul dintre numeroșii susținători oficiali ai lui Vladimir Putin în timpul campaniilor sale electorale. În martie 2022, „Fédération de la Haute Couture et de la Mode” din Paris a retras modelele lui Iudașkin de la o prezentare virtuală, se pare că din cauză că acesta nu s-a pronunțat împotriva invaziei Rusiei în Ucraina.

Hainele lui Valentin Iudașkin au fost achiziționate de numeroase muzee din Rusia și din întreaga lume, inclusiv Muzeul Istoric de Stat din Moscova, Musée de la Mode et du Textile din Paris, Muzeul de Modă din California și Muzeul Metropolitan din New York.

De-a lungul anilor, a primit numeroase premii, printre care: Artist Merituos al Federației Ruse, Artist al Poporului din Federația Rusă; Premiul Guvernului rus în domeniul științei și tehnologiei pentru inovațiile sale în domeniul designului și fabricării mecanizate a hainelor; două ordine pentru servicii aduse Patriei; și Chevalier, Ordre des Arts et des Lettres și Chevalier, Légion d’Honneur (Franța).

Vezi și: A murit creatorul de modă preferat de Angelina Jolie! Anunțul a fost făcut pe Instagram

Moartea sa vine la câteva zile după cea a lui Vladislav „Slava” Zaitsev, primul designer de modă din Uniunea Sovietică recunoscut la nivel internațional, care a murit duminică la vârsta de 85 de ani. Iudașkin și-a exprimat la vremea respectivă condoleanțele și a precizat că a lucrat sub tutela lui Zaitsev la începuturile sale. Valentin Iudașkin a murit marți, la Moscova, la vârsta de 59 de ani. Cauza decesului a fost un cancer la rinichi, cu care se lupta din 2016. Nu au fost anunțate încă aranjamentele funerare.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Adrian Mutu, în sfârșit mulțumit. A treia oară e cu noroc. Ce spune despre Sandra
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
Se confiscă și iei amendă. N-ai voie să strângi așa ceva în propria curte. Poliţia face razii
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro